20.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο ιστός της αράχνης ίσως ανοίξει τον δρόμο για την αντικατάσταση του πλαστικού

Ειδήσεις Ελλάδα

Για όλη την επιστημονική και τεχνολογική μας δύναμη, οι άνθρωποι αγωνίζονται να κατασκευάσουν υλικά τόσο ελαστικά όσο το μετάξι της αράχνης. Πέντε φορές ισχυρότερο από το χάλυβα, οι αράχνες αποτελούν απόδειξη της εφευρετικότητας της φύσης – και ιδιαίτερα για τα εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης που προικίζουν τις δυνατότητες των αραχνών να κάνουν τέτοια θαυμαστά έργα από μετάξι. Οι χημικοί και οι μηχανικοί έχουν μελετήσει εδώ και χρόνια το μετάξι αράχνης για να καταλάβουν εάν θα μπορούσε να προσαρμοστεί στην ανάπτυξη νέων υλικών. Τώρα, έγινε μια νέα, αξιοσημείωτη πρόταση  : να χρησιμοποιηθεί ένα βιοαποικοδομήσιμο υλικό εμπνευσμένο από μετάξι αράχνης ώστε να αντικαταστήσει το πλαστικό. Μια τέτοια ιδέα θα έχει απίστευτη χρησιμότητα στη μείωση της πλαστικής ρύπανσης στη Γη, η οποία προκαλεί εκατοντάδες προβλήματα στην υγεία και στο περιβάλλον.

Το νέο άρθρο, το οποίο δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, αποκαλύπτει ότι οι ερευνητές του Cambridge κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο υλικό που θα μπορούσε θεωρητικά να αντικαταστήσει τα πλαστικά αλλά είναι φτιαγμένο από φυτά και βιώσιμα.Όπως έγραψε ο Tuomas Knowles, καθηγητής χημείας και βιοφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, στο Salon, το μετάξι της αράχνης είναι εξαιρετικά ισχυρό, παρόλο που τα μόρια του συνδέονται μεταξύ τους με σχετικά αδύναμους δεσμούς. Η χαλαρότητα των μορίων καθιστά τα μόρια πιο δυναμικά και μπορούν να συσκευαστούν μαζί σε πυκνές ποσότητες.

Από υλική άποψη, ο Knowles λέει ότι το μετάξι της αράχνης είναι μοναδικό στο ότι οι αράχνες το δημιουργούν με πρωτεΐνες που μπορούν «φυσικά να ξεμπλέξουν και να αναδομήσουν» την ίδια, μια διαδικασία γνωστή ως «αυτοσυναρμολόγηση πρωτεϊνών». Ο Knowles και η ομάδα του ακολούθησαν την ίδια αρχή.

«Αυτή η τεχνολογία έχει σημαντικές δυνατότητες αντικατάστασης πλαστικών σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών», εξήγησε ο Knowles. Τα υλικά φυτικής πρωτεΐνης είναι υψηλής απόδοσης και έχουν ένα τέλος ζωής, φιλικό προς το περιβάλλον. Σε αντίθεση με τα υλικά που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα, καμία χημική ουσία δεν μπορεί να απελευθερωθεί όταν αποσυντεθούν. Και σε αντίθεση με τους περισσότερους υποψήφιους αντικαταστάτες του πλαστικού, τα υλικά αυτά είναι 100% φυσικά , χωρίς χημική τροποποίηση ή διασύνδεση.

Τέλος προέβλεψε ότι «Μέχρι το 2025, αυτά τα υλικά θα βρίσκονται στα σπίτια, σε προσωπικές υπηρεσίες φροντίδας,  και σε συσκευασίες τροφίμων»

Πηγή: salon.com

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό