22.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Ανθής Αγγελοπούλου [email protected]

Ο έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης και η περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποτελούν του άμεσους στόχους για το υπουργείο σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην ομιλία του ο ειδικός σύμβουλος του υπουργού Υγείας Μπάμπης Καραθάνος, στο συνέδριο «The Future of Healthcare in Greece» των εκδόσεων Boussias Communication το οποίο διεξάγεται σήμερα.

Ο κ. Καραθάνος επεσήμανε ότι με τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, το υπουργείο στοχεύει στο να μειωθεί το clawback, έτσι ώστε, οι φαρμακευτικές εταιρείες να ωφεληθούν αλλά και να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα χρήματα για την αγορά νέων καινοτόμων και γονιδιακών θεραπειών, οι οποίες έχουν διαπιστωμένα βέλτιστα θεραπευτικά αποτελέσματα για τους ασθενείς.

Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Καραθάνος εξήγησε ότι ο τομέας της Υγείας θα ενισχυθεί με 1,5 δισ.  ευρώ, εκ των οποίων 350 εκατ. ευρώ θα διατεθούν  σε αναβάθμιση των υποδομών στα νοσοκομεία και κυρίως στα ΤΕΠ, 250 εκατομμύρια στα Κέντρα Υγείας και 200 εκατομμύρια θα διατεθούν για την ψηφιακή αναβάθμιση του Συστήματος Υγείας.

Όσον αφορά την ΠΦΥ, οι προσπάθειες του υπουργείου θα επικεντρωθούν όπως είπε, στη διαμόρφωση του χάρτη ΠΦΥ με τα Κέντρα Υγείας και τις Μονάδες ΤΟΜΥ να καλύπτουν υγειονομικά όλη τη χώρα, ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα σημεία της.  Στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το 40% των πολιτών που μέχρι σήμερα απευθύνονταν στα νοσοκομεία για υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους στις δομές της ΠΦΥ ώστε να αποσυμφορηθεί η δευτεροβάθμια Υγεία. 

Αναφέρθηκε επίσης, στο έργο του υπουργείου τα τελευταία έτη λέγοντας  ότι το ΕΣΥ κατάφερε να ανταποκριθεί στην πρόκληση της πανδημίας χωρίς ανισότητες. Για παράδειγμα το ΕΣΥ στελεχώθηκε με 2.000 άτομα, μόνιμα και επικουρικά, καθώς και με προσλήψεις 2.069 μόνιμων γιατρών και 2.000 επικουρικών και υπερδιπλασιασμό των ΜΕΘ.

Τέλος, όσον αφορά το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της COVID-19 , επεσήμανε ότι κρίθηκε επιτυχές καθώς το 80% του πληθυσμού άνω των 18 ετών εμβολιάστηκε. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό