18.1 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ο Μακρόν φέρεται να πιέζει το Ισραήλ για έρευνα

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, φέρεται να μίλησε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Ναφτάλι Μπένετ, προκειμένου να διασφαλίσει πως η ισραηλινή κυβέρνηση «διερευνά όπως πρέπει» τους ισχυρισμούς πως ο ίδιος μπορεί να στοχοποιήθηκε με το ισραηλινής προέλευσης λογισμικό Pegasus από τις υπηρεσίες ασφαλείας του Μαρόκου.

Όπως γράφει ο βρετανικός Guardian, σε τηλεφωνική επικοινωνία ο Μακρόν φέρεται να εξέφρασε προβληματισμό πως το τηλέφωνό του και αυτά του υπουργικού του συμβουλίου μπορεί να μολύνθηκαν με Pegasus, λογισμικό που αναπτύχθηκε από την ισραηλινή NSO Group και επιτρέπει στους χρήστες του να εξάγουν μηνύματα, φωτογραφίες και emails, να καταγράφουν συνομιλίες και να ενεργοποιούν κρυφά τα μικρόφωνα μολυσμένων συσκευών.

Η βάση δεδομένων που διέρρευσε, η οποία ήταν στην «καρδιά» του προγράμματος, περιλαμβάνει τον αριθμό του κινητού του Μακρόν.

Η NSO είπε ότι ο Μακρόν δεν ήταν «στόχος» κανενός εκ των πελατών της, κάτι που, όπως υπογραμμίζει ο Guardian, σημαίνει πως η εταιρεία πρακτικά αρνείται πως ο Γάλλος πρόεδρος επελέγη για παρακολούθηση μέσω του Pegasus. Η εταιρεία υποστηρίζει πως το ότι ο αριθμός του εμφανίστηκε στη λίστα δεν δείχνει εάν είχε επιλεγεί για παρακολούθηση μέσω του Pegasus.

Η συνομιλία Μακρόν-Μπένετ φέρεται να έλαβε χώρα την Πέμπτη, μα αναφέρθηκε από ισραηλινό κανάλι το βράδυ του Σαββάτου.

Οι αποκαλύψεις για την εν λόγω υπόθεση έγιναν στο πλαίσιο του Pegasus project, μιας κοινοπραξίας 17 ΜΜΕ. Όπως έγινε γνωστό, κυβερνητικοί πελάτες ανά τον κόσμο έχουν χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο λογισμικό, που πωλείται από την NSO, για να στοχεύουν ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δημοσιογράφους και δικηγόρους. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό