17 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο ΟΠΕΚ+ αποφασίζει για την πολιτική παραγωγής πετρελαίου, εν μέσω φόβων για την «Όμικρον»

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι παραγωγοί πετρελαίου της ομάδας του ΟΠΕΚ και εκτός του ΟΠΕΚ, μια ομάδα με επιρροή γνωστή ως OPEC+, θα συναντηθούν την Πέμπτη για να αποφασίσουν για την επόμενη φάση της πολιτικής παραγωγής.

Η συμμαχία θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης για να καθορίσει εάν θα τηρήσει το σχέδιό της να απελευθερώσει περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά ή θα περιορίσει την προσφορά εν μέσω φόβων για την παραλλαγή Omicron Co-19.

Άλλα θέματα στο τραπέζι περιλαμβάνουν την απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ από χώρες που εισάγουν αργό και την πιθανή επανείσοδο του Ιράν στις αγορές πετρελαίου.

Οι αναλυτές ενέργειας σε γενικές γραμμές αναμένουν ότι ο ΟΠΕΚ+ θα προχωρήσει με το τρέχον σχέδιό του για αύξηση της μηνιαίας παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα. Ωστόσο, ορισμένοι αμφισβήτησαν εάν ο όμιλος μπορεί να μπει στον πειρασμό να κάνει μια παύση για να αξιολογήσει την αγορά μετά από μια περίοδο αυξημένης αστάθειας των τιμών.

«Πιστεύουμε ότι ο ΟΠΕΚ + είναι πιθανό να διατηρήσει αυτή τη δυναμική στην απελευθέρωση επιπλέον πετρελαίου», δήλωσε ο Alex Booth, επικεφαλής έρευνας στην Kpler, στο CNBC.

«Ας μην ξεχνάμε, μιλάμε για επιπλέον πετρέλαιο τον Ιανουάριο, η απόφαση για τον Δεκέμβριο έχει βασικά ήδη ληφθεί».

Οι τιμές του πετρελαίου ήταν ελαφρώς χαμηλότερες ενόψει της συνεδρίασης, εξαλείφοντας τα κέρδη νωρίτερα στη συνεδρίαση. Τα διεθνή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent διαπραγματεύονταν στα 68,71 δολάρια  με πτώση περίπου 0,2%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του WTI των ΗΠΑ διαμορφώθηκαν στα 65,41 $, πάνω από 0,1% υψηλότερα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 10 δολάρια από την περασμένη Πέμπτη, όταν έγινε ευρέως γνωστή η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι θα χρειαστούν εβδομάδες για να κατανοηθεί πώς η παραλλαγή μπορεί να επηρεάσει τα εμβόλια.

Ο ΟΠΕΚ+ έχει συνάψει συμφωνία για την προσθήκη 400.000 βαρελιών το μήνα στις παγκόσμιες προμήθειες, καθώς αντιστρέφει σταδιακά τις περικοπές ρεκόρ της προσφοράς του περασμένου έτους, περίπου 10 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα.

Η Σαουδική Αραβία «βασίλισσα» του ΟΠΕΚ έχει δηλώσει ότι ο όμιλος είναι πιθανό να διατηρήσει αυτή την πολιτική παραγωγής, ενώ η ηγέτιδα του ΟΠΕΚ η Ρωσία δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι δεν θα χρειαζόταν επείγουσα δράση στην αγορά πετρελαίου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό