25.9 C
Athens
Παρασκευή, 28 Ιουνίου, 2024

Ο κόσμος στο ΣΕΦ, η μαχητικότητα κι ο Αντετοκούνμπο

Ειδήσεις Ελλάδα

Το πιο δροσερό ΣΕΦ που ομόρφυνε από τα νέα φώτα, η μαχητικότητα της ομάδας, η τρομερή ατάκα του Σπανούλη που βάζει την ουσία πάνω από το θέαμα και η ενσωμάτωση του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο πρόγραμμα. Ο Χάρης Σταύρου γράφει για την νέα Εθνική.

Το βαρύ κλίμα από τους τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος αρχίζει σιγά-σιγά να διαλύεται. Η Εθνική έδωσε το βράδυ της Παρασκευής (21/6) το πρώτο φιλικό στο δρόμο προς το προολυμπιακό τουρνουά (2-7/7), νίκησε την Πολωνία, έδειξε καλά δείγματα, έπεισε τον κόσμο να βρεθεί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, χάρισε μία καλή μάχη και περιμένει ακόμη καλύτερες ημέρες πριν από το Ακρόπολις και τους αγώνες με Μαυροβούνιο (25/6) και Μπαχάμες (27/6).

Ο Βασίλης Σπανούλης μοίρασε τον χρόνο και στους δώδεκα παίκτες του, με τον Γουόκαπ να παίζει 24, τον Μήτογλου 23 και τον Χαραλαμπόπουλο 22 λεπτά. Τα λιγότερα τα πήραν οι Μωραΐτης (10) – Λούντζης (8), με τον Έλληνα προπονητή να έχει εκτός τους νεαρούς Αβδάλα – Μαντζούκα – Τανούλη, τους Γιάννη και Κώστα Αντετοκούνμπο και τον Παπανικολάου.

Απέναντι στην ομάδα που τερμάτισε τέταρτη στο EuroBasket 2022, η Εθνική αντιμετώπισε δύο προβλήματα. Το πρώτο ήταν η αδυναμία της στο αμυντικό ριμπάουντ στο πρώτο μέρος και το δεύτερο τα πολλά περισσότερα τρίποντα που εκτέλεσε σε σχέση με τα δίποντα και κυρίως με τις προσπάθειές της στη ρακέτα. Αν και αυτό δεν έδειξε να ενοχλεί και τόσο πολύ τον Σπανούλη.

“Δεν είναι ότι δεν μου άρεσε. Καλά έκαναν τα παιδιά και πήραν αυτές τις επιλογές, έκαναν το σωστό. Οι περισσότερες επιλογές ήταν καλές. Τα παιδιά εκτέλεσαν εξαιρετικά, μπορεί να χάσαμε αρκετά σουτ, αλλά για εμένα το βασικό στην προπονητική μου φιλοσοφία είναι να βγάζουμε ξεμαρκάριστα σουτ. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στους παίκτες και πιστεύω ότι όλοι μπορούν να σουτάρουν εξαιρετικά” ήταν τα λόγια του στη συνέντευξη Τύπου και με αυτά τα λόγια έδειξε εμπιστοσύνη σε ένα σύνολο που δεν έχει τον κλασικό μπόμπερ, τον παίκτη με την περιφερειακή δράση στον οποίο θα στηριχθεί η φετινή προσπάθεια.

Αγωνιστικά, η Εθνική δεν μπορεί να κριθεί μετά από ένα σαραντάλεπτο και δεν θα είναι εύκολο να βγουν συμπεράσματα ούτε μετά από τους αγώνες του Ακρόπολις.

Στο τέλος της ημέρας, όπως είπε και ο Σπανούλης “σε όλες τις επιτυχίες και στα μετάλλια που πήραμε, δεν παίξαμε σπουδαίο μπάσκετ”. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θέλει να δει την ομάδα του να αποδίδει σε υψηλό επίπεδο, σίγουρα όμως ο στόχος της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι πολύ σημαντικός για να βάλει κάποιος το θέαμα πάνω από την ουσία.

Η Εθνική θα χρειαστεί φυσικά και λίγη τύχη. Αυτή που δεν είχε ο Γιώργος Παπαγιάννης ο οποίος πλημμύρισε από αίμα μετά από ένα χτύπημα του Αλεξάντερ Μπαλτσερόφσκι και αποχώρησε από τον αγώνα στο 24′. Ήταν πολύ όμορφη η στιγμή που ακολούθησε, με τον Πολωνό να απολογείται στον Ντίνο Μήτογλου για την ακούσια σύγκρουση με τον Παπαγιάννη.

Πάνω απ’ όλα, η Εθνική θα χρειαστεί και τον κόσμο της. Περίπου 6000 θεατές πήγαν το βράδυ της Παρασκευής στο πιο δροσερό Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το οποίο είχε και άλλες αλλαγές.

Led φώτα, αυτά τα φώτα που η FIBA χρησιμοποιεί σε EuroBasket, MundoBasket και Basketball Champions League για να είναι πιο σκοτεινές οι εξέδρες και πιο φωτεινός ο αγωνιστικός χώρος, νέο ηλεκτρονικό πίνακα στο πέταλο που βρίσκεται αριστερά από τον πάγκο των φιλοξενούμενων και μπλε καρεκλάκια πάνω από το σημείο στο οποίο κάθονται οι οργανωμένοι οπαδοί του Ολυμπιακού.

Και ολοκαίνουργια μασκότ είδαμε και διαγωνισμούς είδαμε και ένα πολύ όμορφο συνολικά κλίμα χάρη στη μεγάλη προσπάθεια που έχουν κάνει οι άνθρωποι της ΕΟΚ τις τελευταίες λίγες ημέρες.

Το Ακρόπολις και οι αγώνες με Μαυροβούνιο και Μπαχάμες θα είναι δύο καλές ευκαιρίες για να καταλήξει ο Σπανούλης στη δωδεκάδα που θα έχει μαζί του στο προολυμπιακό τουρνουά. Παπανικολάου, Γιάννης και Κώστας Αντετοκούνμπο θα βρίσκονται στο ρόστερ, από το οποίο θα πρέπει να κοπούν τρία παιδιά που έχουν ήδη κάνει μεγάλη προσπάθεια.

Η λογική λέει πως θα κοπεί ένας γκαρντ κι ένας φόργουορντ και από εκεί και πέρα θα πρέπει να παρθεί μία δύσκολη απόφαση. Αλλά για τα δύσκολα είναι ο Σπανούλης, ούτως ή άλλως. Και δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και κάποια έκπληξη.

Το θετικό είναι ότι τις επόμενες ημέρες θα μπει στο κανονικό πρόγραμμα ο Γιάννης, οπότε εκεί θα μπορεί να καταλάβει ο Σπανούλης την πραγματική δυναμική της ομάδας. Εκεί θα εφαρμόσει τις σκέψεις του, εκεί θα βρει τα point of emphasis σε άμυνα κι επίθεση, εκεί θα μάθει αν η φετινή Εθνική είναι φτιαγμένη για να φτάσει ψηλά. Και ψηλά προφανώς δεν εννοούμε απλώς την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που είναι ούτως ή άλλως ο στόχος, αλλά κάτι περισσότερο.

Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα η ομάδα θα ξεκουραστεί και θα δουλέψει. Με Καλάθη, Γουόκαπ, Καλαϊτζάκη μπορεί και να πιέσει τη μπάλα όπως θέλει ο προπονητής της. Λαρεντζάκης και Τολιόπουλος θα μοιράζονται τον χρόνο στο δύο, ο Χαραλαμπόπουλος είχε εξαιρετική εικόνα (11 πόντοι, 3/4 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 4 ασίστ) και έδειξε πως έχει περάσει σε άλλο επίπεδο, Μήτογλου και Παπαγιάννης περιμένουν τον Γιάννη και τον Κώστα στη ρακέτα για να γίνει η ζωή τους πιο εύκολη.

Δεν χρειάζονται μεγάλα λόγια, σίγουρα όμως το πρώτο δείγμα ήταν θετικό και είναι λογικό να υπάρχει αισιοδοξία. Θα είναι ευχάριστα τα δύο ματς του Ακρόπολις, πρώτα το συναπάντημα με τον Νικόλα Βούτσεβιτς κι έπειτα η αναμέτρηση με τους Μπάντι Χιλντ – Ντιάντρε Έιτον. Και δεν θα υπάρχει και πίεση για το αποτέλεσμα, αυτή η πίεση που θα έρθει στο ματς με τη Δομηνικανή Δημοκρατία το βράδυ της 3ης Ιουλίου.

Σε κάθε προσπάθεια της Εθνικής νιώθουμε πώς ξεκινάει κάτι καλό. Δεν γινόταν να μην το νιώσουμε και χθες βράδυ. Μακάρι το καλοκαίρι του 2024 να το μνημονεύουμε για χρόνια, για δεκαετίες. Μακάρι το φετινό καλοκαίρι να εμπνεύσει προπονητές, αθλητές, παράγοντες, κυρίως όμως παιδιά, να πάρουν μια μπάλα και να βγουν ξανά στα ανοιχτά γήπεδα που ρημάζουν. Μακάρι.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό