23.8 C
Athens
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

Ο εκλεκτός του Μάριου Ηλιόπουλου είναι ο άνθρωπος των μεγάλων deal – Ποιος είναι ο Χαβιέρ Ριμπάλτα

Ειδήσεις Ελλάδα

Η επιχείρηση «σκούπα» συνεχίζεται στην ΑΕΚ που μετά την απομάκρυνση του τεχνικού της διευθυντή Παναγιώτη Κονέ, μετά από τέσσερα χρόνια θητείας ψάχνει τον κατάλληλο παράγοντα, ώστε να αναπληρώσει το κενό και να βοηθήσει την «Ένωση» από την δική του σκοπιά.

Ο Μάριος Ηλιόπουλος έχει ξεχωρίσει τον 44χρονο Ισπανό πρώην ποδοσφαιρικό διευθυντή της Μαρσέιγ, Χαβιέρ Ριμπάλτα και μπορεί να μην είναι ακόμη ξεκάθαρος ο ρόλος που θα έχει στην ομάδα, αν τελικά επιτευχθεί η συμφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές (την δεδομένη στιγμή τεχνικός διευθυντής είναι ο Ράντεκ Κουχάρσκι), ωστόσο είναι δεδομένο πως θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο οργανόγραμμα των «κιτρινόμαυρων».

Το who is who του Χαβιέρ Ριμπάλτα

Με το παρατσούκλι «πράκτορας 007» είναι ένας από τους καλύτερους τεχνικούς διευθυντές στο ποδοσφαιρικό στερέωμα, με παρουσίες σε κορυφαία club της Ευρώπης και ένα πλούσιο βιογραφικό. Στην λίστα με τους συλλόγους, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Μαρσέιγ, η Γιουβέντους και η Μίλαν.

Ο Ηλιόπουλος γνωρίζει καλά το πόσο έμπειρος είναι και την δυνατότητα του να κλείνει τεράστιες συμφωνίες και έχει πάρει την υπόθεση «ζεστά» προκειμένου να τον φέρει στον σύλλογο της ΑΕΚ. Ποια είναι τα πεπραγμένα του σε κάποιους από τους μεγαλύτερους συλλόγους του πλανήτη; Ας αναλύσουμε κάθε κεφάλαιο της καριέρας του, ξεχωριστά…

Κεφάλαιο Serie A: Η Μίλαν, Ο Πογκμπά και το παρατσούκλι

Την σεζόν 2011-2012, η Μίλαν είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα της χώρας της, με τον Ισπανό να μην βρίσκεται στην ομάδα, αλλά να έχει ουσιαστικά… οικοδομήσει την ομάδα τα προηγούμενα 2 χρόνια, κάτι που τράβηξε τα βλέμματα της Γιουβέντους που του έδωσε τον ρόλο του σκάουτερ το 2012. Έχοντας στο πλευρό του τον Φάμπιο Παρατίτσι, κατάφερε να κλείσει μεταγραφές με χαμηλό κόστος, μεγάλη ποιότητα και νεαρή ηλικία, κάτι που χάρισε στην «Μεγάλη Κυρία» 9 συνεχόμενα πρωταθλήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο γνωστός σε όλους, Πολ Πογκμπά που ήρθε ως ελεύθερος στον ιταλικό σύλλογο. Μάλιστα, από εκεί απέκτησε και το παρατσούκλι «μυστικός πράκτορας 007» όπως τον… βάφτισε η Corriere dello Sport, με τα ισπανικά ΜΜΕ να τον χαρακτηρίζουν «Μόντσι της Γιούβε».

🚨 Parmi les « pioches » à noter de Javier Ribalta, prochain directeur sportif de l’OM, lorsqu’il était DS de la Juventus.

👉 (2014) Kingsley Coman (PSG), gratuit. 💰

👉 (2015) Paulo Dybala (Palerme), 40M€.💰

👉 En 2015 un certain… Pol Lirola (17 ans).#TeamOM #MercatOM pic.twitter.com/14ajn61pup

— Le Bé (@BilalMektoub27) June 14, 2022

Μάλιστα η πώληση του Πογκμπά το 2017, όχι μόνο δεν στοίχισε στον σύλλογο, αλλά με πανέξυπνες κινήσεις του Ριμπάλτα, τα συνολικά 105 εκατ. ευρώ που «καρπώθηκε» από την μετακίνηση του στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, επενδύθηκαν με τον κατάλληλο τρόπο, με την Γιουβέντους να συνεχίζει να είναι κυρίαρχη. Μάλιστα ο Ισπανός είχε βοηθήσει σημαντικά στο να ολοκληρωθούν οι μεταγραφές των Κίνγκσλεϊ Κομάν, Πολ Λιρόλα, Πάουλο Ντιμπάλα κι Άλεξ Σάντρο.

Κεφάλαιο Premier League: Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και το «ματ» Φερνάντεζ

Το 2017, ο Ριμπάλτα μετακόμισε στην Αγγλία για λογαριασμό της Γιουνάιτεντ, ώστε να συνεργαστεί με τον επικεφαλής του παγκόσμιου δικτύου σκάουτινγκ του κλαμπ, Μάρσελ Μπουτ. Ο Ριμπάλτα ήταν εκείνος που κατάφερε να κάνει την κίνηση «ματ» που θα άλλαζε την ιστορία της αγγλικής ομάδας, αφού «έντυσε» στα κόκκινα τον Μπρούνο Φερνάντεζ, έναν παίκτη που μέχρι και σήμερα αποτελεί το σημείο αναφοράς για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Όπως είχε αναφέρει σε δηλώσεις του, ο ίδιος είχε αναλάβει προσωπικά την υπόθεση και μάλιστα είχε πάει να τον παραλάβει και από το αεροδρόμιο. «Δεν μου αρέσει να μιλάω για αυτό, αλλά η υπογραφή για την οποία είμαι πιο περήφανος είναι ο Μπρούνο. Ήταν όλα πολύ προσωπικά, πήγα να τον δω στην Πορτογαλία και τον παρέλαβα στο αεροδρόμιο. Ήταν απρόβλεπτο να σκεφτώ ότι θα έφτανε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά με κάνει πολύ χαρούμενο. Είναι ένας διακεκριμένος παίκτης. Είναι πολύ δύσκολο να το δεις αυτό σε έναν μόνο ποδοσφαιριστή. Και παίζει χωρίς πίεση, φυσικά. Τα λάθη δεν τον επηρεάζουν, έχει την ψυχή ενός ηγέτη, απλά κοίτα τον τρόπο που έχει αλλάξει η Γιουνάιτεντ. Μπορεί να πάει ακόμα πιο μακριά», είχε αναφέρει σε δηλώσεις του στη «Marca».

Κεφάλαιο Ligue 1: Η Μαρσέιγ και η απομάκρυνση από τις απειλές των οπαδών

Το κεφάλαιο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, διαδέχθηκε το πέρασμα του ως αθλητικός διευθυντής από την Ζενίτ, εκεί όπου έμεινε για μια τριετία (2018-2021) πριν επιστρέψει στην Ιταλία για λογαριασμό της Πάρμα και καταλήξει στον μέχρι στιγμής τελευταίο του σταθμό, την Μαρσέιγ. Η πορεία των Γάλλων τόσο στο πρωτάθλημα της Γαλλίας, όσο και στην Ευρώπη είχε δημιουργήσει αρκετή ένταση στους οπαδούς της ομάδας.

🚨 Javier Ribalta va devenir le directeur sportif de l’OM.

Il travaillera aux côtés de Pablo Longoria.

Ribalta vient de quitter Parme, après des expériences à Manchester United et au Zénit et à la Juve.

(@FabrizioRomano) pic.twitter.com/UE3fAeoKZb

— Actu Foot (@ActuFoot_) June 14, 2022

Πιο συγκεκριμένα, στα μέσα του Σεπτέμβρη, πολλοί οπαδοί απείλησαν διοικητικά μέλη της γαλλικής ομάδας. Αυτό έφερε ως αποτέλεσμα να παραιτηθούν ή να αποχωρήσουν πολλά στελέχη, όπως ο πρόεδρος Πάμπλο Λονγκόρια, με το «μάρμαρο» να το πληρώνει άδικα και ο Ριμπάλτα.

Τα σπουδαιότερα deal του Ριμπάλτα

Γιουβέντους: Πογκμπά, Κομάν, Κεντίρα, Ντάνι Άλβες

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Μάτιτς, Αλέξις Σάντσες, Λουκάκου, Φερνάντεζ

Ζενίτ: Πώληση του Παρέδες στην Παρί Σεν Ζερμέν έναντι 40 εκατ. ευρώ (ήρθαν οι Αζμούν και Μπάριος)

Μαρσέιγ: Εμπεμπά, Μπεϊγί, Βερετούρ, Αλέξις Σάντσες



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό