21.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο αλγόριθμος που προστατεύει τους αθλητές από τραυματισμούς

Ειδήσεις Ελλάδα

Η πετυχημένη πορεία που έχει στις εγχώριες αλλά και διεθνείς διοργανώσεις η Λίβερπουλ τα τελευταία χρόνια ίσως να μην οφείλεται στις επιλογές και αποφάσεις της διοίκησης, του προπονητικού τιμ και των παικτών του αγγλικού συλλόγου αλλά σε ένα… αλγόριθμο.

Η αμερικανική εταιρεία Zone 7 έχει δημιουργήσει ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να αναλύει μια σειρά από δεδομένα για κάθε αθλητή μιας ομάδας και να εξάγει συμπέρασμα για την καταπόνηση που έχει το σώμα και ο οργανισμός του γενικότερα. Ο αλγόριθμος του συστήματος κάνοντας τις σχετικές αναλύσεις ενημερώνει τους υπευθύνους της ομάδας πότε πρέπει ένας παίκτης να προστατευτεί, να μην αγωνιστεί δηλαδή, γιατί αν συμβεί κάτι τέτοιο υπάρχει άμεσος κίνδυνος μυϊκών ή άλλων τραυματισμών.

Το σύστημα αναλύει ένα πολύ μεγάλο αριθμό παραγόντων από μηχανήματα καταγραφής δεδομένων που φορούν οι παίκτες στην προπόνηση, όταν ξεκουράζονται ή όταν κοιμούνται. Ο αλγόριθμος εξετάζει επίσης δεδομένα της απόδοσης των παικτών την ώρα των αγώνων (π.χ. πόσα και τι είδους σπριντ έκαναν) αλλά και δεδομένα από διάφορους βιοδείκτες του παίκτη.

Αν και η πρώτη εκδοχή του συστήματος έκανε την εμφάνιση του πριν από πέντε έτη και όσο εξελίσσεται συγκεντρώνει ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον η ύπαρξη του παρέμενε μέχρι σήμερα εν πολλοίς ένα μυστικό ανάμεσα στις ομάδες που το χρησιμοποιούν αφού δεν ήθελαν να γίνει γνωστό και να το αποκτήσουν οι ανταγωνιστές τους.

Αυτή τη στιγμή το σύστημα της Zone7 το χρησιμοποιούν περίπου 50 ομάδες διαφόρων αθλημάτων (ποδοσφαίρου, μπάσκετ, μπέιζμπολ) σε ΗΠΑ, Καναδά και Ευρώπη. Μια από τις πρώτες ομάδες που το χρησιμοποίησαν ήταν η Χετάφε που αγωνίζεται στο ισπανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Στα πρώτα τρία χρόνια της χρήσης του συστήματος η ομάδα είδε μείωση των μυϊκών τραυματισμών κατά 70% και κάποιες από αυτές τις χρονιές είχε τους λιγότερους μυϊκούς τραυματισμούς από όλες τις ομάδες του ισπανικού πρωταθλήματος.

Η Λίβερπουλ στη αγωνιστική περίοδο 2020/2021 είδε τους ποδοσφαιριστές του να μένουν εκτός αγωνιστικής δράσης από μυϊκούς τραυματισμούς συνολικά 1,500 μέρες. Με την χρήση του συστήματος την επόμενη σεζόν ο αριθμός αυτός μειώθηκε κατά 500 μέρες. Η Λίβερπουλ έχει ήδη κατακτήσει το Λιγκ Καπ και το κύπελο Αγγλίας ενώ διεκδικεί το Τσάμπιονς Λιγκ και το πρωτάθλημα και σημαντικό μέρος αυτών των επιτυχιών οφείλεται σύμφωνα με τους ειδικούς στο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό