22.4 C
Athens
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

Ο αναλυτής που δεν θέλει το ελληνικό Χρηματιστήριο στις Αναπτυγμένες Αγορές

Ειδήσεις Ελλάδα

Ντέιβιντ Ασέρκοφ. Αυτό είναι το όνομα του επικεφαλής αναλυτή της JP Morgan για την περιοχή της Κεντρικής & Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, ο οποίος έχει κάνει αίσθηση στην Ελλάδα, τασσόμενος επανειλημμένως κατά της αναβάθμισης του Χρηματιστηρίου στην κατηγορία των Αναπτυγμένων Αγορών.

Το πρώτο καμπανάκι του Αμερικανού αναλυτή είχε «χτυπήσει» τον περασμένο Μάρτιο, όταν είχε επιχειρηματολογήσει κατά του upgrade της Αθήνας, ενώ αυτήν την εβδομάδα επανήλθε, προειδοποιώντας με την εξής φράση: «Μην αφήσετε μια κακή ιδέα να καταστρέψει ένα καλό χρηματιστήριο».

Ντέιβιντ Ασέρκοφ

Κατά τον έμπειρο αναλυτή, μια ενδεχόμενη επιστροφή της Αθήνας στις Αναπτυγμένες Αγορές θα «ψαλιδίσει» τις ροές επενδυτικών κεφαλαίων, δεδομένου ότι το Χ.Α. θα αποτελεί τη μικρότερη αγορά στον MSCI Europe.

Σίγουρα, υπάρχουν πάρα πολλοί, οι οποίοι διαφωνούν κάθετα με την παραπάνω θέση, προτάσσοντας τα θετικά οφέλη μιας πιθανής επιστροφής του Χρηματιστηρίου στις Αναπτυγμένες Αγορές.

Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι πρόκειται για ένα ζήτημα, το οποίο προσομοιάζει αρκετά το γνωστό ελληνικό δίπολο… «πρώτος στο χωριό ή τελευταίος στην πόλη».

H πορεία έως την JP Morgan

Σε κάθε περίπτωση, ο Αμερικανός αναλυτής δεν είναι κάποιος τυχαίος, καθώς εργάζεται στην JP Morgan εδώ και περίπου 14 χρόνια, έχοντας αναλάβει το πόστο του στρατηγικού αναλυτή για την περιοχή της CEEMEA, όπως είναι γνωστή η Κεντρική & Ανατολική Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Αφρική.

Απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Columbia, ξεκίνησε την καριέρα του στα χρηματοοικονομικά από σχετικά μικρή ηλικία, «πιάνοντας» δουλειά στη διάσημη First Boston της Credit Suisse. Εκεί, μάλιστα, ανέλαβε τη θέση του αναλυτή για τις ευρωπαϊκές μετοχές.

Ντουκ: Το Χρηματιστήριο θέλει τον… Γερμανό του

To 2003 συμμετείχε ως ιδρυτικός εταίρος στο hedge fund MT Thaler, το 2006 προσελήφθη ως senior trader από την BNP Paribas, ενώ το 2008 μεταπήδησε στο Renaissance Capital της Μόσχας, όπου ασχολήθηκε κυρίως με την αγορά παραγώγων και τις ρωσικές μετοχές.

To 2010 έκανε το μεγάλο βήμα και εντάχθηκε στο δυναμικό της JP Morgan, μέσω της οποίας έγινε γνωστός και στην Ελλάδα.

To πρεστίζ

Το αν έχει δίκιο για τη χρησιμότητα αναβάθμισης στις Αναπτυγμένες Αγορές μένει να αποδειχθεί στην πράξη, όταν και όποτε οι αρμόδιες αρχές λάβουν την απόφαση για το πολυπόθητο upgrade του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η επιστροφή στους «μεγάλους» των αγορών, πέραν όλων των άλλων, αποτελεί και ζήτημα… κύρους, δεδομένου ότι είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης, η οποία παραμένει ακόμα και σήμερα εκτός των Developed Markets.

Παπαζηλάκης: Ο ακρίτας μ΄ έναν στάβλο… χρυσάφι

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής) 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό