35.5 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Ο αγώνας της Ηλέκτωρ στις Βρυξέλλες, στον αναπτυξιακό τα νερά «Σαμαριά» και το θρίλερ της Elpedison – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Κλιματική καταστροφή

Αναμφίβολα από τις πλέον ανησυχητικές ειδήσεις των τελευταίων ημερών ήταν η προειδοποίηση του ΟΗΕ για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Παίζουμε ρώσικη ρουλέτα με τον πλανήτη μας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες σε μια σημαντική ομιλία την Τετάρτη. «Χρειαζόμαστε μια ράμπα εξόδου από τον αυτοκινητόδρομο προς την κλιματική κόλαση. Και η αλήθεια είναι ότι έχουμε τον έλεγχο του τροχού».

Ρεκόρ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μάιος ήταν ο 12ος συνεχόμενος μήνας κατά τον οποίο στη Γη παρατηρήθηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ, ενώ αναμένεται να υπάρξουν και άλλα κύματα καύσωνα αυτό το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της ΕΕ, τον περασμένο μήνα οι συνολικές θερμοκρασίες παγκοσμίως ήταν 1,52 βαθμούς Κελσίου πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους και σηματοδότησαν τον θερμότερο Μάιο που έχει καταγραφεί ποτέ. Στη διάρκεια του μήνα παρατηρήθηκαν θερμοκρασίες που προκάλεσαν ακόμη και θανάτους, από τη μια άκρη του κόσμου μέχρι την άλλη.

Γεωθερμία

Ο δυτικός κόσμος με πρωτοπόρο την Ε.Ε. έχουν θέσει υψηλούς στόχους για τον περιορισμό των εκπομπών CO2 και τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.Κάτι βέβαια που δεν ακολουθεί ο υπόλοιπος πλανήτης και αναφέρομαι στην Ασία και συγκεκριμένα και την Κίνα με αποτέλεσμα οι προσπάθειες να κινδυνεύουν να αποδειχτούν μία τρύπα στο νερό…

Γιατί σας τα αναφέρω αυτά; Η Ελλάδα επίσης είναι μπροστά στην ευρωπαϊκή προσπάθεια για τη διείσδυση των ΑΠΕ. Ωστόσο, μία μορφή πράσινης και καθαρής ενέργειας την έχουμε εγκαταλείψει….

Και αναφέρομαι στη γεωθερμία.

Η Ηλέκτωρ

Όπως έγινε γνωστό 200 stakeholders κυβερνητικοί και κοινωνικοί φορείς, δήμοι, ακαδημαϊκοί κλπ. ανέλαβαν δράση για την αφύπνιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καλώντας την πρόεδρο της Κομισιόν κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να δώσει προτεραιότητα στην εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου δράσης για τη γεωθερμία.

Την πρωτοβουλία ανέλαβε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γεωθερμικής Ενέργειας (EGEC). Και όπως έμαθα ανάμεσα σε αυτούς που στηρίζουν τη δράση είναι και η εταιρεία Ηλέκτωρ, θυγατρική της Ελλάκτωρ.

Η Ηλέκτωρ δραστηριοποιείται στους τομείς της κυκλικής οικονομίας και της γεωθερμίας. Μάλιστα, να σας θυμίσω ότι έχει προχωρήσει σε στρατηγική συνεργασία με τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» για την ανάπτυξη μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με την αξιοποίηση του πλούσιου στην Ελλάδα γεωθερμικού δυναμικού. Τα επιχειρησιακά σχέδια των δύο εταιρειών είναι σε Μήλο, Λέσβο, Νίσυρο και Μέθανα.

Για να δούμε θα ιδρώσει το αυτί τους εκεί στις Βρυξέλλες; Αλλά και στην Ελλάδα…;

—————————-

Σαμαριά

Θα συνεχίσω με επιχειρηματική δραστηριότητα που σχετίζεται κατά μία έννοια με το περιβάλλον και συγκεκριμένα με την παραγωγή και εμφιάλωση φυσικού νερού.

Στον Αποκόρωνα Χανίων εδώ και 45 χρόνια λειτουργεί η Εταιρεία Ανάπτυξης Αποκόρωνα (ΕΤΑΝΑΠ) η οποία εκμεταλλεύεται το νερό από τις πηγές Στύλου στα Χανιά και παράγει και εμφιαλώνει το νερό «Σαμαριά» ή «SAMARIA». Πρόκειται για πολυμετοχική εταιρεία λαϊκής βάσης και είχε ιδρυθεί το 1978 με πρωτοβουλία του μακαριστού αρχιεπισκόπου Σελίνου και Κισσάμου Ειρηναίου Γαλανάκη.

Στην εταιρεία βρίσκονται και μέλη και μάλιστα και στο ΔΣ της ευρύτερης οικογένειας Βαρδινογιάννη.

Τα νερά Σαμαριά εξάγονται και σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Κίνα, Κύπρο και Γερμανία.

Αναπτυξιακός νόμος

Η ΕΤΑΝΑΠ πέρυσι ολοκλήρωσε επένδυση ύψους 8,8 εκατ. ευρώ για την επέκταση της παραγωγικής λειτουργίας της εγκατάστασης και συγκεκριμένα για την αύξηση της δυναμικότητας εμφιάλωσης.

Η συγκεκριμένη επένδυση πήρε το πράσινο φως από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την υπαγωγή της στον αναπτυξιακό νόμο και λίαν προσφάτως, όπως πληροφορήθηκα, οριστικοποιήθηκαν ως είθισται τα ποσά της ενίσχυσης.

Σε τέτοιες περιπτώσεις προηγείται έλεγχος για την υλοποίηση της επένδυσης.

Το 25% του συνολικού προϋπολογισμού επιδοτήθηκε με τη μορφή φοροαπαλλαγής και ενίσχυσης χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Με την επένδυση πλέον η μονάδα της εταιρείας πετυχαίνει την αύξηση της παραγωγής φιαλών PET 1,5lt κατά 36.400 τεμάχια ανά ώρα, την αύξηση εμφιάλωσης φιαλών PET κατά 36.400 τεμάχια ανά ώρα και την αύξηση εμφιάλωσης υάλινων φιαλών κατά 10.000 τεμάχια ανά ώρα.

—————————-

Elpedison

Δεν θα κλείσω τη στήλη με επιχειρηματικό θέμα που να σχετίζεται με το περιβάλλον.

Θα σας δώσω μία μικρή πληροφόρηση για το ζήτημα της Elpedison.

μου, μου έλεγε ότι τελικά, παρά τις αρχικές προσδοκίες για την έκβαση εντός του μήνα των διαπραγματεύσεων που αφορούν στον πλήρη έλεγχο της Elpedison, οι δύο μέτοχοι της εταιρείας (Helleniq Energy και Edison) θα φάνε και τους καύσωνες του Ιουλίου στα πήγαινε έλα και στις προτάσεις και αντιπροτάσεις εξαγοράς.

Ο ίδιος άνθρωπος μου έλεγε ξανά και ξανά με έμφαση: «Σου θυμίζω ότι οι Ιταλοί δεν θα τα παρατήσουν και θα διεκδικήσουν την εξαγορά και του υπόλοιπου 50% που ανήκει στην Helleniq Energy…»

Για να δούμε…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό