13.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ο βασιλιάς του Τζουράσικ Παρκ της Βραζιλίας

Ειδήσεις Ελλάδα

Καλλιτεχνική απεικόνιση του δεινόσαυρου που όπως φαίνεται κυριαρχούσε στη Βραζιλία.

Όταν στη Βόρειο Αμερική σκορπούσαν τον τρόμο οι Τυραννόσαυροι στη Νότιο Αμερική κυρίαρχοι ήταν οι Αβελίσαυροι. Ήταν και αυτοί δίποδοι μεγάλοι και μοχθηροί σαρκοφάγοι δεινόσαυροι αλλά μικρότεροι σε μέγεθος από τους Τυραννόσαυρους. Το Σάο Πάολο, η  μεγαλύτερη σε πληθυσμό και οικονομική ανάπτυξη πολιτεία της Βραζιλίας, ήταν και την εποχή των δεινοσαύρων ένα μεγάλο επίκεντρο της ζωής αφού εκεί εντοπίζεται η πιο έντονη και μαζική παρουσία και δραστηριότητα δεινοσαύρων στην χώρα.  

Σε μια περιοχή του Σάο Πάολο ανακαλύφθηκαν τα προηγούμενα χρόνια μια σειρά απολιθωμάτων που δεν είχαν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα. Η οργανωμένη μελέτη τους έδειξε ότι ανήκουν σε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδους Αβελίσαυρου. Πρόκειται για ένα δεινόσαυρο με μήκος λίγο μεγαλύτερο από πέντε μέτρα που διάθετε κοινά ανατομικά χαρακτηριστικά με τους Τυραννόσαυρους όπως τα πολύ μικρά χέρια.

Το είδος αυτό που έλαβε την ονομασία Kurupi itaata ζούσε πριν από περίπου 70 εκατ. έτη και αν και δεν ήταν από τα μεγαλύτερα σε μέγεθος είδη Αβελίσαυρων διέθετε μια μεγάλη άκαμπτη ουρά αλλά και μυϊκό σύστημα προσαρμοσμένα όχι απλά για να κινείται γρήγορα αλλά για να τρέχει. Όπως είναι ευνόητο αυτή η ικανότητα του έδινε μεγάλο πλεονέκτημα στο κυνήγι και δύσκολα θα του ξέφευγε κάποιο θήραμα. Έτσι εκτιμάται ότι ο συγκεκριμένος δεινόσαυρος θα πρέπει να ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος στις περιοχές που ζούσε.

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό