22.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Μητσοτάκης θα τοποθετηθεί για πρώτη φορά στο Υπουργικό Συμβούλιο για τα λάθη που έγιναν

Ειδήσεις Ελλάδα

Τα κρίσιμα ερωτήματα

Εξηγήσεις για τις αστοχίες στη διαχείριση της κακοκαιρίας Ελπίδα που οδήγησαν σε ατελείωτες ώρες ταλαιπωρίας για χιλιάδες συμπολίτες μας θα κάνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 11.00 ανοίγοντας το υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η κυβέρνηση έχει ήδη αναγνωρίσει ότι υπάρχουν ευθύνες, οι οποίες θα αποδοθούν στον κατάλληλο χρόνο, θέτοντας σε προτεραιότητα τον απεγκλωβισμό των οδηγών με ασφάλεια και την αποκατάσταση της χαώδους κατάστασης που προκάλεσε στο πέρασμά της η «Ελπίδα», μετατρέποντας κεντρικούς άξονες του λεκανοπεδίου σε χιονο-παγίδες.

Από χθες δια στόματος των αρμόδιων υπουργών ζητήθηκε δημόσια συγνώμη τόσο για την ανεπίτρεπτη εικόνα με συμπολίτες μας «ομήρους» στην άσφαλτο, όσο και για τις διακοπές ρεύματος που προκάλεσαν πληθώρα προβλημάτων και μάλιστα σε συνθήκες παγετού.

Ζητούνται εξηγήσεις

Το σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός καλείται να δώσει πειστικές απαντήσεις σε μία σειρά από κρίσιμα ερωτήματα, μεταξύ των οποίων:

α) γιατί παρότι οι μετεωρολόγοι είχαν προβλέψει την κακοκαιρία εγκαίρως δεν λήφθηκαν προληπτικά μέτρα και με αποτέλεσμα να κλείσουν κεντρικοί οδικοί άξονες;

β) γιατί παρότι αποφασίστηκε ορθά να γίνει τη Δευτέρα τηλεκπαίδευση στα σχολεία, δεν κηρύχθηκε γενική αργία; 

γ) γιατί παρότι ξέφυγε η κατάσταση καθυστέρησε η απόφαση για παρέμβαση του στρατού;

δ) ποιος έδινε εντολές σε επιχειρησιακό επίπεδο τις κρίσιμες ώρες της ραγδαίας επιδείνωσης της κακοκαιρίας; 

ε) ποιος ευθύνεται για την απουσία άμεσων αντανακλαστικών αντίδρασης την ώρα της κρίσης;

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα παραδεχτεί λάθη και παραλείψεις «δείχνοντας» σε συγκεκριμένη κατεύθυνση για τους «υπαίτιους», ενώ σε δεύτερο χρόνο θα υπάρξει και προσωποποίηση των ευθυνών με τις ανάλογες πολιτικές αποφάσεις. Και αυτό γιατί πέραν της παραχωρησιούχου εταιρίας της Αττικής Οδού, η οποία αποδέχθηκε αίτημά του για αποζημίωση 2.000 ευρώ για κάθε εγκλωβισμένο πολίτη, ενώ συγκροτήθηκε και επιτροπή διερεύνησης των ευθυνών της εταιρίας που προβλέπει την επιβολή αυστηρών κυρώσεων, πρέπει να δοθούν απαντήσεις και για την ηγεσία της Πολιτικής Προστασίας της οποίας οι επιχειρησιακές ικανότητες δεν αναδείχθηκαν τις τελευταίες 48ώρες, καθώς η έλλειψη συντονισμού ήταν ξεκάθαρη σε όλα τα επίπεδα.

Ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, κάτι που δεν είναι αυτονόητο με ακραία καιρικά φαινόμενα, ωστόσο θα επισημάνει ότι οι δημοτικές αρχές και η Περιφέρεια Αττικής ολιγώρησαν και πρέπει να δοθούν πειστικές εξηγήσεις, για το τι δεν δούλεψε σωστά και δεν ανταποκρίθηκαν με την επάρκεια που έπρεπε και που απαιτούν οι πολίτες.

Σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση

Για έναν πρωθυπουργό κατώτερο των περιστάσεων έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στηλιτεύοντας την απουσία του, ενώ πρόσθεσε: «Δε μας αξίζει αυτή η συμπεριφορά. Δε μας αξίζει αυτή η γενικευμένη ανασφάλεια που γεννά η παραμονή τους στην εξουσία. Όσο γρηγορότερα παραιτηθούν, όσο γρηγορότερα φύγουν, τόσο το καλύτερο για τον τόπο».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε την αντίδραση της κυβέρνησης στην επέλαση της κακοκαιρίας, τονίζοντας πως «αυτό δεν είναι επιτελικό κράτος», αλλά «επιτελικό χάος».

Σφοδρή κριτική ασκεί και το ΚΚΕ σημειώνοντας: «Αντί οι υπουργοί της κυβέρνησης να υπόσχονται επιτροπές διερεύνησης -δηλαδή κουκουλώματος- των ευθυνών και να προκαλούν, καλό θα ήταν να κοιτάξουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη και να αναζητήσουν τις ευθύνες στην πολιτική που έχει παραδώσει κρίσιμους τομείς για την προστασία και τις ανάγκες του λαού στα επιχειρηματικά συμφέροντα».

Εκτός από την Αττική Οδό να αποζημιωθούν και αυτοί που εγκλωβίστηκαν με ευθύνη του «επιτελικού κράτους» επισημαίνει το ΜέΡΑ25, ενώ επιστροφή της Αττικής Οδού στο Δημόσιο και απόδοση ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση ζητεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό