20.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ο Θωμάς είχε τον τρόπο να νικάει και τους διαιτητές (VIDEO)

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο πιο μεγάλος εκτελεστής του Ολυμπιακού που φόρεσε ποτέ τα κιτρινόμαυρα ήταν ο Θωμάς Μαύρος. Συνολικά 19 γκολ είχε σκοράρει με την ΑΕΚ σε φιλικά και επίσημα ματς εντός και εκτός έδρας με τους ερυθρόλευκους και δύο από αυτά είχαν επιτευχθεί σαν σήμερα πριν από 39 χρόνια, στον πρώτο προημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ήταν τα χρόνια που υποτίθεται ότι στο παρασκήνιο έκανε κουμάντο ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, αλλά ο Ολυμπιακός του Νταϊφά έπαιρνε τα πρωταθλήματα. Ειδικά εκείνο του 1983 είχε γείρει υπέρ του Ολυμπιακού μέσα σε δύο απανωτές Κυριακές του Μάρτη, όταν η ΑΕΚ σφαγιάστηκε από τη διαιτησία του Πουναρτζή στις Σέρρες και στη συνέχεια ο Ολυμπιακός πήρε 1-1 στη Νέα Φιλαδέλφεια με ανύπαρκτο πέναλτι του Νίκου Αναστόπουλου.

Δύο μήνες μετά, οι ερυθρόλευκοι (σχεδόν σίγουροι πρωταθλητές πλέον) πήγαν στη Νέα Φιλαδέλφεια για τον πρώτο προημιτελικό και βρέθηκαν να προηγούνται 0-1 στο 4’ με ένα γκολ του Αναστόπουλου που κόντεψε να βάλει φωτιά στο απόγευμα. Ο επόπτης Κραστάνας και ο διαιτητής Σπυρόπουλος εξόργισαν τον ήδη… ερεθισμένο από τις αδικίες κόσμο της ΑΕΚ και είναι χαρακτηριστική η εικόνα που βλέπουμε με τον γνωστό ηθοποιό Ανέστη Βλάχο να πρωτοστατεί στα επίσημα της Θύρας 18 στις διαμαρτυρίες κατά των στελεχών της ΕΠΟ και ειδικά κατά του τότε προέδρου της Βασίλη Χατζηγιάννη που ήταν διακεκριμένος γιατρός και μεγάλος ΑΕΚτζής!

Κι όμως, ο Θωμάς Μαύρος έλυσε και αυτό το πρόβλημα. Στο 51’ ισοφάρισε με κεφαλιά (μετά από εκτέλεση φάουλ του Βαγγέλη Παραπραστανίτη) από ένα ύψος που οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές θα έκαναν κοντρόλ ή σουτ και στο 62’ πήρε μια μπαλιά από τον Βαγγέλη Βλάχο και έφυγε σαν άνεμος ανάμεσα στους αμυντικούς του Ολυμπιακού και πλάσαρε τον Σαργκάνη.

Η ΑΕΚ είχε κάνει την ανατροπή και ολοκλήρωσε την προσπάθειά της με νέο… κτύπημα του Μαύρου στο Καραϊσκάκη, αποκλεισμό του Ηρακλή στα ημιτελικά και νίκη επί του ΠΑΟΚ με 2-0 στον πρώτο τελικό που έγινε ποτέ στο Ολυμπιακό Στάδιο. Ο «Μαύρος ο Θεός», ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής της εποχής εκείνης, έγραφε την ιστορία όπως ήθελε αυτός!

Στη φωτογραφία βλέπουμε τον Μανώλη Κώττη (Νο 6) που τρέχει να αγκαλιάσει τον μη διακρινόμενο Θωμά Μαύρο αμέσως μετά την ισοφάριση του 51ου λεπτού.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Αρβανίτης, Τζιράκης, Παραπραστανίτης, Μανωλάς, Καραγκιοζόπουλος, Κώττης (52’ Αρδίζογλου) Γεωργαμλής, Νικολούδης (61’ Μπαλλής) Ράντονιτς, Βλάχος, Μαύρος

Στις 18 Μαϊου

18/5/44 ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 3-0 (Κύπελλο Πάσχα –με δύο γκολ του Νικολόη και ένα του Μαρόπουλου, η ΑΕΚ κατακτά το κατοχικό Κύπελλο Πάσχα)

18/5/47 Ολυμπιακός-ΑΕΚ 2-3 (Πρωτάθλημα Ελλάδας –Παπαντωνίου, Μαρόπουλος και Χατζηβαρδέας οι σκόρερ της μεγάλης νίκης στο Φάληρο)

18/5/58 Απόλλων-ΑΕΚ 1-2 (Πρωτάθλημα Ελλάδας –επεισοδιακός αγώνας εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και νίκη για την ΑΕΚ με γκολ του Γιάννη Κανάκη λίγο πριν τη λήξη σε βάρος του τότε πρωταθλητή Αθήνας Απόλλωνα)

18/5/66 AEK-Έβερτον 1-0 (Α’ Εθνική –αμέσως μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Αγγλίας, η Εβερτον ήρθε για φιλικό στη Νέα Φιλαδέλφεια και έχασε με 1-0 από την ΑΕΚ) 

18/5/69 AEK-Βέροια 2-1 (Α’ Εθνική –στον τελευταίο αγώνα της καριέρας του μετά από 20 χρόνια στην ΑΕΚ, ο 34χρονος αρχηγός Ανδρέας Σταματιάδης έχασε πέναλτι και μετά το τέλος του αγώνα τιμήθηκε με την ύψιστη τιμή του συλλόγου, τον Χρυσό Δικέφαλο)

18/5/75 Καστοριά-AEK 0-2 (Α’ Εθνική –δύο γκολ του Γερμανού Βάλτερ Βάγκνερ στο πρώτο ημίχρονο έδωσαν τη νίκη στην ΑΕΚ)

18/5/80 Δόξα Δράμας-ΑΕΚ 1-3 (Α’ Εθνική –με δύο γκολ ο Ντούσαν Μπάγεβιτς έφτασε τα 25 και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα)

18/5/97 Πανηλειακός-ΑΕΚ 0-2 (Α’ Εθνική –η 2η από τις έξι σερί νίκες της ΑΕΚ στον Πύργο την εξαετία 1995-2001)

18/5/11 ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-1 (Πλέι Οφ –το γκολ του Σκόκο από 35 μέτρα δε στάθηκε αρκετό, αφού ο ΠΑΟΚ γύρισε το ματς)

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα – 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό