20.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο Οικονόμου άνοιξε το «παράθυρο» – Ειδήσεις – νέα

Ειδήσεις Ελλάδα

Την ώρα που σχεδόν όλοι στη ΝΔ, σε όλα τα πατώματα της γαλάζιας πολυκατοικίας, μαδάνε την εκλογική μαργαρίτα μήπως ανακαλύψουν την Κυριακή της κάλπης, ο Γιάννης Οικονόμου αποφάσισε να προκαλέσει μεγαλύτερη σύγχυση. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι παίζει με τον πόνο τους, αλλά εικάζω ότι η παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου στην πραγματικότητα αναδεικνύει και τη δική του σύγχυση ως προς τον εκλογικό ορίζοντα, αφού το μόνο που έκανε ήταν να απλώσει το ημερολόγιο από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2023. «Οι εκλογές θα γίνουν όσο πιο κοντά στο τέλος της τετραετίας. Δεν νομίζω να μας κατηγορήσει κανείς για 2 ή 3 μήνες νωρίτερα. Νομίζω από την άνοιξη και μετά, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι είναι πιθανόν να έχουμε τις εκλογικές διαδικασίες, δεδομένου ότι θα έχουμε μία εκλογική αναμέτρηση που πιθανότατα θα είναι δύο γύρων» αποφάνθηκε (στην ΕΡΤ). Ουδείς έγινε σοφότερος, βέβαια, αλλά προσωπικά κρατάω το ότι ο εκπρόσωπος δεν περιορίστηκε αυτή τη φορά στο ότι οι κάλπες θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, αλλά άφησε ανοικτό «παράθυρο» και για πιο κοντινό ορίζοντα…

5 Δεκεμβρίου 1944 *** Τι άκουσε και τι είπε ο Βρετανός στην ΕΥΠ

Ονομάζεται Λόρδος Εβανς και ήταν μέχρι πρότινος αρχηγός των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών. Σε τέτοιες νευραλγικές θέσεις, βλέπετε, οι Βρετανοί τοποθετούν είτε λόρδους είτε σερ. Ο Λόρδος Εβανς λοιπόν, αρχηγός της περιβόητης και πανίσχυρης Mi5, προσκλήθηκε στην Ελλάδα μόλις λίγες ημέρες μετά την καρατόμηση του Παναγιώτη Κοντολέοντος από την ΕΥΠ και την παραίτηση (κατά άλλους αποπομπή) του Γρηγόρη Δημητριάδη. Ο Βρετανός πήγε στο Μαξίμου και συναντήθηκε με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος ετοίμαζε το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ, αυτό που θα συζητηθεί την Πέμπτη στη Βουλή, όπου αναμένεται σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης.

***

Του ζητήθηκαν συγκεκριμένα ιδέες και προτάσεις για το πώς πρέπει να λειτουργεί μια σύγχρονη μυστική υπηρεσία, τι κανόνες θα πρέπει να τη διέπουν, ώστε η δράση της να μην ξεφεύγει από τους συνταγματικούς κανόνες. Είπε τη γνώμη του για πολλά θέματα, έκανε τις προτάσεις του, αλλά για εκείνο που έμεινε έκπληκτος ήταν όταν άκουσε διά στόματος Γεραπετρίτη ότι μετά την παρέλευση τριών ετών θα μπορεί ο ενδιαφερόμενος να μάθει γιατί τον παρακολουθούσαν. Τα τρία χρόνια του Λόρδου Εβανς τού φάνηκαν λίγα, ή μάλλον αχρείαστα, γιατί, όπως έλεγε, στις μυστικές υπηρεσίες δεν μαθαίνεις ποτέ γιατί σε παρακολουθούν. Ευτυχώς που δεν τον άκουσαν (για το «ποτέ» εννοώ).

***

Αθήνα, Ριάντ, Κάιρο για το Μουντιάλ 2020

Ο κύβος ερρίφθη. Η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία θα είναι υποψήφιες χώρες για την από κοινού διοργάνωση του Μουντιάλ το 2030. Ο Πρωθυπουργός μαθαίνω πως έδωσε ήδη το πράσινο φως να κινηθούν όλες οι διαδικασίες, ο υπουργός Τουρισμού της Σαουδικής Αραβίας Αχμέντ αλ Χατίμι το επιβεβαίωσε, το ίδιο έπραξε και ο διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος μάλιστα έστειλε τον σχετικό φάκελο στις ΗΠΑ για την περαιτέρω επεξεργασία. Οσο για την Αίγυπτο, ήδη άρχισαν οι προτάσεις για την κατασκευή νέων γηπέδων προκειμένου να φιλοξενήσουν τους αγώνες. Η προσφορά πρόκειται να κατατεθεί στις προσεχείς ημέρες, θα είναι κοινή και για τις τρεις χώρες και, όπως δηλώνουν οι Σαουδάραβες, θα είναι μια «κερδοφόρα προσφορά». Για να λέει κάτι τέτοιο το Ριάντ, κάτι θα γνωρίζει, αφού θα υπάρξουν επενδύσεις σε υποδομές, καθώς και χρυσοφόρες επενδύσεις σε τηλεοπτικά δικαιώματα. Αλλωστε η Σαουδική Αραβία κατέχει το know how στη διοργάνωση σημαντικών διεθνών αθλητικών γεγονότων, όπως τη διοργάνωση της Formula 1, έως τη διοργάνωση των Ασιατικών Χειμερινών Αγώνων στην… έρημο. Αλλά και η χώρα μας κατέχει την εμπειρία από διεθνείς διοργανώσεις, όπως αυτή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, τη διοργάνωση μεσογειακών και ευρωπαϊκών αγώνων και τους διεθνείς μαραθωνίους. Τα περισσότερα παιχνίδια θα γίνουν στο Ριάντ, κάποια στο Κάιρο και τα υπόλοιπα στη χώρα μας.

***

Ετσι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, που είναι η Σαουδική Αραβία, επιδιώκει με αυτόν τον τρόπο να ανοίξει την οικονομία της στους τουρίστες και να διαφοροποιηθεί από την εξάρτησή της από τις πωλήσεις ενέργειας. Ωστόσο, προτού ακόμη υποβληθούν επισήμως οι προτάσεις έχουν διατυπωθεί από διάφορες οργανώσεις επιφυλάξεις για τη Σαουδική Αραβία λόγω της καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και επιφυλάξεις για το γεγονός ότι οι νόμοι της Σαουδικής Αραβίας απαγορεύουν αυστηρά τα οινοπνευματώδη ποτά, όπως συνέβη και στο Κατάρ, όπου όμως το θέμα αυτό ξεπεράστηκε.

***

Το ΚΚΕ τιμά τον Σταύρο Ξαρχάκο

Βλέποντας τις πολιτιστικές ειδήσεις είδα ότι το ΚΚΕ θα τιμήσει τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο με μια μεγάλη συναυλία τον Ιανουάριο, και μάλιστα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Διαπιστώνω ότι το ΚΚΕ ακόμα και μέσα στην προεκλογική περίοδο δεν αναστέλλει την πολιτιστική του δραστηριότητα. Αυτή τη φορά θα τιμήσει τον μεγάλο Σταύρο Ξαρχάκο και αναρωτιέμαι ποιοι άλλοι το έχουν κάνει.… Μάλιστα στη συναυλία θα μιλήσει ο ίδιος ο Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Σας θυμίζω ότι το έχει ξανακάνει σε εκείνη την εκδήλωση στο Περιστέρι όπου όλοι περίμεναν να μιλήσει ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος όμως προτίμησε να μοιράσει την ομιλία και όχι να τη διαβάσει. Είχε πει τότε ο Κουτσούμπας για τον Ξαρχάκο: «Η τέχνη σου, που ημερεύει την ψυχή και εξυψώνει τον άνθρωπο, αποτελεί μεγάλη συνεισφορά και στον δικό μας αγώνα για έναν ανώτερο πολιτισμό, όπου «ο άνθρωπος θα πάψει για τον άνθρωπο να είναι λύκος»». Και ο Ξαρχάκος ευχάριστα ξαφνιασμένος τού είχε απαντήσει: «Κύριε Κουτσούμπα, με εκπλήξατε, δεν το περίμενα…». Στη συναυλία θα συμμετέχουν οι Δήμητρα Γαλάνη, Μανώλης Μητσιάς, Νατάσσα Μποφίλιου, Γιώργος Νταλάρας, Μίλτος Πασχαλίδης και Ηρώ Σαΐα.

***

Μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος

Κυκλοφορούσε στα δημοσιογραφικά γραφεία η πληροφορία πως ο Γιάννης Λαβράνος επρόκειτο καταθέσει ως προστατευόμενος μάρτυρας στους εισαγγελείς Πρωτοδικών για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Προσπαθήσαμε να διαπιστώσουμε εάν η είδηση αληθεύει ή όχι. Δεν μπορέσαμε να μάθουμε κάτι. Το μόνο που καταφέραμε να μάθουμε είναι πως για να γίνει αυτό θα πρέπει να γίνει επίκληση συγκεκριμένων διατάξεων του Ποινικού Κώδικα που δεν σχετίζονται με την παραβίαση του απορρήτου τηλεφωνικής επικοινωνίας, καθώς αυτό το αδίκημα δεν δικαιολογεί την ενεργοποίηση των διατάξεων του Ν. 2928/2001 για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Δηλαδή για να περιβληθεί της ειδικής προστασίας που προβλέπει ο νόμος, ο εν λόγω επιχειρηματίας θα πρέπει είτε να αποκαλύψει την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης είτε αδικήματα σχετικά με τις αξιόποινες πράξεις των άρθρων 159, 159Α, 235-237Α του Ποινικού Κώδικα, δηλαδή δωροληψίες και δωροδοκίες πολιτικών αξιωματούχων και υπαλλήλων. Οι μόνοι που ξέρουν τι ακριβώς συμβαίνει με το ζήτημα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος είναι ο ίδιος ο Γιάννης Λαβράνος και ο δικηγόρος του Βασίλης Ράπτης. Οι εισαγγελείς πάντως Αγγελική Τριανταφύλλου και Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος δεν έχουν ανοίξει ακόμα τα χαρτιά τους.

***

Ο Τεντ Ντόιτς είναι ο νέος πρόεδρος του American Jewish Committee, μιας από τις πιο δραστήριες εβραϊκές οργανώσεις παγκοσμίως. Μέχρι προσφάτως ήταν ένας προβεβλημένος βουλευτής των Δημοκρατικών από τη Φλόριντα. Μαζί με τον έτερο βουλευτή από τη Φλόριντα, τον Ρεπουμπλικανό Ελληνοαμερικανό Γκας Μπριλάκης, συνέλαβαν και προώθησαν την ιδέα της συνεργασίας του ελληνο-αμερικανικού με το εβραϊκό λόμπι στο Κογκρέσο την τελευταία δεκαετία. Η συνεργασία αυτή έχει αποδώσει θεαματικά αποτελέσματα για την Ελλάδα και τα εθνικά μας συμφέροντα. Ο κ. Ντόιτς βρέθηκε στην Αθήνα και παρακάθησε σε δείπνο προς τιμήν του σε κεντρικό ξενοδοχείο της πλατείας Συντάγματος. Ο συνδαιτυμονός του, βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης, υπογράμμισε τη σημαντική του συνεισφορά στην περαιτέρω εμβάθυνση της τριγωνικής σχέσης Ελλάδας – ΗΠΑ – Ισραήλ, ιδίως σήμερα, σε μια εποχή μεγάλων γεωστρατηγικών αλλαγών. Η συμμετοχή πολλών εκπροσώπων της πολιτικής και επιχειρηματικής ζωής της χώρας στο δείπνο απέδειξε τη σημασία της σχέσης αυτής αλλά και προσωπικά του Ντόιτς.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό