20.2 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει σφυροκόπημα για Συμφωνία με Γαλλία και εξοπλιστικά

Ειδήσεις Ελλάδα

ΣΥΡΙΖΑ: Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση και ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει τη δική του για τη Συμφωνία για τα εξοπλιστικά.

Από τη προηγούμενη Παρασκευή, οπότε και ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε στο Πολιτικό Κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ την απόφαση να μην ψηφίσει το κόμμα του την ελληνογαλλική Αμυντική Συμφωνία σε περίπτωση που δεν υπήρχαν δύο συγκεκριμένες διορθώσεις, η Κουμουνδούρου βάλλεται διαρκώς από τη κυβερνητική πλευρά.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

Αυτό δεν φαίνεται να επηρεάζει σε τίποτα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που σήμερα στη Βουλή δεν θα πάει για να «παίξει» άμυνα, αλλά επίθεση, ανοίγοντας ένα πλήρες μέτωπο με τον πρωθυπουργό για τη συνολική γραμμή της κυβέρνησης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και για τους κινδύνους που εγκυμονούν για την κοινωνία εξαιτίας του άρθρου 18Α της Συμφωνίας.

Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «θετική επί της αρχής» την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία -για την οποία είχε δουλέψει σκληρά την εποχή που βρίσκονταν στην εξουσία- δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εξεπλάγησαν από την απόφαση να αρνηθεί εν τέλει να την ψηφίσει. Δεν ήταν, μάλιστα, λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να μιλήσουν για μικροπολιτικές σκοπιμότητες πίσω από αυτή την απόφαση.

Η Κουμουνδούρου απαντάει με σκληρό τόνο σε αυτές τις επιθέσεις και επικαλείται λόγους «εθνικού συμφέροντος» και θέσεις αρχής για τη στάση της, προβάλλοντας και μια σειρά από επιχειρήματα που δύσκολα μπορεί κανείς να τα προσπεράσει ελαφρά τη καρδία. Πάνω σε αυτά τα επιχειρήματα έχει «χτίσει» και ο Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του για τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, χωρίς ωστόσο να περιοριστεί σε αυτά, καθώς σκοπεύει να διευρύνει την ατζέντα σε ολόκληρο το φάσμα των κινήσεων της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική, την οποία και θα κατηγορήσει ότι κινείται «χωρίς πυξίδα».

«Αλλαγή αμυντικού δόγματος»

Ως προς τη Συμφωνία αυτή καθ’ αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τονίσει επανειλημμένα όλες αυτές τις ημέρες ότι ήθελε αλλαγές στα άρθρα 2 και 18Α. Το μεν πρώτο αφήνει «ακάλυπτη» τη χώρα εντός των θαλασσίων ζωνών που μπορεί να ασκήσει κυριαρχικά δικαιώματα. Με απλά λόγια, δεν ισχύει για μία σύγκρουση στα εφτά μίλια ανατολικά της Κρήτης. Η μεγάλη, όμως, ανησυχία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι το δεύτερο άρθρο πάνω στο οποίο ζητούν αλλαγές, το 18Α, που κατά τη γνώμη τους αλλάζει πλήρως το αμυντικό δόγμα της χώρας.

Το ερώτημα είναι απλό και κατανοητό. Τι δουλειά έχουν οι Έλληνες στρατιώτες στη περιοχή του Σαχέλ; Ποιον ακριβώς θα πολεμήσουν και κυρίως, γιατί; Όπως τονίζουν από τη Κουμουνδούρου, η εμπλοκή της χώρας μας σε μία γαλλική εκστρατεία στη Σαχάρα και νότια από αυτή, στο όνομα της καταπολέμησης της ισλαμικής τρομοκρατίας, μόνο κινδύνους θα μπορούσε να εγκυμονεί.

Ο λογαριασμός

Όπως είναι φυσικό, ο Αλέξης Τσίπρας θα εγκαλέσει τη κυβέρνηση για αυτές τις μεγάλες εξοπλιστικές δαπάνες που ετοιμάζεται να κάνει, που με εξαίρεση τις φρεγάτες, δεν είχαν κριθεί απαραίτητες για από τις ηγεσίες των Γενικών Επιτελείων. Μιλάμε για πρόγραμμα ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε μία εποχή που τα οικονομικά της χώρας δεν είναι στα καλύτερα τους. Επομένως, τα ερωτήματα που θα φτάσει ο λογαριασμός και κυρίως ποιος θα τον πληρώσει, αναμένεται να τεθούν από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Χωρίς πυξίδα

Από εκεί και ύστερα, ο Αλέξης Τσίπρας σκοπεύει να εξαπολύσει μία εφ’ όλης της ύλης επίθεση προς τον πρωθυπουργό για τη στρατηγική που ακολουθεί στην εξωτερική πολιτική, συνολικά, και ειδικά στα ελληνοτουρκικά, την οποία και χαρακτηρίζει «ανύπαρκτη». Στη Κουμουνδούρου θεωρούν ότι δεν υπάρχει καμία «πυξίδα» για το που ακριβώς θέλει η κυβέρνηση να κινηθεί σε αυτό το κομμάτι, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ότι ακόμα δεν έχει ξεκάθαρη γραμμή ως το αν είναι θετική ή αρνητική για την προσφυγή στη Χάγη για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, εξαιτίας διαφωνιών στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο .

Κακοκαιρία «Αθηνά»: Ξεκίνησε με σφοδρότητα από το Ιόνιο – Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες

Ξανθή Τζερεφού: Αγνώριστη η πρώην παίκτρια του GNTM – Έπαθε πλάκα η Καινούργιου ()

Έκτακτο μέρισμα: Ποιοι θα λάβουν χριστουγεννιάτικο «μποναμά» – Πόσα χρήματα θα πάρουν

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό