18.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ο «κόκκινος συναγερμός» για το φυσικό αέριο

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού «ενεργειακού γίγαντα» Gazprom ,Σεργκέι Κουπριάνοφ είπε στη Μολδαβία ότι θα διακόψει τον ενεργειακό της εφοδιασμό εάν δεν πληρώσει για τις παραδόσεις βάσει σύμβασης που συμφωνήθηκε τον προηγούμενο μήνα.

Η Μολδαβία και η Gazprom επέκτεισαν συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου στην πρώην Σοβιετική χώρα στα τέλη του περασμένου μήνα. Η συγκεκριμένη ενέργεια ήρθε μετά από μια σφοδρή αντιπαράθεση που οδήγησε το Κισινάου να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις ελλείψεις φυσικού αερίου και να υπογράψει για πρώτη φορά σύμβαση με άλλη χώρα εκτός της Ρωσίας.

Αν και δεν είναι στην ΕΕ, η Μολδαβία συμπεριλαμβάνεται στα κράτη που έχουν εγείρει ανησυχίες για τις προκλητικές ενέργειες του Κρεμλίνου. Ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki έγραψε στο Twitter: «Η Ευρώπη αντιμετωπίζει νέες απειλές».

«Η μεταναστευτική κρίση, οι κυβερνοεπιθέσεις και η χειραγώγηση των τιμών του φυσικού αερίου είναι απλώς παραδείγματα υβριδικού πολέμου που ξεκίνησε στο Μινσκ η Μόσχα. Είμαστε μάρτυρες μιας προσπάθειας αλλαγής της τρέχουσας τάξης ασφαλείας.Η συγκέντρωση του ρωσικού στρατού στα ουκρανικά σύνορα και ο εκβιασμός της Μολδαβίας με φυσικό αέριο αποτελεί κόκκινο συναγερμό για την ΕΕ. Υπάρχει ακόμη χρόνος για να αποφευχθεί η καταστροφή», ανέφερε χαρακτηριστικα.

Ο κ. Morawiecki έκανε περιοδεία στα ευρωπαϊκά κράτη με την ελπίδα να βρει μια κατάλληλη συλλογική απάντηση. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ήδη δεχθεί πυρά επειδή φέρεται να παίζει με τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη και να χρησιμοποιεί τον συγκεκριμένο πόρο ως «γεωπολιτικό όπλο».Το μπλοκ της Μολδαβίας βασίζεται στο 40% περίπου των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Μόσχα. Η συμπίεση των προμηθειών λέγεται ότι ήρθε με την ελπίδα ότι ο νέος του αγωγός, ο Nord Stream 2, θα αποφύγει να υπαχθεί σε αυστηρούς κανόνες της ΕΕ.

Οι αναφερόμενοι περιορισμοί στη ροή του φυσικού αερίου στο μπλοκ εκτόξευσαν τις τιμές σε πολλές περιπτώσεις και είδαν την ΕΕ να διεξάγει αρκετές επείγουσες συνομιλίες για μια επικείμενη ενεργειακή κρίση.Ωστόσο, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Γερμανίας ανέστειλε τη διαδικασία για την έναρξη λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 2 την περασμένη εβδομάδα.Τώρα είναι πιθανό να μην τεθεί σε λειτουργία πριν από τον Μάρτιο του επόμενου έτους, σε μια κίνηση που λέγεται ότι εξόργισε περαιτέρω το Κρεμλίνο.Οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν στα ύψη πάνω από 100 ευρώ (84 £) ανά μεγαβατώρα την περασμένη Τετάρτη.

: express.co.uk

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google Newsκαι μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό