24.1 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ο κατώτατος μισθός στο προεκλογικό πεδίο

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο  κατώτατος μισθός ανέκαθεν αποτελούσε πεδίο… γαργαλιστικό για κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Το ενδεχόμενο αύξησής του, ασφαλώς και δημιουργεί χώρο πολιτικής αντιπαράθεσης και… υποσχεσιολογίας. Η αντιπολίτευση μπορεί να «επενδύει πολιτικά» σε αυτό, πιο εύκολα. Δεν έχει κάτι να χάσει. Για την κυβέρνηση όμως δεν είναι το ίδιο.

Ίσως αυτό να… εξίταρε τον Κωστή Χατζηδάκη. Η αναφορά του υπουργού Εργασίας την περασμένη Πέμπτη, στο ενδεχόμενο νέας μελλοντικής αύξησης των κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, προφανώς σχετίζεται με ανάλογες τοποθετήσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Δεν θα ήθελε να χάσει την ευκαιρία, τώρα που η χώρα «καλπάζει», να μην συμμετάσχει σε αυτή την «άτυπη» πλειοδοσία. Πόσα δίνετε εσείς; Ε, εμείς θα δώσουμε περισσότερα…

Το ζητούμενο όμως είναι σε ποιους απευθύνεται ο υπουργός Εργασίας. Μάλλον ο κατώτατος μισθός δεν αφορά τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα. Αφορά τους μεροκαματιάρηδες των 500 και των 600 ευρώ το μήνα. Εκείνους που ο ίδιος πριν από δύο μόλις μήνες, τους πρόσφερε το… παχυλό 2% ως αύξηση. Και αυτό από 1.1.2022 και  μετά, όχι νωρίτερα! Προ διμήνου τους πρόσφερε… 0,52 ευρώ την ημέρα και τώρα τους «έταξε» καλύτερες  μέρες εντός του 2022.

Είναι προφανές ότι αυτή η ξαφνική «σπουδή» για τους χαμηλόμισθους, έχει συγκεκριμένη αφετηρία, με ονοματεπώνυμο: Εκλογές!

Ποιος αλήθεια «σώφρων» πολιτικός, δεν θα πρόσεχε ότι το  2022, έτσι ή αλλιώς, είναι προεκλογικό έτος; Ο κ. Χατζηδάκης, ως υπουργός Εργασίας, οφείλει να επιστρατεύσει κάθε μέσο για να διασφαλίσει το «επανεκλέγεσθαι». Λογικό και θεμιτό, ως ένα βαθμό.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Δηλαδή εκείνοι οι περίπου 600.000 μεροκαματιάρηδες που… ξεροσταλιάζουν για  να δουν στην πράξη ότι αυξήθηκε το μεροκάματό τους. Είναι οι ίδιοι, που άκουσαν το 2% του περασμένου Ιουλίου και χαμογέλασαν ειρωνικά. Είναι οι ίδιοι, που σε αυτό το δύσκολο χειμώνα της ακρίβειας και των ανατιμήσεων που έρχεται, θα βρεθούν στην πλέον δυσχερή θέση.

Όλους αυτούς, έπρεπε με κάποιο τρόπο να «χαϊδέψει» ο κ. Χατζηδάκης. Το άνοιγμα του θέματος λοιπόν, μόνο λογικό και επόμενο θα μπορούσε να είναι. Μένει να φανεί, εάν είναι και απολύτως θεμιτό να μετουσιωθούν σε πράξη, οι υποσχέσεις που δόθηκαν.

Εμείς απλώς να θυμίσουμε μια άλλη υπόσχεση της κυβερνώσας παράταξης, που ακόμα δεν έχει γίνει πράξη. Από τα χρόνια της αντιπολίτευσης, υπάρχει η δέσμευση ότι εάν γίνει κυβέρνηση, η ΝΔ θα αυξάνει τον κατώτατο μισθό με ρυθμό διπλάσιο από εκείνο που θα αυξάνεται η ανάπτυξη της χώρας. Για να δούμε…

Βασίλης Αγγελόπουλος

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό