19.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο άνθρωπος που προέβλεψε το smartphone… το 1953

Ειδήσεις Ελλάδα

Ένα παλιό απόσπασμα από άρθρο εφημερίδας που δημοσιεύτηκε από το Open Culture, 41 χρόνια πριν η IBM δημιουργήσει το πρώτο smartphone, δείχνει πως ένα στέλεχος τηλεφωνικής εταιρείας προέβλεψε τι μπορεί να κάνει ένα σύγχρονο τηλέφωνο.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Tacoma News Tribune στις 11 Απριλίου 1953 όταν ο Steve Jobs ήταν λίγο πάνω από δύο ετών. Σε αυτό καταγράφονται τα λόγια του Mark R. Sullivan, προέδρου και διευθυντή της εταιρείας Pacific Telephone and Telegraph με έδρα το Σαν Φρανσίσκο.

Όταν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, έγινε αναφορά στο τηλέφωνο του αύριο, ο Sullivan είπε: «Η μορφή που θα πάρει το μελλοντικό τηλέφωνο είναι, φυσικά, καθαρή εικασία. Στην τελική του ανάπτυξη, το τηλέφωνο θα μεταφέρεται από το άτομο, ίσως όπως κουβαλάμε γύρω μας ένα ρολόι σήμερα. Πιθανότατα δεν θα χρειαστεί καντράν ή κάτι αντίστοιχο, και νομίζω ότι οι χρήστες θα μπορούν να βλέπουν ο ένας τον άλλον, αν θέλουν, καθώς μιλάνε».

54 ολόκληρα χρόνια πριν την παρουσίαση του iPhone, ο Sullivan προέβλεψε ένα φορητό ακουστικό με οθόνη αφής, ενώ 57 χρόνια πριν την κυκλοφορία του FaceTime, μίλησε για συνομιλία μέσω βίντεο. Ο άνθρωπος ήταν τόσο μπροστά που προέβλεψε τις εφαρμογές που μεταφράζουν τις γλώσσες.

«Ποιος ξέρει αλλά [το μελλοντικό τηλέφωνο] μπορεί πραγματικά να μεταφράζει από τη μια γλώσσα στην άλλη;», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Sullivan, ο οποίος γεννήθηκε το 1896, προέβλεψε ακόμα μια συσκευή στο μέγεθος μιας μικρής γραφομηχανής που θα καταγράφει αυτόματα τη διάρκεια των τηλεφωνικών κλήσεων ενός χρήστη χωρίς να χρειάζεται ο χειριστής να “καταγράφει την κλήση για λογιστικούς σκοπούς”.

Αξίζει να πούμε πως ο Sullivan πέθανε σε ηλικία 89 ετών, λίγα μόλις χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου εμπορικά διαθέσιμου κινητού τηλεφώνου, του Motorola DynaTAC 8000X.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό