26 C
Athens
Σάββατο, 29 Ιουνίου, 2024

Ο Δένδιας, το καταφύγιο και τα ιρανικά drones στον… αέρα – Ειδήσεις – νέα

Ειδήσεις Ελλάδα

Συνέντευξη τύπου μέσα σ΄ ένα καταφύγιο, στο δεύτερο υπόγειο ενός κρατικού κτιρίου, με τη σειρήνες του συναγερμού να ηχούν δαιμονισμένα, πρώτη φορά έδινε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Η αλήθεια είναι ότι είπαν στον κ. Δένδια να μην πάει στην Ουκρανία, λόγω των φονικών κτυπημάτων των ιρανικών drones, αλλά ο κ. Δένδιας δεν ήθελε να αλλάξει το πρόγραμμά του. Ούτε τα drones, ούτε οι εκρήξεις τον σταμάτησαν, κάτι που επεσήμανε και ο Ουκρανός ομόλογός του, Ντμίτρι Κουλέμπα λέγοντάς του πόσο γενναίος είναι. Αλλά πώς είναι να βρίσκεσαι σε ένα πολεμικό καταφύγιο την ώρα που ηχούν οι σειρήνες;

Το μεγαλοπρεπές κτίριο του Ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών βρίσκεται κοντά στην εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ, εκεί όπου οι Ουκρανοί για να τιμήσουν τους νεκρούς τους δημιούργησαν ένα είδος μνημείου. Γύρω από μνημείο (όπου ο κ. Δένδιας κατέθεσε λουλούδια) υπάρχουν διάσπαρτα κατεστραμμένα ρωσικά τανκς, προκειμένου να δείξουν οι Ουκρανοί την βαρβαρότητα των Ρώσων έναντι των Ουκρανών. Ορισμένα από τα ρωσικά αυτά τανκς είχαν στρέψει τα πυροβόλα τους εναντίον αμάχων. Στην είσοδο του υπουργείου Εξωτερικών υπάρχουν σακιά από άμμο, περισσότερο μοιάζει με φυλάκιο ή με οδόφραγμα, παρά με είσοδο κρατικού κτιρίου.

Ένας Ουκρανός στρατιώτης, με το καλάσνικοφ ζωσμένο στη μέση του, οδηγεί τους επισκέπτες (στην προκειμένη περίπτωση τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και τους Έλληνες δημοσιογράφους) στο δεύτερο υπόγειο, εκεί όπου βρίσκεται το καταφύγιο. Μέσα υπάρχουν τεράστιες σωλήνες, που χρησιμεύουν για τον εξαερισμό του κτιρίου. Το καταφύγιο χωρίζεται στα δύο: Στο πρώτο δωμάτιο έχουν τοποθετηθεί πολλές καρέκλες. Εκεί βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών. Στο δεύτερο βρίσκεται η αίθουσα για τις συνεντεύξεις, ένα γραφείο, καρέκλες για τους δημοσιογράφους και οι σημαίες, μια ουκρανική και μια ελληνική.

***Ελευθερία ή θάνατος στο Κίεβο

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας έφτασε νωρίς το πρωί στην ουκρανική πρωτεύουσα με τρένο μέσω Πολωνίας. Πρώτος σταθμός της επίσκεψής του ήταν η ελληνική πρεσβεία. Ήταν casual ντυμένος. Φορούσε ένα μαύρο μπουφάν, χωρίς γραβάτα και ένα τζόκεϊ, το οποίο έβγαλε μόλις συνάντησε τον Ουκρανό ομόλογό του. Τις πρώτες ώρες της επίσκεψης του στο Κίεβο δεν συνέβη τίποτα το επικίνδυνο, ούτε οι σειρήνες ήχησαν, ούτε εκρήξεις ακούστηκαν. Δεν άργησαν όμως να ηχήσουν οι σειρήνες και να τους μεταφέρουν στο καταφύγιο. Σε αυτό το καταφύγιο μίλησε για τα «ρωσικά εγκλήματα πολέμου». Αναφερόμενος μάλιστα στις τουρκικές προκλήσεις δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει: «Οι Έλληνες έχουμε επίσης έναν μεγάλο γείτονα στα Ανατολικά μας. Έναν γείτονα που έχει εκδώσει απειλή πολέμου εναντίον μας». Ήταν επίσης σε αυτό το καταφύγιο που και ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών δανείστηκε το σύνθημα της ελληνικής επανάστασης του ΄21, λέγοντας για την εξέλιξη του πολέμου στην πατρίδα του, το «Ελευθερία ή θάνατος».

***Και με καλάσνικοφ καταρρίπτουν ιρακινά drones

Μόλις τελείωσε η συνέντευξη και εν αναμονή της συνάντησης Δένδια με τον Ζελένσκι, ακούστηκαν τρεις εκρήξεις. Ήταν αυτά τα δαιμονισμένα ιρανικά drones που έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους. Μπορεί η ουκρανική αεράμυνα και η ουκρανική πολεμική αεροπορία να έχουν καταρρίψει αρκετά, αλλά επειδή πετούν χαμηλά την «δουλειά» την κάνουν τα… καλάσνικοφ. Μόλις εμφανίζονται, όπως παρατηρεί η συνάδελφός Έλλη Κασόλη, βλέπεις τις κάνες των καλάσνικοφ να υψώνονται στον αέρα και να ρίχνουν κατά ριπάς εναντίον των drones.

***Από τις 5 έως τις 11 τη νύχτα καμιά ηλεκτρική συσκευή δεν λειτουργεί

Αυτά τα drones, ήταν που κτύπησαν υποδομές στην Ουκρανία και μάλιστα υποδομές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Μόλις χθες χτύπησαν τον θερμοηλεκτρικό σταθμό Μπουρστούν. Οι ταλαίπωροι κάτοικοι του Κιέβου ζουν σήμερα με περιορισμούς στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Από τις 5 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ απαγορεύεται η χρήση οποιασδήποτε ηλεκτρικής συσκευής, είτε αυτή λέγεται κουζίνα, είτε ψυγείο, ή ακόμα σίδερο για σιδέρωμα, πλυντήριο κτλ. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να εξοικονομήσουν ενέργεια, την ώρα όμως τα ιρανικά drones καραδοκούν πάνω από τα κεφάλια τους και τα αντιπυραυλικά συστήματα αεραμύνης να στρέφουν συνεχώς τις κάνες τους προς τον ουρανό.

***Το αγαπημένο χρώμα του Καντέρ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης καλωσόρισε τον Ενές Καντέρ στην Ελλάδα και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στις προσπάθειες του για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην Τουρκία. Ο Ενές Καντέρ δώρισε στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής μια φανέλα των Boston Celtics με το όνομα του (Freedom). «Το πράσινο είναι το αγαπημένο μου χρώμα» ανέφερε ο κ. Καντέρ. «Και δικό μου αγαπημένο καθώς είναι το χρώμα του κόμματός μας» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής του πρόσφερε ένα σελιδοδείκτη από το Μουσείο της Ακρόπολης με χαραγμένο πάνω του ένα κλαδί ελιάς, σύμβολο ειρήνης και ευημερίας.

Στο Facebook ο κ. Ανδρουλάκης έγραψε: «Είχα τη χαρά σήμερα να συναντήσω τον Ενές Καντέρ, έναν άνθρωπο που παλεύει για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου στην Τουρκία. Το μοναδικό μονοπάτι για ένα ειρηνικό μέλλον μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου. Αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητα μας».

***Όταν ο Καντέρ συνάντησε τον Αρχιεπίσκοπο

Αμέσως μετά ο Ενές Καντέρ συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Ο Τούρκος καλαθοσφαιριστής του NBA ζήτησε να μάθει την άποψη του αρχιεπισκόπου για το προσφυγικό ζήτημα ενώ δήλωσε εντυπωσιασμένος από το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Εκκλησίας

***Το κράνος του Μιλτιάδη στον Μητσοτάκη

Ένα δώρο που έχει τον δικό του συμβολισμό χάρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ασφάλεια και τη μείωση της εγκληματικότητας. Ποιο ήταν αυτό το δώρο; Ένα αντίγραφο του κράνους του πολεμιστή Μιλτιάδη. Το χάλκινο κορινθιακό κράνος του Μιλτιάδη είναι ένα από τα πλέον συγκλονιστικά εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας με μεγάλη ιστορική σημασία. Μετά τη μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.) ο μεγάλος Αθηναίος στρατηγός αφιέρωσε το κράνος του στο Ιερό του Διός, για να τον ευχαριστήσει για τη νίκη. Ενδεχομένως πρόκειται για το κράνος που είχε χρησιμοποιήσει στη νικηφόρα μάχη.

***Η Πρωτοδίκης που έχασε… δικογραφία

Επειδή καθυστερούσαν τις δικογραφίες (και όχι μόνον) απολύθηκαν 20 δικαστικοί. Άλλοι επειδή δεν εξέδιδαν έως και τέσσερα χρόνια εκατοντάδες αποφάσεις. Για σκεφτείτε προς στιγμή όλους αυτούς που περίμεναν τις δικαστικές αποφάσεις για να συνεχίσουν τη ζωή τους; Άλλοι αποπέμφθηκαν λόγω ανεπάρκειας και μία πρωτοδίκης στη Σάμο (στην οποία θα σταθώ) έχασε μια δικογραφία. Ένας άλλος εισαγγελέας που απολύθηκε είχε 22 πειθαρχικές αγωγές σε 15 χρόνια. Να σημειώσω ότι το θέμα της καθυστέρησης απονομής της Δικαιοσύνης ήταν ένα από τα κύρια θέματα που παλαιότερα η τρόικα και σήμερα της Ευρωπαϊκή Επιτροπή «γκρινιάζουν» (για να μην χρησιμοποιήσω άλλη λέξη) για την χώρα μας.

Καθυστερούσε έως και 30 μήνες να εκδώσει μια απόφαση.

Πάμε όμως σε αυτή την «φοβερή» Πρωτοδίκη: Σύμφωνα με τον εισηγητή αρεοπαγίτη, η εν λόγω πρωτοδίκης όταν υπηρετούσε στη Σάμο… έχασε μια δικογραφία. Το ερώτημα είναι πού βρίσκεται αυτή η δικογραφία και ποια υπόθεση αφορούσε και τι επιπτώσεις είχε στην απονομή της Δικαιοσύνης. Στο σκεπτικό εργατικής απόφασης είχε εντάξει νομικές σκέψεις από άλλη, άσχετη απόφαση. Ακόμη, είχε κυλιόμενες, ανά έτος, εκκρεμείς υποθέσεις που έφταναν από 40 μέχρι 250, ενώ οι καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων ξεπερνούσαν τους 30 μήνες. Μάλιστα, λόγω των καθυστερήσεων αυτών σε μία υπόθεση που χειριζόταν επήλθε παραγραφή των αδικημάτων. Οι καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων από υποθέσεις που είχε δικάσει στον Αγιο Κήρυκο Ικαρίας έφταναν μέχρι τα 4 χρόνια. Κατά το παρελθόν είχε αρκετές πειθαρχικές ποινές, χρηματικές, αλλά και προσωρινές παύσεις. Ο εισηγητής της υπόθεσης επεσήμανε ότι η πρωτοδίκης είχε φυγόπονη διάθεση και έλλειψη επιμέλειας. Τελικά, ομόφωνα απολύθηκε αλλά της δόθηκε η δυνατότητα να εργαστεί στο Δημόσιο. Και οι απολυμένοι δικαστικοί λόγω πειθαρχικών παραπτωμάτων, ούτε αυτοί χάνονται.

***Πώς τα «βατράχια» εξουδετέρωσαν τις νάρκες

Θα σας περιγράψω, τώρα πως τα «βατράχια» εξουδετέρωσαν νάρκες ηλικίας 75 και πλέον χρόνων που ήταν βυθισμένες στο Μεσολόγγι. Η επιχείρηση για την εξουδετέρωση ναρκών που χρονολογούνται από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου πραγματοποιήθηκε στο Μεσολόγγι και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή της Τουρλίδας. Η εξουδετέρωση έγινε από την Ομάδα Εξουδετέρωσης Ναρκών (ΟΕΝ) της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ). Οι νάρκες ήταν βυθισμένες πλησίον του λιμενοβραχίονα στο λιμένα Μεσολογγίου. Η καταστροφή των ναρκών περιελάβανε την θετική αναγνώριση και ανάσυρση από τον πυθμένα, τη μεταφορά σε ασφαλές καθορισμένο σημείο (εκτός περιοχής NATURA) και την εξουδετέρωση τους με ελεγχόμενη έκρηξη. Όλες οι φάσεις της επιχείρησης εκτελέστηκαν σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή.

***Ο Αγιασμός στον Άρειο Πάγο και το δώρο του Αρχιεπισκόπου

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος χοροστάτησε σήμερα στον αγιασμό που πραγματοποιήθηκε στον Άρειο Πάγο, πραγματοποιήθηκε αγιασμός με αφορμή την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, στον οποίο χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος. Και ανταλλάγησαν δώρα και ευχές. Ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου, στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, και σε όλους τους ανώτατους εισαγγελείς και δικαστές, μια ειρηνική και καρποφόρα δικαστική περίοδο και προσέθεσε ότι με ειρηνική διάθεση να αντιμετωπισθούν οι δυσκολίες.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου αφού ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την εκεί παρουσία του ανέφερε ότι αντί για εθιμοτυπικό δώρο θα καταβάλει συμβολικά ένα χρηματικό ποσό στο Φιλόπτωχο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ο κ. Ντογιάκος, ανέφερε με τη σειρά του ότι και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα καταθέσει συμβολικά ένα χρηματικό ποσό. Ο Αρχιεπίσκοπος δώρισε στο δικαστήριο μια εικόνα του Αποστόλου Παύλου που τον απεικονίζει στο βήμα της Πνύκας.

***Πόσο θα στοιχίσουν οι εκλογές στην Κύπρο;

Ο πληθωρισμός λόγω του πολέμου στην Ουκρανία θα έχει αντίκτυπο και στα έξοδα για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο του 2023. Σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023, συνολικά έχουν περιληφθεί κονδύλια ύψους €7 εκατ. και για τους δυο γύρους των εκλογών. Μάλιστα σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του 2018, το ποσό αυξάνεται κατά €1 εκατ., καθώς τότε είχαν στοιχίσει €6 εκατ. Από τα συνολικά κονδύλια των €7 εκατ. που αφορούν τις προεδρικές εκλογές, ποσό €1,9 εκατ. θα διατεθεί για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό