35.2 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Ο καιρός μας δείχνει «τα δόντια του» – Προ των πυλών το νέο κύμα καύσωνα

Ειδήσεις Ελλάδα

Μια «καυτή» εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει από σήμερα Δευτέρα (10/6), καθώς ο υδράργυρος σε πολλές περιοχές αναμένεται να σκαρφαλώσει στους 40 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, η θερμοκρασία θα ανεβαίνει, από σήμερα και η κορύφωση του κύματος καύσωνα θα είναι την Τετάρτη, όπου στα ηπειρωτικά το θερμόμετρο αναμένεται να φτάσει πάνω από 41-42 βαθμούς.

Αλλά και την Πέμπτη και την Παρασκευή ο υδράργυρος θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, με τη θερμοκρασία να σημειώνει μικρή πτώση κυρίως στα βορειοδυτικά.

 Ο «παν – ιταλικός καύσωνας» θα μας «ψήσει»

Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου, Γιώργου Τσατραφύλλια, την Τρίτη έως την Πέμπτη θα «χτυπήσει» την επικράτεια «παν-ιταλικός καύσωνας», με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 42 βαθμούς Κελσίου. Πιο ευάλωτες περιοχές είναι η Ορεστιάδα, οι Σέρρες, η Λάρισα, τα Τρίκαλα, η Λιβαδειά , η Χαλκίδα, η Αθήνα, ο Πειραιάς, η Λαμία, το Άργος, η Σπάρτη.

«Εμμονή στις υψηλές θερμοκρασίες φαίνεται να παρουσιάζει ο φετινός Ιούνιος ,αφού ήδη έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς και έπεται και συνέχεια», επισημαίνει ο μετεωρολόγος.

Και εξηγεί πως την Κυριακή «θερμές αφρικανικές αέριες μάζες με σκόνη αφού δημιουργήσουν ανυπόφορη ζέστη στη γειτονική μας Ιταλία θα αρχίσουν σταδιακά να επηρεάζουν και τη χώρα μας. Δυστυχώς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και του φαινομένου της “αστικής θερμικής νησίδας” ορισμένα αστικά κέντρα τις επόμενες ημέρες θα δεχτούν μεγάλη θερμική πίεση (όχι πρωτόγνωρη) όπως η Ορεστιάδα , οι Σέρρες, η Λάρισα ,τα Τρίκαλα, η Λιβαδειά ,η Χαλκίδα, η Αθήνα, ο Πειραιάς, η Λαμία, το Άργος, η Σπάρτη κ.α».

«Αναλυτικότερα, την έντονη ζέστη (Κυριακή -Δευτέρα) θα διαδεχτεί τριήμερος καύσωνας, (Τρίτη -Τετάρτη -Πέμπτη) και στη συνέχεια θα ακολουθήσει έντονη ζέστη (Παρασκευή -Σάββατο -Κυριακή). Τις ημέρες του καύσωνα η θερμοκρασία δεν φαίνεται προς το παρών να ξεπερνά τους 42 βαθμούς στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές όπως η κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, η Φθιώτιδα, η Βοιωτία, η Εύβοια, η Αττική ,η Αργολίδα ,η Λακωνία, η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα», συνεχίζει.

Τέλος, ο Γιώργος Τσατραφύλλιας εκφράζει τον προβληματισμό του για τη μεγάλη διάρκεια πολύ υψηλών θερμοκρασιών σε σχέση με τα κανονικά επίπεδα που παρουσιάζει ο φετινός Ιούνιος

Για εβδομάδα «κόλαση» κάνει λόγο ο Γιάννης Καλλιάνος

Σκηνικό «κόλασης» θα θυμίζει ο καιρός, σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου.

Όπως όλα δείχνουν, νέο κύμα καύσωνα θα πλήξει τη χώρα από σήμερα Δευτέρα με τη θερμοκρασία να μην αποκλείεται να φτάσει μέχρι και τους 44 βαθμούς Κελσίου, μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

«Αν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία που βλέπουμε, θα ζήσουμε μια κολασμένη εβδομάδα», δήλωσε στο MEGA ο Γ. Καλλιάνος.

Η πρόγνωση της Ελίνας Καρέτσου

Πιο αναλυτικά, τη Δευτέρα, ο καιρός στη χώρα θα είναι γενικά αίθριος, με την ηλιοφάνεια να επικρατεί στις περισσότερες περιοχές και λίγες νεφώσεις κατά τόπους στα ηπειρωτικά το μεσημέρι και το απόγευμα, οι οποίες θα είναι πιο αυξημένες στα βορειοδυτικά, όπου και θα σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές.

Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο αρχικά από μεταβλητές διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα δυτικοί και στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο σε όλη τη χώρα και θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 35 με 38 και τοπικά στα ανατολικά τους 39 με 40 βαθμούς και στα νησιά τους 32 με 35 και τοπικά 36 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική αναμένεται γενικά ηλιοφάνεια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 36 και τοπικά θα αγγίξει και τους 37 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται γενικά ηλιοφάνεια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 33 και τοπικά θα αγγίξει και τους 34 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στον Θερμαϊκό θα πνέουν μεταβλητοί, κυρίως όμως από νότιες διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για τον καιρό αύριο Δευτέρα

Γενικά Χαρακτηριστικά

Γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνότερες στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά κυρίως στα βόρεια.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία στα κεντρικά και νότια από δυτικές διευθύνσεις έως 5 μποφόρ, πρόσκαιρα το πρωί στο Αιγαίο βόρειοι έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία προβλέπεται να σημειώσει άνοδο σε όλη τη χώρα. Στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 34 με 38 και τοπικά πιθανώς τους 39 βαθμούς ενώ στη νησιωτική χώρα τους 31 με 34 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνότερες. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία νότιοι με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνότερες. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ηπειρωτικά ορεινά.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και το μεσημέρι – απόγευμα από δυτικές διευθύνσεις έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνότερες. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της κεντρικής Στερεάς και της Πελοποννήσου.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, βαθμιαία δυτικοί και στα ανατολικά νότιοι έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 38 και πιθανώς τοπικά 39 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ, βαθμιαία δυτικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 32 και στην Κρήτη έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις στα βόρεια.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ, βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνότερες. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ, βαθμιαία δυτικοί και στα ανατολικά νότιοι έως 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 38 και πιθανώς τοπικά 39 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες αραιές νεφώσεις.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες νότιοι έως 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 37 και πιθανώς τοπικά 38 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνότερες τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα γύρω ορεινά.

Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Τρίτη

Γενικά αίθριος καιρός.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και την Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και από το μεσημέρι στα πελάγη τοπικά έως 6 μποφόρ. Στα βόρεια θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.

Τις μεσημβρινές ώρες στις βόρειες παράκτιες περιοχές θα επικρατήσουν θαλάσσιες αύρες.

Η θερμοκρασία προβλέπεται να σημειώσει περαιτέρω άνοδο κυρίως στα νότια. Στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά θα φτάσει τους 40 και τοπικά 41, στα βόρεια ηπειρωτικά τους 39 και στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Τετάρτη

Γενικά αίθριος καιρός.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί ασθενείς και βαθμιαία από το μεσημέρι δυτικοί 3 με 4 και στο νότιο Ιόνιο τοπικά έως 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια θαλάσσια έως 6 μποφόρ, ενώ στα βορειοανατολικά θα είναι αρχικά μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία νότιοι έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία προβλέπεται να σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο σε όλη τη χώρα και θα φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά θα φτάσει τους 41 και τοπικά τους 42, στα βόρεια ηπειρωτικά τους 39 με 40, και στη νησιωτική χώρα τους 35 με 37 και πιθανώς τοπικά τους 38 βαθμούς Κελσίου. Σημειώνεται ότι και η ελάχιστη θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα και στην κεντρική και νότια χώρα τοπικά θα ξεπεράσει τους 27 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Πέμπτη

Γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις αρχικά στο Ιόνιο και το μεσημέρι-απόγευμα στα ηπειρωτικά.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια μεταβλητοί 3 με 4 και από το μεσημέρι στα βορειοανατολικά νότιοι πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ. Στα νότια θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει μικρή πτώση στα βορειοδυτικά ενώ στις υπόλοιπες περιοχές δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Παρασκευή

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά κυρίως το μεσημέρι – απόγευμα, οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν πρόσκαιροι όμβροι κυρίως στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και τα βόρεια βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Ιονιο βαθμιαία 6 με 7 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά έως 6 μποφόρ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό