25.9 C
Athens
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

Ο «απόγονος» του Προφήτη που ορκιζόταν εκδίκηση στο Ισραήλ

Ειδήσεις Ελλάδα

Για τους θαυμαστές του, ο Χασάν Νασράλα ήταν ο άνθρωπος που ύψωνε το ανάστημά του απέναντι στο Ισραήλ και αψηφούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για τους πάμπολλους εχθρούς του, ήταν επικεφαλής μιας τρομοκρατικής οργάνωσης και ο πιο φανατικός αντιπρόσωπος της σιιτικής ισλαμιστικής θεοκρατίας του Ιράν στον αγώνα της για επιρροή στη Μέση Ανατολή.

Ιραμική επιρροή που αναδύθηκε ξανά κατά τη διάρκεια της -σχεδόν ενός έτους πλέον- σύγκρουσης που πυροδότησε ο πόλεμος της Γάζας, καθώς η Χεζμπολάχ μπήκε στη μάχη χτυπώντας το Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο για να υποστηρίξει τον σύμμαχό της, τη Χαμάς.

«Αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη μάχη», έλεγε ο Νασράλα σε ομιλία του την 1η Αυγούστου στην κηδεία του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινό χτύπημα στα ελεγχόμενα από τη Χεζμπολάχ νότια προάστια της Βηρυτού.

Ωστόσο, όταν χιλιάδες μέλη της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν και δεκάδες σκοτώθηκαν, με την εκρηκτική επίθεση στις συσκευές επικοινωνίας τους, η μάχη άρχισε να γέρνει εναντίον της ομάδας του.

Απαντώντας στις επιθέσεις στο δίκτυο επικοινωνιών (βομβητές) της Χεζμπολάχ, ο Νασράλα -σε ομιλία του στις 19 Σεπτεμβρίου-  υποσχέθηκε να τιμωρήσει το Ισραήλ.

«Ο λογαριασμός σίγουρα θα έρθει. Η φύση του, το μέγεθός του, το πώς και το πού; Αυτό σίγουρα θα κρατήσουμε για τον εαυτό μας και στον πιο στενό κύκλο μας» , έλεγε.

Έκτοτε δεν τοποθετήθηκε ξανά δημόσια.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ κλιμάκωνε δραματικά τις επιθέσεις του, σκοτώνοντας ανώτερους διοικητές της Χεζμπολάχ σε στοχευμένα πλήγματα και εξαπολύοντας μαζικό βομβαρδισμό σε περιοχές του Λιβάνου που ελέγχονται από τη Χεζμπολάχ.

Αναγνωρισμένος ακόμη και από τους εχθρούς του ως επιδέξιος ρήτορας, οι ομιλίες του παρακολουθούνταν από φίλους και εχθρούς.

Το τουρμπάνι του προφήτη

Φορώντας το μαύρο τουρμπάνι ενός «Σαγιέντ» ή ενός απογόνου του Προφήτη Μωάμεθ, ο Νασράλα χρησιμοπιούσε τις ομιλίες του για να συσπειρώνει τη βάση της Χεζμπολάχ αλλά και για να διατυπώνει προσεκτικά απειλές, κουνώντας συχνά το δάχτυλό του, καθώς συνήθιζε κάνει.

Έγινε γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ το 1992 σε ηλικία μόλις 35 ετών. Στην οργάνωση που κάποτε αποτελούσε μια σκιώδη ομάδα ιδρυθείσα από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν το 1982 για να πολεμά τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής.

Τον προκάτοχό του, Σαγιέντ Αμπάς αλ Μουσαουί, τον σκότωσε επίσης το Ισραήλ σε επίθεση με ελικόπτερο.

Ο Νασράλα έγινε τελικά ο ηγέτης της Χεζμπολάχ όταν οι αντάρτες της έδιωξαν τις ισραηλινές δυνάμεις από το νότιο Λίβανο το 2000, τερματίζοντας μια 18χρονη κατοχή.

«Θεία νίκη»

Η σύγκρουση με το Ισραήλ καθόρισε σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο ηγεσίας του. Κήρυξε τη «Θεία Νίκη» το 2006 αφού η Χεζμπολάχ διεξήγαγε 34 ημέρες πολέμου με το Ισραήλ, κερδίζοντας τον σεβασμό πολλών απλών Αράβων που είχαν μεγαλώσει βλέποντας το Ισραήλ να νικάει τους στρατούς τους.

Αλλά κατέστη μια ολοένα και πιο διχαστική φιγούρα στον Λίβανο και στον ευρύτερο αραβικό κόσμο, όσο η περιοχή επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ διευρυνόταν στη Συρία.

Ο Νασράλα χαρακτήριζε την εμπλοκή της Χεζμπολάχ στη Συρία -για να υποστηρίξει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου- ως μια εκστρατεία κατά των τζιχαντιστών.

Οι επικριτές του κατηγόρησαν όμως την οργάνωση ότι γινόταν μέρος μιας περιφερειακής σεχταριστικής σύγκρουσης.

Στο εσωτερικό, οι επικριτές του Νασράλα έλεγαν ότι ο περιφερειακός τυχοδιωκτισμός της Χεζμπολάχ επέβαλε αφόρητο τίμημα στον Λίβανο, οδηγώντας τους κάποτε φιλικούς Άραβες του Κόλπου να αποφεύγουν τη χώρα, γεγονός που συνέβαλε στην οικονομική της κατάρρευση το 2019.

Στα χρόνια που ακολούθησαν τον πόλεμο του 2006, ο Νασράλα βάδισε σε τεντωμένο σκοινί προς μια νέα σύγκρουση με το Ισραήλ, συσσωρεύοντας ιρανικούς πυραύλους σε έναν προσεκτικά υπολογισμένο αγώνα απειλής και αντιαπειλής.

EPA/WAEL HAMZEH

Ο πόλεμος της Γάζας, που πυροδότησε την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, προκάλεσε τη χειρότερη σύγκρουση της Χεζμπολάχ με το Ισραήλ από το 2006, κοστίζοντας στην ομάδα εκατοντάδες μαχητές της, συμπεριλαμβανομένων ανώτατων διοικητών.

Μετά από χρόνια εμπλοκών σε άλλα σημεία, η σύγκρουση εστιάστηκε εκ νέου στον ιστορικό αγώνα της Χεζμπολάχ με το Ισραήλ.

«Πληρώνουμε το τίμημα για το μέτωπο υποστήριξής μας στη Γάζα και τον παλαιστινιακό λαό και για την υιοθέτηση της παλαιστινιακής υπόθεσης», έλεγε ο Νασράλα στην ομιλία της 1ης Αυγούστου.

Ο Νασράλα μεγάλωσε στη φτωχή συνοικία Καραντίνα της Βηρυτού. Η οικογένειά του κατάγεται από το Μπαζουριέ, ένα χωριό στον (κυρίως σιιτικό) νότο του Λιβάνου που σήμερα αποτελεί την πολιτική εστία της Χεζμπολάχ.

Ήταν μέρος μιας γενιάς νεαρών Λιβανέζων Σιιτών, των οποίων η πολιτική οπτική διαμορφώθηκε από την Ισλαμική Επανάσταση του Ιράν, το 1979.

Πριν ηγηθεί της ομάδας, περνούσε νύχτες με αντάρτες πρώτης γραμμής πολεμώντας τον ισραηλινό στρατό κατοχής. Ο έφηβος γιος του, Χάντι, πέθανε πάνω στη μάχη, το 1997, μια απώλεια που τον κατέστησε δημοφιλή στον πυρήνα του σιιτικού εκλογικού σώματος στο Λίβανο.

«Θα φύγετε με φέρετρα»

Το ιστορικό ανταλλαγής απειλών του με ισχυρούς εχθρούς, είναι μεγάλο.

Καθώς οι περιφερειακές εντάσεις κλιμακώνονταν μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, ο Νασράλα προειδοποίησε τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ στη Μεσόγειο, λέγοντάς τους: «Έχουμε προετοιμαστεί για τους στόλους με τους οποίους μας απειλείτε».

Το 2020, ο Νασράλα υποσχέθηκε ότι οι αμερικανοί στρατιώτες θα εγκαταλείψουν την περιοχή σε φέρετρα μετά τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί σε επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο Ιράκ.

Καθώς οι περιφερειακές εντάσεις εντάθηκαν το 2019 μετά από μια επίθεση σε εγκαταστάσεις πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, είπε ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα έπρεπε να σταματήσουν τον πόλεμο στην Υεμένη για να προστατευθούν.«Μην στοιχηματίζετε σε έναν πόλεμο εναντίον του Ιράν γιατί θα σας καταστρέψουν», έλεγε σε μήνυμα που απευθυνόταν στο Ριάντ.

Υπό την εποπτεία του Νασράλα, η Χεζμπολάχ συγκρούστηκε επίσης με αντιπάλους στο εσωτερικό του Λιβάνου.Το 2008, κατηγόρησε την κυβέρνηση του Λιβάνου -την οποία υποστήριζαν τότε η Δύση και η Σαουδική Αραβία – ότι κήρυξε πόλεμο στη Χεζμπολάχ με την απαγόρευση του εσωτερικού δικτύου επικοινωνίας της ομάδας του.

Ο Νασράλα ορκίστηκε να «κόψει το χέρι» που προσπάθησε να διαλύσει αυτό το δίκτυο.

Αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη της Χεζμπολάχ στη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ αλ-Χαρίρι το 2005, όταν η διεθνής δικαιοσύνη απήγγειλε κατηγορίες για τέσσερα μέλη της ομάδας του.

Βραζιλία και Μαραντόνα

Σε μια (σπάνια) συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε από την εφημερίδα Al-Akhbar του Λιβάνου το 2014, ο Νασράλα αποκάλυψε και μερικά προσωπικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της μακροχρόνιας αγάπης του για το ποδόσφαιρο.

«Λατρεύω το ποδόσφαιρο και έπαιζα με φίλους», είχε πει στην -προσκείμενη στην Χεζμπολάχ- εφημερίδα.

«Υποστήριζα τη Βραζιλία τις περισσότερες φορές, και μερικές φορές την Αργεντινή, ιδιαίτερα την εποχή του (Ντιέγκο) Μαραντόνα. Μου άρεσε ο τρόπος που έπαιζε».

Γόνος οικογένειας με εννέα παιδιά, σπούδασε θεολογία στην ιερή για τους σιίτες πόλη Νατζάφ του Ιράκ αλλά αναγκάστηκε να φύγει μετά το κύμα διώξεων σε βάρος της σιιτικής κοινότητας που εξαπέλυσε ο τότε πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν.

Ηταν παντρεμένος, πατέρας πέντε παιδιών και μιλούσε άπταιστα τα φαρσί. Φορούσε πάντα το μαύρο τουρμπάνι των Σαγιέντ, των απογόνων του προφήτη Μωάμεθ, από τους οποίους υπεστήριζε ότι καταγόταν.

Με πληροφορίες από Reuters, Times of Israel

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό