31.1 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Ο ευρωπαϊκός χάρτης για τις ελληνικές ομάδες: Ημερομηνίες και πιθανοί αντίπαλοι

Ειδήσεις Ελλάδα

Το συναρπαστικότερο πρωτάθλημα όλων των εποχών στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε με μεγάλο θριαμβευτή τον ΠΑΟΚ, ο οποίος κατέκτησε το 4ο πρωτάθλημα της ιστορίας του σε πανηγυρικό κλίμα στη Θεσσαλονίκη. Η τελική κατάταξη που διαθέτουμε πλέον στα χέρια μας, μας ξεκαθαρίζει το σε ποια διοργάνωση και από πότε θα ξεκινήσουν να αγωνίζονται οι ελληνικές ομάδες του χρόνου στην Ευρώπη.

Ο ΠΑΟΚ του Ραζβάν Λουτσέσκου ως Πρωταθλητής Ελλάδας θα βρεθεί στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League, όποιος αναδειχθεί Κυπελλούχος Ελλάδας ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Άρη στον τελικό (25/05) θα ξεκινήσει από τον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League, ενώ ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ θα έχουν ως αφετηρία τον 2ο προκριματικό γύρο του Conference League.

Ο Κυπελλούχος Ελλάδας θα επωφεληθεί από τις ανακατατάξεις που θα γίνουν κι έτσι θα κερδίσει 1 προκριματικό γύρο. Κάτι που σημαίνει πως και οι 4 ελληνικές ομάδες θα ξεκινήσουν στην προκριματική διαδικασία από τις 23, 24 και 25 Ιουλίου, με τις ρεβάνς να είναι προγραμματισμένες για τις 30, 31 Ιουλίου και 1 Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα πλέον ΔΕΝ μπορεί να έχει 5 ομάδες την επόμενη σεζόν, ανεξαρτήτως εκβάσεως της χρονιάς. Ωστόσο, ο Ολυμπιακός μπορεί να βρεθεί απευθείας στο League Phase του επόμενου Europa League αν κατακτήσει το Conference League. 

Τότε, η Ελλάδα θα έχει μόνο την ΑΕΚ στα προκριματικά της 3ης τη τάξει διοργάνωσης και οι Πειραιώτες θα περάσουν κατευθείαν στην κλήρωση της 30ης Αυγούστου για την τελική φάση του Europa League.

Πάμε, όμως, να δούμε αναλυτικά τα εμπόδια που μπορεί να συναντήσουν οι ελληνικές μας ομάδες, ώστε να έχουμε ξανά 4 εκπροσώπους μας στο League Phase των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. (σ.σ. το League Phase και στους 3 θεσμούς αντικαθιστά τη φάση των ομίλων, με μία ενιαία βαθμολογία που απαρτίζεται από 36 συνολικά ομάδες, αντί για 32 που είχαμε συνηθίσει).

ΠΑΟΚ: 2ος προκριματικός γύρος του Champions League

Ο ΠΑΟΚ ως Πρωταθλητής Ελλάδας θα δώσει σχεδόν δεδομένα το «παρών» στην Ευρώπη μετά και το καλοκαίρι. Κι αυτό διότι οι Θεσσαλονικείς χρειάζονται 1 πρόκριση σε 3 γύρους για να βρεθούν στο League Phase του Conference League, 2 προκρίσεις για να περάσουν στο αντίστοιχο του Europa League και 3 διαδοχικές για να μπουν στο Champions League, για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – αναμένεται να είναι στο γκρουπ των ισχυρών στις κληρώσεις κάθε προκριματικού γύρου της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, αφού διαθέτει πολύ υψηλό συντελεστή στη βαθμολογία της UEFA. Οι πιο δυνατοί αντίπαλοι που μπορεί να συναντήσει στον 2ο προκριματικό γύρο είναι σύλλογοι όπως η Στεάουα Βουκουρεστίου (Ρουμανία) ή η Κλάκσβικ (Νησιά Φερόε)!

Στον 3ο προκριματικό το επίπεδο ανεβαίνει λίγο και στην εξίσωση μπαίνουν και ομάδες όπως η Μάλμε (Σουηδία), ο ΑΠΟΕΛ (Κύπρος) και η Σπάρτα Πράγας (Τσεχία), ενώ αν τα καταφέρει και φτάσει στα play-off εκεί ενδέχεται να βρει απέναντί του το πρώτο «φόβητρο»: την Γαλατασαράι. Παράλληλα, άλλοι πιθανοί αντίπαλοι εκεί, είναι η Φερεντσβάρος (Ουγγαρία), η Γιανγκ Μπόις (Ελβετία) και η Καραμπάγκ (Αζερμπαϊτζάν).

Οι πιθανοί αντίπαλοι στον 2ο προκριματικό γύροΟ νικητής του ζευγαριού της Φλόρα Ταλίν (Εσθονία) από τον 1ο προκριματικό γύροΟ νικητής του ζευγαριού της Στεάουα Βουκουρεστίου (Ρουμανία) από τον 1ο προκριματικό γύροΟ νικητής του ζευγαριού της Κλάκσβικ (Νησιά Φερόε) από τον 1ο προκριματικό γύροΟ νικητής του ζευγαριού της Σάμροκ Ρόβερς (Ιρλανδία) από τον 1ο προκριματικό γύροΟ νικητής του ζευγαριού της Λίνκολν Ρεντ Ιμπς (Γιβραλτάρ) από τον 1ο προκριματικό γύροΟ νικητής του ζευγαριού της TNS (Ουαλία) από τον 1ο προκριματικό γύροΟ νικητής του ζευγαριού της RFS (Λετονία) από τον 1ο προκριματικό γύροΟ νικητής του ζευγαριού της Πετροκούμπ (Μολδαβία) από τον 1ο προκριματικό γύροΟ νικητής του ζευγαριού της Πρωταθλήτριας Πολωνίας (Γιαγκελόνια Μπιαλιστόκ ή Σλασκ Βρότσλαβ) από τον 1ο προκριματικό γύροΟ νικητής του ζευγαριού της Μπαλκάνι (Κόσοβο) από τον 1ο προκριματικό γύροΟ νικητής του ζευγαριού της Μπόρακ Μπάνια Λούκα (Βοσνία & Ερζεγοβίνη) από τον 1ο προκριματικό γύρο* Η κλήρωση του 2ου προκριματικού γύρου θα διεξαχθεί πριν γίνουν τα παιχνίδια του 1ου προκριματικού, γι’ αυτό και αναγράφεται ως πιθανός αντίπαλος ο νικητής του κάθε ζευγαριού

ΑΕΚ: 2ος προκριματικός γύρος του Conference League

Η ΑΕΚ παρά το γεγονός πως τερμάτισε στην 2η θέση της Super League κατά πάσα πιθανότητα βρίσκεται στην πιο δυσχερή θέση. Και αυτό επειδή στα προκριματικά του Conference League θα χρειαστεί να κάνει 3 διαδοχικές προκρίσεις για να μπει στο League Phase, αλλιώς θα μείνει εκτός Ευρώπης. Και σε αντίθεση, μάλιστα, με τον Ολυμπιακό, στα play-off θα είναι στο γκρουπ των ανίσχυρων!

Οι αντίπαλοι στον 2ο προκριματικό γύρο δεν «τρομάζουν», αλλά στον 3ο υπάρχει περίπτωση να αντικρίσει ομάδες όπως η Κοπεγχάγη ή η Μπρόντμπι (Δανία), η Γάνδη (Βέλγιο), η Μπεσίκτας (Τουρκία), η Γκιμαράες (Πορτογαλία) και η Χάιντουκ Σπλιτ, αλλά και ομάδες που θα αποκλειστούν από τα προκριματικά του Europa League.

Όλες όσες προαναφέρθηκαν – και πολλές ομάδες ακόμη – μπορεί να βρεθούν στον δρόμο της και στα play-off, όπου ως ανίσχυρη η ΑΕΚ θα χρειάζεται να… αποφύγει την Νιούκαστλ ή την Τσέλσι (Αγγλία), την Ρεάλ Μπέτις (Ισπανία) και την Φιορεντίνα ή την Νάπολι (Ιταλία) και να πορευτεί από εκεί και πέρα.

Οι πιθανοί αντίπαλοι στον 2ο προκριματικό γύροΝτρίτα (Κόσοβο)Ο νικητής του ζευγαριού της Παρτιζάνι (Αλβανία) από τον 1ο προκριματικό γύροΜπραν (Νορβηγία)Τρόμσο (Νορβηγία)Χάποελ Χάιφα (Ισραήλ)Χάκεν (Σουηδία)ΗΒ Τόρσχαβν (Νησιά Φερόε)Ο νικητής του ζευγαριού της Λεβάντια Ταλίν (Εσθονία) από τον 1ο προκριματικό γύροΟ νικητής του ζευγαριού της Ίντερ Κλαμπ Εσκάλντες (Ανδόρα) από τον 1ο προκριματικό γύροΡουκχ Λβιβ (Ουκρανία)Βοϊβοντίνα (Σερβία)Λοκομοτίβ Πλόβντιβ (Βουλγαρία)Ο νικητής του ζευγαριού της Σάντα Κολόμα (Ανδόρα) από τον 1ο προκριματικό γύροΟ νικητής του ζευγαριού της Κόνας Κουέιζ Νόμαντς (Ουαλία) από τον 1ο προκριματικό γύροΟ νικητής του ζευγαριού της Βαλμιέρα (Λετονία) από τον 1ο προκριματικό γύροΟ νικητής του ζευγαριού των Τιράνων (Αλβανία) από τον 1ο προκριματικό γύροΟ νικητής του ζευγαριού της Τρε Πεν (Σαν Μαρίνο) από τον 1ο προκριματικό γύροΓκόρνικ Ζάμπρζε (Πολωνία)Ζίλινα (Σλοβακία)Ο νικητής του ζευγαριού της Πέιντ Λιναμισκόντ (Εσθονία)  από τον 1ο προκριματικό γύροΟ νικητής του ζευγαριού της Μιλσάμι (Μολδαβία) από τον 1ο προκριματικό γύροΟ νικητής του ζευγαριού της Κρουσέιντερς (Ισλανδία) από τον 1ο προκριματικό γύροΝίντερκορν (Λουξεμβούργο)Άρης Λεμεσού (Κύπρος)Ο νικητής του ζευγαριού της Λα Φιορίτα (Σαν Μαρίνο) από τον 1ο προκριματικό γύροΑκαδημία Πούσκας (Ουγγαρία)Ζίρα (Αζερμπαϊτζάν)Σεντ Πάτρικς (Ιρλανδία)Ο νικητής του ζευγαριού της Ντέρι (Ιρλανδία) από τον 1ο προκριματικό γύροΟ νικητής του ζευγαριού της Βλάζνια Σκοντέρ (Αλβανία) από τον 1ο προκριματικό γύροΟ νικητής του ζευγαριού της Σεντ Τζόσεφς (Γιβραλτάρ) από τον 1ο προκριματικό γύροΟ νικητής του ζευγαριού της Μπάλα Τάουν (Μάλτα) από τον 1ο προκριματικό γύροΟ νικητής του ζευγαριού της Βελέζ Μόσταρ (Βοσνία & Ερζεγοβίνη)  από τον 1ο προκριματικό γύροΟ νικητής του ζευγαριού της Ουραρτού Γερεβάν (Αρμενία) από τον 1ο προκριματικό γύροΟ νικητής του ζευγαριού της Τορπέντο Ζοντίνο (Λευκορωσία) από τον 1ο προκριματικό γύροΟ νικητής του ζευγαριού της Φλοριάνα (Μάλτα) από τον 1ο προκριματικό γύροΟ νικητής του ζευγαριού της Βαλούρ (Ισλανδία) από τον 1ο προκριματικό γύροΟ νικητής του ζευγαριού της Εσπεράνγκε (Λουξεμβούργο) από τον 1ο προκριματικό γύροΖίμπρου Κισινάου (Μολδαβία)Ο νικητής του ζευγαριού της Στιάρναν (Ισλανδία) από τον 1ο προκριματικό γύροΤράνσιβεστ (Λιθουανία)Ίλβες (Φινλανδία)Κλίφτονβιλ (Βόρεια Ιρλανδία)Νέμαν (Λευκορωσία)* Η κλήρωση του 2ου προκριματικού γύρου θα διεξαχθεί πριν γίνουν τα παιχνίδια του 1ου προκριματικού, γι’ αυτό και αναγράφεται ως πιθανός αντίπαλος ο νικητής του κάθε ζευγαριού

Ολυμπιακός: 2ος προκριματικός γύρος του Conference League ή League Phase του Europa League

Η κατάσταση με τον Ολυμπιακό είναι πιο «στρωτή». Οι Πειραιώτες θα διαθέτουν πιθανότατα την καλύτερη συγκομιδή βαθμών σε όλα τα προκριματικά του Conference League και δεδομένα θα είναι διαρκώς στο γκρουπ των ισχυρών.

Το επίπεδο στον 2ο και τον 3ο προκριματικό γύρο είναι αρκετά… βατό – δίχως να υποτιμήσουμε κανέναν – με τους πιο δύσκολους πιθανούς αντιπάλους στα play-off να είναι ομάδες όπως η Λανς (Γαλλία), η Ομόνοια (Κύπρος) και η Γκιμαράες (Πορτογαλία), όπως φυσικά αρκετές ακόμη που μπορεί να αποκλειστούν από το Europa League και να συνεχίσουν στην 3η τη τάξει διοργάνωση.

Όπως προαναφέραμε, αν ο Ολυμπιακός πάρει το Conference League θα είναι απευθείας στο League Phase του επόμενου Europa League. Ένα δείγμα του τι θα μπορούσε να συναντήσει εκεί; Τότεναμ και Τσέλσι ή Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Αγγλία), Αθλέτικ Μπιλμπάο και Ρεάλ Σοσιεδάδ (Ισπανία), Άιντραχτ Φρανκφούρτης και Χόφενχαϊμ (Γερμανία), Ρόμα και Λάτσιο (Ιταλία), Νις και Λυών (Γαλλία), Άλκμααρ (Ολλανδία) και Πόρτο (Πορτογαλία).

Οι πιθανοί αντίπαλοι στον 2ο προκριματικό γύροΝτρίτα (Κόσοβο)Ο νικητής του ζευγαριού της Παρτιζάνι (Αλβανία) από τον 1ο προκριματικό γύροΜπραν (Νορβηγία)Τρόμσο (Νορβηγία)Χάποελ Χάιφα (Ισραήλ)Χάκεν (Σουηδία)ΗΒ Τόρσχαβν (Νησιά Φερόε)Ο νικητής του ζευγαριού της Λεβάντια Ταλίν (Εσθονία) από τον 1ο προκριματικό γύροΟ νικητής του ζευγαριού της Ίντερ Κλαμπ Εσκάλντες (Ανδόρα) από τον 1ο προκριματικό γύροΡουκχ Λβιβ (Ουκρανία)Βοϊβοντίνα (Σερβία)Λοκομοτίβ Πλόβντιβ (Βουλγαρία)Ο νικητής του ζευγαριού της Σάντα Κολόμα (Ανδόρα) από τον 1ο προκριματικό γύροΟ νικητής του ζευγαριού της Κόνας Κουέιζ Νόμαντς (Ουαλία) από τον 1ο προκριματικό γύροΟ νικητής του ζευγαριού της Βαλμιέρα (Λετονία) από τον 1ο προκριματικό γύροΟ νικητής του ζευγαριού των Τιράνων (Αλβανία) από τον 1ο προκριματικό γύροΟ νικητής του ζευγαριού της Τρε Πεν (Σαν Μαρίνο) από τον 1ο προκριματικό γύροΓκόρνικ Ζάμπρζε (Πολωνία)Ζίλινα (Σλοβακία)Ο νικητής του ζευγαριού της Πέιντ Λιναμισκόντ (Εσθονία)  από τον 1ο προκριματικό γύροΟ νικητής του ζευγαριού της Μιλσάμι (Μολδαβία) από τον 1ο προκριματικό γύροΟ νικητής του ζευγαριού της Κρουσέιντερς (Ισλανδία) από τον 1ο προκριματικό γύροΝίντερκορν (Λουξεμβούργο)Άρης Λεμεσού (Κύπρος)Ο νικητής του ζευγαριού της Λα Φιορίτα (Σαν Μαρίνο) από τον 1ο προκριματικό γύροΑκαδημία Πούσκας (Ουγγαρία)Ζίρα (Αζερμπαϊτζάν)Σεντ Πάτρικς (Ιρλανδία)Ο νικητής του ζευγαριού της Ντέρι (Ιρλανδία) από τον 1ο προκριματικό γύροΟ νικητής του ζευγαριού της Βλάζνια Σκοντέρ (Αλβανία) από τον 1ο προκριματικό γύροΟ νικητής του ζευγαριού της Σεντ Τζόσεφς (Γιβραλτάρ) από τον 1ο προκριματικό γύροΟ νικητής του ζευγαριού της Μπάλα Τάουν (Μάλτα) από τον 1ο προκριματικό γύροΟ νικητής του ζευγαριού της Βελέζ Μόσταρ (Βοσνία & Ερζεγοβίνη)  από τον 1ο προκριματικό γύροΟ νικητής του ζευγαριού της Ουραρτού Γερεβάν (Αρμενία) από τον 1ο προκριματικό γύροΟ νικητής του ζευγαριού της Τορπέντο Ζοντίνο (Λευκορωσία) από τον 1ο προκριματικό γύροΟ νικητής του ζευγαριού της Φλοριάνα (Μάλτα) από τον 1ο προκριματικό γύροΟ νικητής του ζευγαριού της Βαλούρ (Ισλανδία) από τον 1ο προκριματικό γύροΟ νικητής του ζευγαριού της Εσπεράνγκε (Λουξεμβούργο) από τον 1ο προκριματικό γύροΖίμπρου Κισινάου (Μολδαβία)Ο νικητής του ζευγαριού της Στιάρναν (Ισλανδία) από τον 1ο προκριματικό γύροΤράνσιβεστ (Λιθουανία)Ίλβες (Φινλανδία)Κλίφτονβιλ (Βόρεια Ιρλανδία)Νέμαν (Λευκορωσία)* Η κλήρωση του 2ου προκριματικού γύρου θα διεξαχθεί πριν γίνουν τα παιχνίδια του 1ου προκριματικού, γι’ αυτό και αναγράφεται ως πιθανός αντίπαλος ο νικητής του κάθε ζευγαριού

Παναθηναϊκός ή Άρης: 2ος προκριματικός γύρος του Europa League

Τέλος, ο μόνος πέρα από τον ΠΑΟΚ με… μαξιλαράκι ασφαλείας θα είναι ο Κυπελλούχος Ελλάδας, όποιος σηκώσει την κούπα δηλαδή ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Άρη στον τελικό της 25ης Μαΐου στο Πανθεσσαλικό Στάδιο. Κι αυτό διότι ακόμα κι αν έρθει ένας αποκλεισμός, θα υπάρξει συνέχεια στο Conference League.

Το πρόβλημα και για τους δύο είναι πως ο συντελεστής τους στην βαθμολογία της UEFA είναι πάρα πολύ χαμηλός και θα είναι συνέχεια στο γκρουπ των ανίσχυρων, εκτός αν πραγματοποιήσουν μία τεράστια πρόκριση (π.χ. αποκλείσουν τον Άγιαξ και «ενσωματώσουν» την βαθμολογία του, γιατί η κλήρωση κάθε γύρου γίνεται πριν διεξαχθούν τα παιχνίδια του προηγούμενου)!

Έτσι, λοιπόν, Παναθηναϊκός ή Άρης μπορεί να δουν στον δρόμο τους στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League τον Άγιαξ (Ολλανδία) όπως είπαμε, την Μπράγκα (Πορτογαλία), την Μόλντε (Νορβηγία), την Γκενκ (Βέλγιο) και την Μπεσίκτας (Τουρκία).

Στον 3ο προκριματικό γύρο θα μπει στην ανάμειξη η Βικτόρια Πλζεν από την Τσεχία, ενώ στα play-off αυτό θα ισχύσει με την ΛΑΣΚ Λίντσερ (Αυστρία), την Τράμπζονσπορ (Τουρκία) και την Άντερλεχτ ή την Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ (Βέλγιο).

Αξίζει να σημειωθεί πως σε αυτούς τους δύο τελευταίους γύρους θα έρθουν και ομάδες που θα μείνουν εκτός από τα προκριματικά του Champions League στο μονοπάτι των μη-πρωταθλητών κι εκεί υπάρχει ο κίνδυνος να συναντήσουν «μεγαθήρια». Για παράδειγμα, Φενέρμπαχτσε (Τουρκία), Μπενφίκα (Πορτογαλία), Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία), Σάλτσμπουργκ (Αυστρία), Ρέιντζερς (Σκωτία), Λιλ (Γαλλία) και Σλάβια Πράγας (Τσεχία).

Όλες αυτές – και μερικές ακόμη – παίζουν μεταξύ τους σε διαδοχικούς γύρους, κάτι που σημαίνει πως (τουλάχιστον) οι μισές θα αποκλειστούν και θα συνεχίσουν στα προκριματικά του Europa League. Και με την πλειοψηφία τους να διαθέτει υψηλό συντελεστή στη βαθμολογία της UEFA, είναι απολύτως λογικό να τεθούν αντιμέτωποι με τον Κυπελλούχο Ελλάδας στα προκριματικά.

Οι πιθανοί αντίπαλοι στον 2ο προκριματικό γύροΆγιαξ (Ολλανδία)Μπράγκα (Πορτογαλία)Μόλντε (Νορβηγία)Ο νικητής του ζευγαριού της Σέριφ Τιρασπόλ από τον 1ο προκριματικό γύροΧαποέλ Μπερ Σεβά (Ισραήλ)Γκενκ (Βέλγιο)Αούστρια Βιέννης (Αυστρία)Ομόνοια (Κύπρος)Μπεσίκτας (Τουρκία)Ριέκα (Κροατία)* Η κλήρωση του 2ου προκριματικού γύρου θα διεξαχθεί πριν γίνουν τα παιχνίδια του 1ου προκριματικού, γι’ αυτό και αναγράφεται ως πιθανός αντίπαλος ο νικητής του κάθε ζευγαριού

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό