22.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο εμβολιασμός αποτελεί κρίσιμο εργαλείο δημόσιας υγείας που πρέπει να διαφυλαχθεί

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Τη δικαιότερη παγκόσμια πρόσβαση στα εμβόλια καθώς και την πιθανή επικινδυνότητα διασποράς ασθενειών – που θα μπορούσαν να προληφθούν με τον με τον εμβολιασμό-  με τις μετακινήσεις χιλιάδων Ουκρανών προσφύγων σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνει η Executive Director Vaccines Europe, Sibilia Quilici.

Σε πρόσφατο μήνυμά της, αναφέρει πως «δύο χρόνια από τότε που ο ΠΟΥ κήρυξε τον COVID-19 πανδημία, δεν έχουμε ακόμη επιτύχει δίκαιη παγκόσμια πρόσβαση στα εμβόλια. Αυτό συμβαίνει παρά την επαρκή παραγωγή εμβολίων για την κάλυψη των αναγκών του κόσμου. Η μαζική παγκόσμια εκστρατεία εμβολιασμού που απαιτείται για την επίτευξη δίκαιης πρόσβασης αποδυναμώνεται από την έλλειψη πόρων και υποδομών».

Σύμφωνα με την κα Sibilia Quilici, οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία θα μπορούσαν να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την απειλή ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια –χωρίς να περιορίζονται στον COVID-19. «Αυτός ο τρομερός πόλεμος ανάγκασε εκατομμύρια πρόσφυγες να φύγουν, βρίσκοντας καταφύγιο και ασφάλεια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, προηγούμενα στοιχεία έχουν δείξει ότι οι ιοί εξαπλώνονται ακόμη πιο γρήγορα στο πλαίσιο ανθρωπιστικών και υγειονομικών κρίσεων. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι Ουκρανοί πρόσφυγες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να κολλήσουν λοιμώξεις που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια» επισημαίνει συμπληρώνοντας ότι η προστασία της υγείας τους από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβόλιο θα πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα. «Μόνο με τον εμβολιασμό μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι το βάρος του πολέμου δεν θα ενταθεί από αυτό της σοβαρής ασθένειας που μπορεί να προληφθεί. Αυτό ισχύει όχι μόνο για τα εμβόλια κατά του COVID-19, αλλά και για άλλα εμβόλια σε όλα τα στάδια της ζωής – στην Ευρώπη, τα προγράμματα εμβολιασμού ρουτίνας μπορούν να αποτρέψουν έως και 20 απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις» τονίζει η Executive Director του Vaccines Europe.

«Από την πλευρά μας ως βιομηχανία εμβολίων, είμαστε αφοσιωμένοι στο να βοηθήσουμε να διασφαλιστεί ότι όλα τα άτομα προστατεύονται από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια με συνεχή πρόσβαση στα εμβόλια που χρειάζονται. Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να αποκτήσει κάθε άτομο πρόσβαση στα εμβόλια και τα φάρμακα που χρειάζεται, όπου κι αν βρίσκεται στον κόσμο» σημειώνει.

Σύμφωνα με την ίδια, ένας κρίσιμος παράγοντας για την προστασία της υγείας όσων διαφεύγουν από τον πόλεμο είναι η διασφάλιση χαμηλής κυκλοφορίας ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια στις χώρες που υποδέχονται πρόσφυγες. Αυτό θα δημιουργούσε κάτι λιγότερο ανησυχητικό σε μια περίοδο κρίσης και κρίσιμοι πόροι θα μπορούσαν να ανακατανεμηθούν αλλού.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή όπως λέει, δεν ισχύει. Σε κάποιο βαθμό, αυτό ήταν το αποτέλεσμα του COVID-19 όπως για παράδειγμα, οι σημαντικές διαταραχές στα εθνικά προγράμματα ρουτίνας εμβολιασμού που προκάλεσε η πανδημία. Ωστόσο, υπάρχει επίσης σημαντικά μεγάλος δισταγμός εμβολιασμού στις γειτονικές χώρες της Ουκρανίας. «Σήμερα, βλέπουμε την καταστροφική αύξηση των κρουσμάτων γρίπης που αναφέρθηκαν στην Ευρώπη, μετά τη χαλάρωση των προληπτικών μέτρων για τον COVID-19» αναφέρει και αυτό καταδεικνύει τη σημασία της αντιμετώπισης του εμβολιασμού ως κρίσιμου συστατικού ενός ανθεκτικού συστήματος υγείας.

Η κα Quilici εξηγεί ότι απαιτείται βιώσιμη χρηματοδότηση για την προστασία της υγείας των ανθρώπων –τόσο σε κανονικούς καιρούς όσο και σε περιόδους κρίσης. Ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας είναι η έγκαιρη παρακολούθηση των δεδομένων των ποσοστών κάλυψης εμβολίων. Αυτό καθιστά δυνατή την καλύτερη πρόβλεψη της ανάγκης για εμβόλια.

Τα περισσότερα εμβόλια χρειάζονται 12-36 μήνες για να παρασκευαστούν – αν και μερικά από τα πιο περίπλοκα πολυδύναμα εμβόλια χρειάζονται πάνω από 36 μήνες. Είναι ζωτικής σημασίας οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να αναγνωρίσουν τη σοβαρότητα αυτής της κατάστασης, λαμβάνοντας ό,τι μπορούν βραχυπρόθεσμα, ενώ υιοθετούν επίσης μια μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη άποψη για την ενίσχυση των εθνικών προγραμμάτων εμβολιασμού. Εάν όχι, η υγεία των Ουκρανών προσφύγων καθώς και των ανθρώπων από τις χώρες υποδοχής κινδυνεύει από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια και αυτό θα μπορούσε να εξαντλήσει τα ήδη εξασθενημένα συστήματα υγείας μας και τους εξαντλημένους επαγγελματίες υγείας.

Ποια είναι η Vaccines Europe

Η Vaccines Europe, είναι μια εξειδικευμένη ομάδα για τα εμβόλια μέσα στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA) – την επαγγελματική ένωση της καινοτόμου φαρμακευτικής βιομηχανίας στην Ευρώπη.

Η Vaccines Europe δημιουργήθηκε το 1991 για να δώσει φωνή στη βιομηχανία εμβολίων στην Ευρώπη. Ο όμιλος αντιπροσωπεύει εταιρείες εμβολίων όλων των μεγεθών που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη και περιλαμβάνει επί του παρόντος όλες τις μεγάλες παγκόσμιες καινοτόμες και βασισμένες στην έρευνα εταιρείες εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, μέλη της είναι οι εταιρείες εμβολίων GSK, SANOFI, PFIZER, TAKEDA, JANSSEN, MODERNA, VBI VALNENA, ABBOTT, IDT BIOLOGICA, ASTRAZENECA, UREVAC, MSD, SEQIRUS & NOVAVAX.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό