28.7 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

Ο Κώστας Χρυσόγονος στο Flash.gr

Ειδήσεις Ελλάδα

Ολοκληρώνεται σε δυο ημέρες (19/4) η διαδικασία υποβολής στον Άρειο Πάγο των συνδυασμών και των υποψηφίων που θα λάβουν μέρος στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Το Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται ότι θα προχωρήσει στην ανακήρυξη των συνδυασμών των κομμάτων στις 24 Απριλίου. 

Ο γρίφος με τους Σπαρτιάτες 

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στους Σπαρτιάτες και στο εάν τελικά θα λάβουν μέρος στις ευρωεκλογές, μετά και από την παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον των 11 βουλευτών με την κατηγορία της εξαπάτησης των εκλογέων και με αφορμή, εν τέλει, τα όσα δημοσίως κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Βασίλης Στίγκας. 

Παράλληλα, η  απόφαση του Εκλογοδικείου για τη νομιμότητα συμμετοχής του κόμματος στις εκλογές του 2023 αναμένεται στα τέλη Ιουνίου  με τους συνταγματολόγους να διαφωνούν μεταξύ τους εάν η ποινική διαδικασία θα επηρεάσει ή όχι τη νομική απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (Εκλογοδικείο) για τη συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές. 

Περίεργα «παιχνίδια» για την τύχη των εδρών 

Τα σενάρια για την τύχη των 12 εδρών των Σπαρτιατών, σε περίπτωση που το Εκλογοδικείο τους κηρύξει έκπτωτους είναι συγκεκριμένα με τους περισσότερους συνταγματολόγους να συμφωνούν πως το πιθανότερο και ορθότερο ως προς τον εκλογικό νόμο, είναι να μοιραστούν αναλογικά στα κόμματα ανάλογα με το αδιάθετο υπόλοιπο στις περιφέρεις που είχε βουλευτές το κόμμα του κ. Στίγκα. 

Σε αυτό το σενάριο, όπως έχει γράψει το Flash.gr η ΝΔ θα κέρδιζε 5 επιπλέον έδρες, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ από 2 και μία έδρα θα λάμβαναν Ελληνική Λύση, ΚΚΕ και Νίκη.  

Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες στα βουλευτικά και δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορεί εκ νέου το σενάριο για κατανομή των εδρών σε όλη την επικράτεια και με βάση τις 243.922 χιλιάδες ψήφους που έλαβαν οι Σπαρτιάτες στις εκλογές του Ιουνίου του 2023!. Δηλαδή να θεωρηθούν, επισήμως, ως «άκυρες» οι 243.922 χιλιάδες ψήφοι του κόμματος και να μοιραστούν στα υπόλοιπα κόμματα προκαλώντας μεγάλες καραμπόλες σε δεκάδες εκλογικές περιφέρειες. 

Έμπειροι κοινοβουλευτικοί, παρατηρούσαν στο Flash.gr πως αυτό το ενδεχόμενο θα σήμαινε πως η κρίση αφορά στην επιλογή των εκλογέων και όχι σε αυτούς καθ’ αυτούς τους βουλευτές των Σπαρτιατών που κατάφεραν να εκλεγούν και για τους οποίους έχουν γίνει συγκεκριμένες προσφυγές.   

Κώστας Χρυσόγονος: Γιατί αυτό το σενάριο αποτελεί «δικονομικό πρόβλημα»

Το Flash.gr επικοινώνησε με τον συνταγματολόγο, υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Χρυσόγονο, ο οποίος από την αρχή έχει μιλήσει υπέρ της κατανομής των εδρών με βάση το αδιάθετο υπόλοιπο στις περιφέρειες που οι Σπαρτιάτες εξέλεξαν βουλευτή. 

«Ένα τέτοιο ενδεχόμενο – ακύρωσης δηλαδή όλων των ψήφων που έλαβαν οι Σπαρτιάτες – συνιστά ένα δικονομικό πρόβλημα. Χάνεται δηλαδή το δικαίωμα της δικαστικής προστασίας καθώς θα υπάρξουν περιπτώσεις που βουλευτές θα χάσουν την έδρα τους από περιφέρειες όπου οι Σπαρτιάτες δεν εξέλεξαν βουλευτή, αλλά που δεν θα έχουν το δικαίωμα παράστασης στη δίκη» εξήγησε ο Κώστας Χρυσόγονος. 

Ο κ. Χρυσόγονος προειδοποίησε, μάλιστα, πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο να προκαλούσε δραματικές ανατροπές στον βουλευτικό χάρτη αφού, όπως τόνισε, «μιλάμε για ακύρωση του εκλογικού νόμου από μηδενική βάση». 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό