24.5 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Ο Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη: Το πολιτικό στίγμα του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και το μέτρο «έκπληξη»

Ειδήσεις Ελλάδα

Η δέσμη των 36 μέτρων που πρόκειται να εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ έχει γίνει γνωστή, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι πόροι είναι πεπερασμένοι, αλλά το ενδεχόμενο του μέτρου «έκπληξη» δεν μπορεί να αποκλειστεί. 

Τις τελευταίες ώρες μάλιστα, συγκεντρώνει όλο και περισσότερες πιθανότητες το σενάριο του να κρατά καλά κρυμμένο έναν άσο στο μανίκι του ο πρωθυπουργός. Ένα μέτρο «έκπληξη», το οποίο δεν έχει διαρρεύσει και το οποίο θα ανακοινώσει, βάζοντας έτσι το κερασάκι στην τούρτα των οικονομικών εξαγγελιών της κυβέρνησης, που έχουν ως κύριους πυλώνες το δημογραφικό, τη στέγαση, τα κοινωνικά επιδόματα και την υγεία.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν ότι φέτος είναι μία από τις χρονιές, που κανένα μέτρο που θα εξαγγελθεί από το βήμα της ΔΕΘ, δεν έχει μείνει κρυφό. Πηγές από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έλεγαν ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για παροχές, ωστόσο στελέχη της κυβέρνησης δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να γίνει η έκπληξη.

Το τι θα περιλαμβάνει το «καλάθι» της ΔΕΘ, είναι λίγο έως πολύ γνωστό. Σε αυτό δεσπόζει το στεγαστικό, ένα ζήτημα που «καίει» με τις τιμές των ενοικίων και των ακινήτων να είναι στα ύψη. Με τις φοροελαφρύνσεις που έρχονται, το κυβερνητικό πλάνο στοχεύει στο να «ανοίξουν» τα ακίνητα που παραμένουν κλειστά -ειδικά στις αστικές περιοχές-, προκειμένου να μειωθούν τα ενοίκια. 

Παράλληλα, με το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» η κυβέρνηση θέλει να λύσει το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει μεγάλη μερίδα πολιτών, διευρύνοντας το ηλικιακό όριο στα 49 έτη και προσφέροντας δάνεια με φτηνά επιτόκια. 

Μεγάλο βάρος δίνει η κυβέρνηση και στο εισόδημα. Επίκεινται αλλαγές σε πάρα πολλά επιδόματα, όπως το επίδομα ανεργίας, με τους δικαιούχους να λαμβάνουν υψηλά ποσά στην αρχή, τα οποία θα μειώνονται προϊόντος του χρόνου, ώστε να δίνεται κίνητρο για την ανεύρεση εργασίας. Αλλαγές αναμένονται και στο επίδομα παιδιού, αλλά και στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Επίκεινται αυξήσεις στις συντάξεις από το 2025, ενώ έρχεται και ο έκτακτος «μποναμάς» για τους χαμηλοσυνταξιούχους με την προσωπική διαφορά.

Η κυβέρνηση στοχεύει να κερδίσει ξανά και τους ελεύθερους επαγγελματίες, που έστειλαν το δικό τους μήνυμα στις Ευρωεκλογές. Η πλήρης κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος είναι γεγονός κι έτσι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν πρόκειται να πληρώσουν ξανά τον συγκεκριμένο έκτακτο φόρο που θεσμοθετήθηκε πριν από 13 χρόνια, ενώ αλλαγές έρχονται και στο τεκμαρτό εισόδημα. 

Η φοβερή ατάκα του πρωθυπουργού για το μέτρο «έκπληξη»

Με το πακέτο των μέτρων να έχει βγει στο φως με κάθε λεπτομέρεια, όλα τα βλέμματα στρέφονται στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μέχρι στιγμής, κανείς δεν έχει καταφέρει να αποκρυπτογραφήσει τις προθέσεις του πρωθυπουργού και τη στόχευση που θα έχει ένα ενδεχόμενο μέτρο «έκπληξη», που αρκετοί θεωρούν πολύ πιθανό να ανακοινώσει. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε δημοσιογραφικά «πηγαδάκια» παραμονή της ομιλίας του στη ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε για το ποια θα είναι τελικά η μεγάλη έκπληξη στην ομιλία του, που έχει συζητηθεί. Ο ίδιος απάντησε ότι «η έκπληξη στην ομιλία θα είμαι… εγώ. Η φετινή ομιλία μου, μου αρέσει πολύ». 

Καθώς η συνάντησή του με τους δημοσιογράφους γίνεται στη Θεσσαλονίκη, δε θα μπορούσε να λείπει από τις συζητήσεις το Μετρό. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός είπε στους δημοσιογράφους ότι «είμαι αισιόδοξος. Θα εκπλαγείτε με τους σταθμούς του μετρό. 30 Νοεμβρίου θα γίνει ένα μεγάλο πάρτι στην πόλη».

Μιλώντας για τα φαβορί, για τα χαρτοφυλάκια της Κομισιόν, ο πρωθυπουργός είπε πως για τον Απόστολο Τζιτζικώστα «παίζουν» δύο: Το μεταφορών και το κοινωνικής συνοχής αλλά έδειξε προτίμηση στο δεύτερο».

Τα μηνύματα στο εσωτερικό ελλείψει αντιπολίτευσης

Το βέβαιο είναι ότι κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ ο Κ. Μητσοτάκης θα θελήσει να κλείσει κάποια ανοικτά μέτωπα, αλλά και να στείλει πολύ συγκεκριμένα μηνύματα, ειδικά προς το εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος. Ελλείψει αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά μεγαλύτερη υπευθυνότητα, αποτελεσματικότητα και ταχύτητα στο κυβερνητικό έργο.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται να ανοίγει -προς το παρόν τουλάχιστον- τα χαρτιά του για την προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ ενδέχεται να δώσει το στίγμα για το αν ο ίδιος θα διεκδικήσει μια τρίτη θητεία.

Το «ευχαριστώ» στην Πολιτική Προστασία

Πριν την παρουσία του στο κάλεσμα του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη για τους δημοσιογράφους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη σε εκδήλωση που διοργάνωσε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, όπου εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε όλους όσοι συνέβαλαν αποφασιστικά στην αντιπυρική περίοδο. 

«Βρισκόμαστε εδώ για να σας πω προσωπικά ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις μάχες που δώσατε στο πεδίο, έως σήμερα, στο πιο θερμό καλοκαίρι το οποίο έχει καταγραφεί τα τελευταία 40 χρόνια με την κλιματική κρίση πια να είναι παρούσα, με πολύ περισσότερες φωτιές από πέρυσι» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Φέτος έγινε μία πολύ σοβαρή προσπάθεια. Μέχρι σήμερα ο μέσος όρος των καμένων στρεμμάτων, παρότι είχαμε πολύ περισσότερες πυρκαγιές και πολύ χειρότερες συνθήκες, είναι σχεδόν 30% μικρότερος από το μέσο όρο των τελευταίων 20 ετών και αυτό το οφείλουμε σε εσάς. Θα προχωρήσουμε μαζί δυνατά, θα κάνουμε τον απολογισμό στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου, θα μάθουμε και από τα λάθη μας, γιατί κάθε χρονιά πρέπει να γινόμαστε καλύτεροι, αλλά πιστεύω πραγματικά ότι το νερό έχει μπει στο αυλάκι και αυτό οφείλεται σε εσάς» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός έκανε ξεχωριστή αναφορά στους εθελοντές και εξήρε το έργο τους.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό