24.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο Μακρόν, ο Μελανσόν, η Λεπέν και ο Πύρρος

Ειδήσεις Ελλάδα

Το άστρο του Εμανουέλ Μακρόν είχε χάσει πολλή από τη λάμψη του ήδηστην πρώτη θητεία του. Απόδειξη και οι επιδόσεις του στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου. Επιβλήθηκε βεβαίως της Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο, χάρη και πάλι στη συμπαράταξη των δημοκρατών Γάλλων, συμπεριλαμβανομένων περίπου των μισών ψηφοφόρων της «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Ζαν-Λικ Μελανσόν. Το ποσοστό ωστόσο της επανεκλογής του, 58,5%, υπολειπόταν σημαντικά του 66,1%, με το οποίο είχε επικρατήσει το 2017. Και πάλι με αντίπαλο τη Λεπέν, και πάλι ως αναγκαστική δημοκρατική επιλογή.

Στις προχθεσινές εκλογές, η αίγλη του Μακρόν αποκαλύφθηκε μικρότερη ακόμα και από όσο θα περίμεναν οι ορκισμένοι αντίπαλοί του, αρκετοί από τους οποίους είναι στελέχη του κόμματός του, που δυσφορούν με τον συγκεντρωτισμό και τον αλαζονικό ελιτισμό του. Γεγονός πρωτοφανές, ο επανεκλεγείς πρόεδρος έχασε δεκάδες έδρες σε σύγκριση με το 2017, χάνοντας κατά συνέπεια και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Βαριά η ήττα του, τον αναγκάζει να ανασχηματίσει την κυβέρνησή του πριν χαρεί ένα πλήρες δίμηνο ζωής. Στο «χαοτικό» πολιτικό τοπίο που αναδύθηκε από την κάλπη, ο Μακρόν είναι υποχρεωμένος να αναζητεί περιστασιακές πλειοψηφίες για να επιβάλει την «τάξη» που υποσχέθηκε προεκλογικά. Τάξη ταυτισμένη με επώδυνες «μεταρρυθμίσεις», όπως η αύξηση του ηλικιακού ορίου σύνταξης από τα 62 έτη στα 65.

Γεγονός πρωτοφανές επίσης είναι η ανάδειξη αριστερής αξιωματικής αντιπολίτευσης, του συνασπισμού «Nupes» που απάρτισαν ριζοσπαστικές και μετριοπαθείς δυνάμεις, η «Ανυπότακτη Γαλλία», οι σοσιαλιστές, οι κομμουνιστές και οι οικολόγοι. Αλλος ήταν όμως ο στόχος του «Nupes»: η πρωτιά σε έδρες και η «συγκατοίκηση», με πρόεδρο Μακρόν και πρωθυπουργό Μελανσόν. Αυτό, καθώς και η αναπαράσταση του Μελανσόν ως Ροβεσπιέρου, εξηγεί τη στάση των μακρονικών στον δεύτερο γύρο, εκεί όπου ο υποψήφιος της αριστερής συμμαχίας αντιμετώπιζε ακροδεξιό, στάση που σίγουρα αύξησε τις έδρες της Λεπέν. Της μόνης, δυστυχώς, που δικαιούται να καυχιέται πως η νίκη της δεν ήταν πύρρειος.

«Αν έτι μίαν μάχην Ρωμαίους νικήσωμεν, απολούμεθα παντελώς», είπε ο Πύρρος μετά τις μεγάλες απώλειές του στη νίκη του κοντά στην πόλη Ασκλον. Θα μπορούσε να το επαναλάβει ο Μακρόν, αλλά και γενικά η δημοκρατική Γαλλία. Με μία τέτοια νίκη ακόμα, λ.χ. σε πρόωρες εκλογές, και δίχως αλλαγή πολιτικής, στις προεδρικές του 2027 η Λεπέν θα είναι το φαβορί.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό