18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο «μακρύς δρόμος» της Γερμανίας απέναντι στον κορωνοϊό

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Γερμανία έχει μπροστά της μια μακρά μάχη ενάντια στην πανδημία του Co-19, προειδοποίησε ανώτατος αξιωματούχος υγείας, με την πίεση να αυξάνεται στις μονάδες εντατικής θεραπείας, ακόμη και ενώ οι μολύνσεις δείχνουν σημάδια κορύφωσης.

Ένα προφανές επίπεδο στον αριθμό των νέων κρουσμάτων θα μπορούσε εν μέρει να οφείλεται στο ότι οι τοπικές υγειονομικές αρχές υστερούν στα, δήλωσε την Παρασκευή ο Λόταρ Βίλερ, πρόεδρος του ινστιτούτου δημόσιας υγείας RKI, σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο. Κάλεσε τους πολίτες να μειώσουν τις κοινωνικές επαφές και ζήτησε προσοχή στην ερμηνεία των τελευταίων δεδομένων Co.

«Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας», είπε ο Βίλερ, ο οποίος πλαισιωνόταν από τον απερχόμενο Γερμανό Υπουργό Υγείας Γενς Σπαν. «Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο καμπής, πόσο μάλλον να εγκαταλείψουμε σκληρότερα μέτρα, το αντίθετο».

Το ποσοστό μόλυνσης της Γερμανίας μειώθηκε για τρεις συνεχόμενες ημέρες αυτήν την εβδομάδα πριν αυξηθεί ελαφρώς ξανά στο 442,1 την Παρασκευή, ένα επίπεδο που ο Βίλερ περιέγραψε ως «ακόμα πολύ υψηλό».

Το πρόσφατο ξέσπασμα του κορωνοϊού στη Γερμανία έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, με τις αρχές να βρίσκονται σε συναγερμό για τη μετάλλαξη Όμικρον και να περιμένουν νεότερα δεδομένα για τη μεταδοτικότητά της και την ανθεκτικότητά της απέναντι στα εμβόλια.

Έκκληση στους πολίτες «να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τους τις συνθήκες» που επικρατούν λόγω πανδημίας, απηύθυνε για μία ακόμη φορά ο απερχόμενος υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, ζητώντας τους να σκεφτούν την κατάσταση στο σύστημα Υγείας, η επιβάρυνση στο οποίο εκτίμησε ότι θα κορυφωθεί τα Χριστούγεννα. «Βοηθήστε να αποφύγουμε περισσότερο πόνο», είπε χαρακτηριστικά, αλλά τοποθετήθηκε με ιδιαίτερη επιφύλαξη ενόψει της σχεδιαζόμενης εισαγωγής υποχρέωσης εμβολιασμού.

«Η Γερμανία θα ξεπεράσει σημαντικά τους 5.000 ασθενείς στις ΜΕΘ. Αν τεθούν σε ισχύ άμεσα τα μέτρα, η κατάσταση στις ΜΕΘ θα φθάσει στο θλιβερό αποκορύφωμά της γύρω στα Χριστούγεννα. Ακόμη και αν τα μέτρα ισχύσουν άμεσα και τηρηθούν με συνέπεια, κάποιοι από αυτούς που μολύνθηκαν χθες ή προχθές, την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα καταλήξουν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», προειδοποίησε ο κ. Σπαν, στην ενδεχομένως τελευταία επίσημη εμφάνισή του ως υπουργού Υγείας.

Σε άτυπο lockdown οι ανεμβολίαστοι

Με ένα τέταρτο κύμα του ιού να σαρώνει τη χώρα, η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο επόμενος διάδοχός της Όλαφ Σολτς συμφώνησαν την Πέμπτη με τους 16 πρωθυπουργούς των κρατιδίων της Γερμανίας για αυστηρότερους περιορισμούς σε εθνικό επίπεδο για τα άτομα που δεν είναι εμβολιασμένα και άνοιξαν το δρόμο για να καταστούν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί Co.

Μόνο τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει θα επιτρέπεται να εισέρχονται σε εστιατόρια, θέατρα και καταστήματα μη βασικών προϊόντων, ενώ η εντολή του εμβολίου θα τεθεί σε ψηφοφορία στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Σολτς είπε ότι αναμένει να περάσει το μέτρο και η Μέρκελ – η οποία αποχωρεί από την πολιτική την επόμενη εβδομάδα – είπε ότι επίσης το υποστηρίζει.

REUTERS/ANNEGRET HILSE

Βίλερ και Σπαν στη σημερινή συνέντευξη τύπου.

«Αυτή η απόφαση ήρθε αργά — δυστυχώς για πολλούς, πολύ αργά», είπε ο Σπαν την Παρασκευή σε σχέση με τα νέα περιοριστικά μέτρα. «Αλλά τουλάχιστον πάρθηκε η απόφαση».

Οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς πρόκειται να ανακοινώσουν την αντικατάσταση του Σολτς τη Δευτέρα, με τον Καρλ Λάουερμπαχ – καθηγητή ιατρικής που έχει διδάξει στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ- έναν από τους υποψηφίους να πάρει τη θέση.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg, ΑΜΠΕ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό