18.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο νέος επεξεργαστής Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 είναι 10% ταχύτερος και 30% αποδοτικότερος – Qualcomm

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Qualcomm αποκάλυψε μία ανανεωμένη και ισχυρότερη έκδοση της ναυαρχίδας της. Ο νέος Snapdragon 8+ Gen 1 (SM8475) υπόσχεται ελαφρώς αυξημένες επιδόσεις αλλά σημαντικά μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας σε σχέση με τον προκάτοχό του, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν είχε πρόβλημα επιδόσεων, αλλά αντιμετώπιζε προβλήματα υψηλής κατανάλωσης και θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με την Qualcomm, το νέο της κορυφαίο SoC, Snapdragon 8+ Gen 1 (το «+» είναι το σημείο διαφοροποίησης στην ονομασία σε σχέση με τον προκάτοχό του) προσφέρει 10% αυξημένη απόδοση στον τομέα του επεξεργαστή αλλά και 30% καλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα επίσης στον τομέα του επεξεργαστή γενικής χρήσης. Ο πυρήνας Cortex-X2 μπορεί πλέον να φτάσει τα 3,2GHz (έτσι έφτασε τη συχνότητα λειτουργίας του Snapdragon 870 που είχε ανακοινωθεί στις αρχές της περσινής χρονιάς ενώ αξίζει να θυμίσουμε ότι ο ίδιος πυρήνας στον Snapdragon 8 Gen 1 δεν ξεπερνούσε τα 3,0GHz). Όμως αυξημένη είναι και η συχνότητα λειτουργίας των άλλων δύο συστάδων πυρήνων, με τους πυρήνες Kryo Gold να φτάνουν τα 2,75GHz από τα 2,5GHz και τους Kryo Silver στα 2,0GHz από τα 1,8GHz).

Η Adreno GPU επίσης λειτουργεί με υψηλότερη κατά 10% συχνότητα με την κατανάλωση να παρουσιάζεται μειωμένη κατά 30%. Η μηχανή AI επίσης είναι καλύτερη κατά 20% στον τομέα απόδοσης/ watt ενώ λιγότερη ενέργεια απαιτούν και τα ενσωματωμένα modem. Η συνολική ενεργειακή αποδοτικότητα σε επίπεδο SoC έχει βελτιωθεί κατά 15%. Πλέον, μία συσκευή με το συγκεκριμένο SoC μπορεί να «στριμάρει» βίντεο για 1,5 ώρες περισσότερο σε σχέση με την ίδια συσκευή που ενσωματώνει τον προκάτοχό του. Οι κλήσεις πλέον μπορούν να κρατούν 5,5 ώρες περισσότερο.

Για να επιτύχει τα παραπάνω, η Qualcomm έπρεπε να «αλλάξει» εργοστάσια κατασκευής. Αν και το SoC παραμένει 4nm εντούτοις πλέον κατασκευάζεται από την TSMC και όχι από την Samsung.

Κατά τα άλλα, το SoC έχει παρόμοια χαρακτηριστικά. Έτσι, υποστηρίζει έως και 16GB μνήμης LPDDR5 (3.200 MHz) και αποθηκευτικό χώρο UFS 3.1 καθώς και οθόνες QHD+ έως 144Hz ή ανάλυσης 4K στα 60Hz μαζί με 10-bit rendering (Rec. 2020) και HDR10+. Το 4ης γενιάς Snapdragon X65 5G Modem-RF System υποστηρίζει τόσο λειτουργία sub-6 GHz όσο και mmWave για ταχύτητες που αγγίζουν τα 10 Gbps ενώ για πρώτη φορά υποστηρίζεται «carrier aggregation» για uplink. Από άποψη συνδεσιμότητας υποστηρίζονται επίσης τα WiFi 6 και WiFi 6E μέσω του FastConnect 6900 όπως και τα Bluetooth 5.3, Bluetooth LE και Bluetooth LE Audio με υποστήριξη Qualcomm aptX Lossless για ποιότητας CD lossless audio. To νέο SoC εξακολουθεί να ενσωματώνει τον ίδιο τριπλό 18-bit Spectra ISP που μπορεί να διαχειριστεί αισθητήρες για κάμερες έως και 200 MP καθώς και λήψη βίντεο 8K στα 30fps (4K στα 120fps) μαζί με διάφορα χαρακτηριστικά βελτιστοποίησης της επεξεργασίας εικόνας όπως τα multi-frame noise reduction και staggered/DoL HDR ενώ υπάρχει εξειδικευμένη μηχανή για bokeh που υποστηρίζει επιπλέον HLG, HDR10+ και Dolby Vision.

Οι πρώτες συσκευές με Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 αναμένεται να παρουσιαστούν στην αγορά μέσα στο 3ο τρίμηνο της χρονιάς από κατασκευαστές όπως η ASUS, HONOR, Lenovo, Motorola, Redmi, Xiaomi, ZTE, vivo, Oppo, OnePlus, Nubia, iQOO, Black Shark, realme, Red Magic κ.ά.

 

1

1

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό