18 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ο αριθμός των καπνιστών ξεπέρασε το ένα δισ. παγκοσμίως

Ειδήσεις Ελλάδα

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση Lancet ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Ινστιτούτου Μετρήσων και Αποτίμησης Υγείας στις ΗΠΑ καταγράφουν μεγάλη αύξηση στον αριθμό των καπνιστών παγκοσμίως. Σύμφωνα με την νέα καταγραφή ο αριθμός των καπνιστών είναι 1,1 δισ. αριθμός κατά 150 εκατ. μεγαλύτερος από εκείνον της προηγούμενης μέτρησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης το 2019 οκτώ εκατ. άνθρωποι έχασαν την ζωή τους εξαιτίας του καπνίσματος το 2019 αριθμός επίσης αυξημένος σε σχέση με εκείνον των προηγούμενων ετών.

Οι ερευνητές κάνουν έκκληση στις κυβερνήσεις ώστε να αναπτύξουν δράσεις για να περιοριστεί το κάπνισμα στις νεότερες ηλικίες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 89% των νέων καπνιστών εθίζονται στο κάπνισμα πριν την ηλικία των 25 ετών ενώ όσοι καταφέρουν να φτάσουν στην ηλικία των 25 ετών χωρίς να έχουν καπνίσει στην συνέχεια πολύ δύσκολα θα ξεκινήσουν αυτή την βλαβερή συνήθεια.

«Οι νέοι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στον εθισμό και η επιδημία του καπνού θα συνεχιστεί για αρκετά χρόνια αν οι χώρες δεν κάνουν κάτι ώστε να μειώσουν και μάλιστα δραματικά τον αριθμό των ατόμων που ξεκινούν το κάπνισμα σε πολύ νεαρή ηλικία» αναφέρει η Μαρίσα Ρέιτσμα, επικεφαλής της έρευνας στην οποία έγιναν μετρήσεις και καταγραφές σχετικά με το κάπνισμα σε 204 χώρες.

Πρωταθλήτρια στο κάπνισμα είναι η Κίνα με 341 εκατ. καπνιστές και την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι Ινδία, Ινδονησία, ΗΠΑ, Ρωσία, Μπαγκλαντές, Ιαπωνία, Τουρκία, Βιετνάμ και Φιλιππίνες.

Σύμφωνα με την μελέτη οι μισές από τις χώρες που έγιναν μετρήσεις δεν κατάφεραν να κάνουν καμία πρόοδο στην παρεμπόδιση της έναρξης του καπνίσματος στις ηλικίες 15-24 ετών και στις περισσότερες χώρες ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης του καπνίσματος είναι τα 19 έτη. Οι δράσεις της καπνοβιομηχανίας και η έλλειψη βούλησης στην αντιμετώπιση του προβλήματος από τις κυβερνήσεις είναι σύμφωνα με τους ερευνητές οι δύο βασικές αιτίες που διατηρούν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα τα ποσοστά των καπνιστών.

 

 

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό