20.2 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο ΟΠΕΚΑ δημιουργεί σύγχυση αφού έχει ενημερώσει Κέντρο Κοινότητας ότι τα προνοιακά επιδόματα θα ανέβουν στο taxisnet

Ειδήσεις Ελλάδα

07.05.2020 Προσθήκη στην αναφορά μας προς ΣτΠ, αρ. υπόθεσης: 277676

Θέμα: Ο ΟΠΕΚΑ δημιουργεί σύγχυση αφού έχει ενημερώσει Κέντρο Κοινότητας ότι τα προνοιακά επιδόματα θα ανέβουν στο taxisnet.

Ιστορικό γεγονότων:

05.03.2020: Το Κέντρο Κοινότητας Λευκάδας έχει αναρτήσει σχετική ανακοίνωση στο fortsalefkada.gr/ ως εξής: «Όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΠΕΚΑ οι βεβαιώσεις αποδοχών για φορολογική χρήση που αφορούν σε προνοιακά-αναπηρικά επιδόματα θα αναρτώνται στο taxisnet και θα εμφανίζεται στο πεδίο των ποσών που δεν φορολογούνται».1

21.04.2020: Έστειλα ηλεκτρονικό μήνυμα στο Κέντρο Κοινότητας Λευκάδας, με κοινοποίηση στο ΕΠΣΕ και στην ΕΣΑμεΑ, ενημερώνοντάς το ότι η ανακοίνωση του παρέχει ανακριβείς πληροφορίες καθώς: α) Ο ΟΠΕΚΑ δεν έχει κάνει καμία τέτοια ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του. β) Ο ΟΠΕΚΑ έχει λάβει οδηγία με την Απόφαση της ΑΑΔΕ «Α.1025/2020 (ΦΕΚ Β’ 406/11-02-2020)», άρθρο 6, παρ. 7, να μην αποστείλει φέτος αρχείο στο Taxisnet για τα προνοιακά επιδόματα.

29.04.2020: Το Κέντρο Κοινότητας Λευκάδας μου απάντησε ότι η ανακοίνωσή τους δημοσιεύθηκε κατόπιν ενημέρωσης που είχαν από τον ΟΠΕΚΑ (ως αρμόδιο φορέα Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) με αλληλογραφία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Σε συνέχεια της αλληλογραφίας (29.04.2020-07.05.2020) ζητήθηκε να μας στείλουν το μήνυμα του ΟΠΕΚΑ και στη συνέχεια να μας ενημερώσουν για το αν το email στο οποίο είχε απευθυνθεί ο ΟΠΕΚΑ ήταν υπηρεσιακό και ανήκε σε υπάλληλο του Κέντρου Κοινότητας. Ζητήσαμε επίσης τα στοιχεία του υπαλλήλου. Όντως, μας επιβεβαίωσαν πως πρόκειται για email και υπάλληλο της υπηρεσίας.2

Η αντίφαση, όπως ήδη γνωρίζετε: Στις 23.04.2020 ο ΟΠΕΚΑ εξέδωσε ανακοίνωση: ΟΠΕΚΑ: Μη υποχρέωση υποβολής βεβαιώσεων για φορολογική χρήση3

Επειδή αρκετά μέλη της διαδικτυακής μας κοινότητας «Συνήγορος των ΑμεΑ» μάς ενημερώνουν ότι έχουν επικοινωνήσει με το Υπουργείο Οικονομικών, με την ΑΑΔΕ, με τοπικές ΔΟΥ και με τους λογιστές τους, ρωτώντας τι να κάνουν με τα προνοιακά επιδόματα στη φορολογική δήλωση, οι απαντήσεις που έχουν λάβει μέχρι στιγμής είναι:«Τα προνοιακά φέτος δεν δηλώνονται».«Τα προνοιακά δηλώνονται στον κωδ. 429» (σ’ αυτή την περίπτωση δεν μειώνουν τυχόν τεκμήρια).«Τα προνοιακά δηλώνονται στον κωδ. 781» όπως παλαιότερα (πριν την αυθαίρετη «εισοδηματικοποίησή» τους). Σ’ αυτή την περίπτωση μειώνουν τυχόν τεκμήρια.

Όσον αφορά τον κωδ. 781, με απάντηση της ΓΓΔΕ (23.07.2013), σε ερώτημα που της είχα υποβάλει προσωπικά, πριν το καθεστώς της «εισοδηματικοποίησης» των προνοιακών επιδομάτων για ΑμεΑ, είχε διευκρινιστεί ότι αυτά δηλώνονται στους κωδικούς 781-782 διότι δεν φέρουν τα απαραίτητα γενικά χαρακτηριστικά του ειδοδήματος.4 – Η αλήθεια είναι ποτέ δεν έφεραν αυτά τα χαρακτηριστικά, ωστόσο, τις τελευταίες χρονιές αντιμετωπίστηκαν ως εισοδήματα με συνέπεια την απώλεια παροχών και δικαιωμάτων.

Διαπιστώνεται εύκολα λοιπόν ότι μετά απ’ όλα αυτά έχει δημιουργηθεί μια σύγχυση στους πολίτες, στους λογιστές, μέχρι και σε κέντρα κοινότητας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, καθίσταται επείγον να ξεκαθαριστεί το τοπίο από την ΑΑΔΕ για την ορθή αντιμετώπιση των προνοιακών επιδομάτων στη φορολογική δήλωση και για τη χορήγηση των βεβαιώσεων των αποδοχών. Επίσης για λόγους τήρησης της αρχής της διαφάνειας και για την αποτελεσματική πληροφόρηση των πολιτών, πολύ περισσότερο για τα άτομα με αναπηρίες (άρθρο 21 της CRPD και άρθρο 21 του Συντάγματος) θα πρέπει να χορηγηθούν οι βεβαιώσεις αποδοχών για φορολογική χρήση, προκειμένου επίσης να ξέρουν και οι λογιστές πώς και τι θα δηλώσουν. Ακριβώς τα ίδια ισχύουν και για το Επίδομα Στέγασης.

Παρεμπιπτόντως, για το Κοινωνικό Μέρισμα, το οποίο επίσης δεν φέρει τα χαρακτηριστικά του εισοδήματος ενώ δηλώνεται στους κωδικούς 781-782, προβλέπεται αποστολή του ηλεκτρονικού αρχείου στο taxisnet από τον φορέα που το παρέχει (Υπουργείο Οικονομικών). Επομένως, δεν υφίσταται λόγος τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας και το επίδομα στέγασης να αντιμετωπίζονται διαφορετικά καθώς αυτό παραπέμπει ενδεχομένως και σε άνιση μεταχείριση.

Με εκτίμηση, Ανδρέας Μπαρδάκης Ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, δημιουργός της διαδικτυακής κοινότητας «Συνήγορος των ΑμεΑ».Κοινοποίηση σε:- Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι- Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ)- Τaxheaven Α.Ε.

1http://www.fortsalefkada.gr/anakoinoseis/105686/?fbclid=IwAR25KHailYqde7DeLYa63cwojpEDfm4J7yFAtMYRCv4SX-ZBYB85qlj9VuE2 ——– Αρχικό μήνυμα ——–Θέμα: Fwd: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝΗμερομηνία: …………….Αποστολέας: ……. Παραλήπτης: [email protected]———- Forwarded message ———Από: …….. [email protected]>Date: …………………………..Subject: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝTo: [email protected]>Οι αποδοχές 2019 που αφορούν τα προνοιακα-αναπηρικα επιδόματα θα ανέβουν από τον ΟΠΕΚΑ απευθείας στο taxisnet στα ΑΦΜ των δικαιούχων και θα είναι προσυμπληρωμενενο το ποσό στο σωστό πεδιο (δηλαδή των ποσών που δεν φορολογουνται) βάσει οδηγιών που θα δοθούν από το Υπ.Οικονομικων.Ως εκ τούτου δεν θα χορηγουνται από τον ΟΠΕΚΑ βεβαιώσεις αποδοχών για φορολογική χρήση.”……………………………………. ΟΠΕΚΑ [email protected]3https://opeka.gr/mi-ypochreosi-ypovolis-vevaioseon-gia-forologiki-chrisi/4https://www.taxheaven.gr/circulars/23394?fbclid=IwAR13SM-4vPvU3jVksCg4AiRQy2gY7-VAINoU5Mq8DjUqmjEhl20k6f97j7U

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό