28.7 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

Ο Κροάτης manager που οδηγεί την Coca Cola στα υψηλά 4ετίας

Ειδήσεις Ελλάδα

Με περίσσεια ικανοποίηση βλέπει το τελευταίο χρονικό διάστημα τη σταθερά ανοδική πορεία της μετοχής της Coca – Cola HBC ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Ζόραν Μπογκτάνοβιτς, ο οποίος στα τέλη του 2024 θα συμπληρώσει τον 7ο χρόνο στο «τιμόνι» της ελληνικής πολυεθνικής.

Με την κερδοφορία να έχει πλήρως ανακάμψει όχι μόνο από την απώλεια της ρωσικής αγοράς, αλλά και από το mega – σοκ της πανδημίας, ο Κροάτης CEO περιμένει για φέτος μια περαιτέρω αύξηση των οργανικών εσόδων κατά 6% έως 7%, καθώς και μια βελτίωση των λειτουργικών κερδών από +3% έως +9%. H τιμολογιακή πολιτική και η ανθεκτική κατανάλωση, αναμφίβολα, συνιστούν τους βασικούς πυλώνες του guidance.

Όλα αυτά έχουν συνδράμει καθοριστικά στην ανοδική πορεία της μετοχής, η οποία πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με τις αντιστάσεις των 32,8 ευρώ, οι οποίες αποτελούν το τελευταίο εμπόδιο πριν την ολική επιστροφή στα προ-κορωνοϊού υψηλά.

Το φετινό ράλι ήδη ξεπερνά το +20%, γεγονός το οποίο έχει επαναφέρει τη χρηματιστηριακή αξία του Ομίλου σε επίπεδα άνω των 12 δισ. ευρώ -μακράν της δεύτερης η πολυτιμότερη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Φουρλής: Πώς θα ξεκολλήσει από το «εμπόδιο» των 200 εκατ. ευρώ

Φυσικά, η συμβολή του Μπογκτάνοβιτς, ο οποίος βρίσκεται στον Όμιλο από το 1996, μόνο αμελητέα δεν είναι, δεδομένου ότι μέσα στην τελευταία τετραετία κλήθηκε να διαχειριστεί δύο πολύ σημαντικές προκλήσεις, από τις οποίες όμως η Coca – Cola HBC φαίνεται ότι βγαίνει… αλώβητη. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ ο όγκος των πωλήσεων το 2019 κυμαινόταν σε 2,2 δισ. κιβώτια, το 2023 ξεπέρασε τα 2,8 δισ. κιβώτια, με τον αντίστοιχο τζίρο να εκτοξεύεται από 7,0 δισ. ευρώ σε 10,2 δισ. ευρώ.

Η ανέλιξη στην Coca – Cola

Πριν τη θέση του CEO, o Κροάτης manager είχε διατελέσει Περιφερειακός Διευθυντής του Ομίλου, έχοντας υπ’ ευθύνη του συνολικά 12 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Από το 2011 έως το 2013, δε, ήταν Γενικός Διευθυντής αποκλειστικά για τη χώρα μας. Η πρώτη του διευθυντική θέση ήταν αυτή του Οικονομικού Διευθυντή για την Κροατία, την οποία ανέλαβε τον Σεπτέμβριο του 1998.

26 χρόνια αργότερα, ο Ζόραν Μπογκτάνοβις είναι επικεφαλής ενός Ομίλου, o οποίος χρηματιστηριακά αποτιμάται στα 12 δισ. ευρώ, διαθέτει ετήσια κερδοφορία άνω των 760 εκατ. ευρώ, απολαμβάνει μια ισχυρή ρευστότητα 711 εκατ. ευρώ και προσφέρει ένα «πλούσιο» χαρτοφυλάκιο προϊόντων 24/7 σε 29 διαφορετικές χώρες.

Τα ιστορικά υψηλά και το μεγάλο… «πρασίνισμα» της Motor Oil

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής) 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό