24.5 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Ο Ντούροφ του Telegram σπάει τη σιωπή του: Η πλατφόρμα δεν είναι «άναρχος παράδεισος»

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Telegram, Πάβελ Ντούροφ, έκανε την πρώτη του δημόσια δήλωση την Πέμπτη (5/9) από τότε που συνελήφθη από τις γαλλικές αρχές τον περασμένο μήνα.

Σε μια μακροσκελή ανάρτηση που δημοσιεύτηκε στο κανάλι του στο Telegram, ο Ντούροφ είπε ότι η σύλληψή του ήταν έκπληξη για αυτόν. «Τον περασμένο μήνα πήρα συνέντευξη από την αστυνομία για 4 ημέρες αφότου έφτασα στο Παρίσι. Μου είπαν ότι μπορεί να είμαι προσωπικά υπεύθυνος για την παράνομη χρήση του Telegram από άλλους, επειδή οι γαλλικές αρχές δεν έλαβαν απαντήσεις από το Telegram», έγραψε ο Πάβελ Ντούροφ.

Αλλά οι αρχές, είπε ο Ντούροφ, θα μπορούσαν να έχουν επικοινωνήσει με την Telegram για βοήθεια, αν το ήθελαν. «Η Telegram έχει επίσημο αντιπρόσωπο στην ΕΕ που δέχεται και απαντά σε αιτήματα της ΕΕ», έγραψε, προσθέτοντας ότι βοήθησε επίσης τις γαλλικές αρχές να «δημιουργήσουν μια ανοιχτή γραμμή με την Telegram για την αντιμετώπιση της απειλής της τρομοκρατίας στη Γαλλία».

Ο Ντουρόφ συνελήφθη από τη γαλλική αστυνομία στις 24 Αυγούστου αφού είχε φτάσει στο Παρίσι με το ιδιωτικό του τζετ.

Στον ρωσικής καταγωγής επιχειρηματία απαγγέλθηκαν προκαταρκτικές κατηγορίες λίγες μέρες αργότερα, στις 28 Αυγούστου. Ο Ντούροφ κατηγορήθηκε ότι ήταν συνένοχος στη διανομή υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και διακίνησης ναρκωτικών στο Telegram.

Ελεύθερος υπό όρους

Ο Πάβελ Ντούροφ, ο οποίος απέκτησε τη γαλλική υπηκοότητα το 2021, αφέθηκε έκτοτε ελεύθερος από την κράτηση, αν και δεν του επιτρέπεται να φύγει από τη Γαλλία.

«Εάν μια χώρα είναι δυσαρεστημένη με μια υπηρεσία Διαδικτύου, η καθιερωμένη πρακτική είναι να ξεκινήσει νομική αγωγή κατά της ίδιας της υπηρεσίας», έγραψε ο Ντούροφ την Πέμπτη.

«Η χρήση νόμων από την εποχή πριν από τα smartphone για να χρεωθεί ένας Διευθύνων Σύμβουλος για εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τρίτους στην πλατφόρμα που διαχειρίζεται είναι μια λανθασμένη προσέγγιση. Η κατασκευή τεχνολογίας είναι αρκετά δύσκολη όσο και αν είναι».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στις 26 Αυγούστου ότι η σύλληψη του Ντουρόφ «δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση πολιτική απόφαση».

«Η σύλληψη του προέδρου της Telegram σε γαλλικό έδαφος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας δικαστικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση πολιτική απόφαση. Εναπόκειται στους δικαστές να αποφασίσουν», έγραψε ο Μακρόν σε ανάρτησή του στο Χ.

Η πρόκληση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικότητας

Το Telegram, είπε ο Ντούροφ, αναγνωρίζει την πρόκληση της εξισορρόπησης της ιδιωτικής ζωής με την ασφάλεια και «συνεργάζεται με τις ρυθμιστικές αρχές για να βρει τη σωστή ισορροπία».

«Μερικές φορές δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τη ρυθμιστική αρχή μιας χώρας για τη σωστή ισορροπία μεταξύ ιδιωτικότητας και ασφάλειας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είμαστε έτοιμοι να φύγουμε από αυτή τη χώρα», έγραψε, προσθέτοντας ότι το Telegram απαγορεύτηκε στη Ρωσία και το Ιράν όταν αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τις τοπικές αρχές.

Το Telegram δεν ήταν σε καμία περίπτωση τέλειο, αλλά σίγουρα δεν είναι ένας «άναρχος παράδεισος», δήλωσε ο Durov στο κανάλι του. «Η απότομη αύξηση του αριθμού χρηστών του Telegram σε 950 εκατομμύρια προκάλεσε αυξανόμενους πόνους που διευκόλυνε την κατάχρηση της πλατφόρμας μας από τους εγκληματίες. Γι’ αυτό έθεσα προσωπικό μου στόχο να διασφαλίσω ότι θα βελτιώσουμε σημαντικά τα πράγματα σε αυτό το θέμα», έγραψε στην ανάρτησή του, προσθέτοντας ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα κοινοποιηθούν σύντομα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό