22.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο ισχυρότερος κβαντικός επεξεργαστής στον κόσμο (127 qubits)

Ειδήσεις Ελλάδα

Μπορεί να αργεί να ξημερώσει η εποχή των «εξωτικών» κβαντικών υπολογιστών, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως έχουν σταματήσει οι προσπάθειες για τη δημιουργία ολοένα και πιο ισχυρών κατασκευών με την ελπίδα πως κάποτε θα καταφέρουν να εκπληρώσουν τις προφητείες για την επίλυση πολύπλοκων πραγματικών προβλημάτων που με τους κλασικούς υπολογιστές θα ήταν πρακτικά αδύνατο.

Η IBM συνεχίζει, λοιπόν, τις προσπάθειες της και μάλιστα προχώρησε στα αποκαλυπτήρια του Eagle, ενός νέου κβαντικού επεξεργαστή 127 qubit. Είναι ο πρώτος της εταιρείας που περά το όριο των 100 qubits και σύμφωνα με τον Bob Sutor (εκ των επικεφαλής του project), ο Eagle αποτελεί μια ισχυρή δήλωση της IBM για να δείξει σε πιο επίπεδο κινείται και τι έχει στην ατζέντα της για το μέλλον.

Για την κατασκευή του IBM Eagle, η εταιρεία ανάπτυξε μια νέα τεχνική τρισδιάστατου «πακεταρίσματος» που της επέτρεψε να χωρέσει περισσότερα qubits από ποτέ. Όπως δήλωσε ο CEO της εταιρείας, Arvind Krishna, σε συνέντευξη του στο Axios, ο IBM Eagle είναι αδύνατο να συγκριθεί ή να προσομοιωθεί από οποιοδήποτε άλλο σύστημα, επομένως, πρόκειται για τον ισχυρότερο επεξεργαστή αυτή τη στιγμή στον κόσμο.

Το πρόβλημα είναι πως όλη αυτή η ισχύς δεν είναι πρακτικά εκμεταλλεύσιμη στην παρούσα φάση. Η IBM, πάντως, υπόσχεται πως από το 2023 θα θέσει σε λειτουργία τον αρθρωτό κβαντικό υπολογιστή Quantum System Two και θα δουλεύει με επεξεργαστές άνω των 1000 qubits. Επιπλέον, από το 2025 φιλοδοξεί να χρησιμοποιεί κβαντικούς υπολογιστές για την πρακτική επίλυση προβλημάτων από πληθώρα διαφορετικών πεδίων.

Καλά να είμαστε για να δούμε αν όντως θα τηρηθούν αυτές οι υποσχέσεις…

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr.

[via]

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό