27.9 C
Athens
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

Ο Μπάιντεν λέει τώρα «όχι» σε πλήγμα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν

Ειδήσεις Ελλάδα

Να εξετάσει άλλες εναλλακτικές και να απέχει από επιθέσεις σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, κάλεσε το Ισραήλ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Αν ήμουν στη θέση τους, θα σκεφτόμουν άλλες εναλλακτικές από το να χτυπήσω πετρελαιοπηγές», είπε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια μιας σπάνιας εμφάνισής του στην καθημερινή ενημέρωση Τύπου του Λευκού Οίκου. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Μπάιντεν είχε πει επίσης ότι αντιτίθεται στο Ισραήλ να βομβαρδίσει και πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Οι νέες δηλώσεις του Μπάιντεν ήρθαν μια ημέρα αφότου είπε ότι «συζητά» την ιδέα μιας ισραηλινής επίθεσης σε ιρανικές πετρελαϊκές τοποθεσίες, προκαλώντας την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου εν μέσω φόβων για ξαφνικό σοκ στην παγκόσμια προσφορά. «Ξέρω να μην διαπραγματεύομαι δημόσια» διευκρίνισε ο Μπάιντεν  όταν ρωτήθηκε αν είχε προτρέψει το Ισραήλ να επιτεθεί στην πετρελαϊκή υποδομή του Ιράν.

Νωρίτερα, ερωτηθείς ο Μπάιντεν εάν πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απορρίπτει τις διπλωματικές συμφωνίες στη Γάζα και τον Λίβανο για να επηρεάσει τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, απάντησε: «Καμία κυβέρνηση δεν βοήθησε το Ισραήλ περισσότερο από μένα. Κανείς, κανείς, κανείς  και νομίζω ότι η Μπίμπι πρέπει να το θυμάται αυτό…Όσο για το αν προσπαθεί να επηρεάσει τις εκλογές, ή…δεν ξέρω, αλλά δεν υπολογίζω σε αυτό», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Τραμπ: Να χτυπηθούν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Την ίδια ώρα πάντως , ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν ως απάντηση στις πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις.

Μιλώντας σε προεκλογική εκδήλωση στη Βόρεια Καρολίνα, ο Τραμπ  αναφέρθηκε σε ερώτηση που τέθηκε στον Μπάιντεν αυτή την εβδομάδα σχετικά με την πιθανότητα το Ισραήλ να βάλει στο στόχαστρο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Τον ρώτησαν, τι πιστεύεις για το Ιράν, θα χτυπούσες το Ιράν; Και απάντησε: «Αρκεί να μην πλήξουν τα πυρηνικά… η απάντηση θα έπρεπε να ήταν, να χτυπήσει πρώτα τα πυρηνικά και να ανησυχήσει για τα υπόλοιπα αργότερα», πρόσθεσε ο Τραμπ. «Θέλω να πω, είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που έχουμε, τα πυρηνικά όπλα», τόνισε και σημείωσε: «Αν πρόκειται να το κάνουν, θα το κάνουν. Αλλά θα μάθουμε ποια κι αν είναι τα σχέδιά τους».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό