31.1 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Ο άνθρωπος που «έκλεψε» την λάμψη του Πούτιν

Ειδήσεις Ελλάδα

Η πρωτοχρονιάτικη ομιλία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προκάλεσε ανάμεικτα και «χλιαρά» συναισθήματα στο ρωσικό κοινό, σε αντίθεση με τις εμφανίσεις του επικεφαλής της παραστρατιωτικής ομάδας μισθοφόρων Wagner Γεβγένι Πριγκόζιν, κατά τη διάρκεια της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).

Αρκετοί Ρώσοι αναλυτές συμμερίζονται την άποψη ότι ο Πούτιν χρησιμοποίησε ηθοποιούς με στρατιωτικές στολές αντί για πραγματικούς στρατιώτες για να εμφανιστεί στην κρατική τηλεόραση κατά την πρωτοχρονιάτικη ομιλία του, κάτι που έχει προκαλέσει αρνητική αίσθηση στο ρωσικό κοινό που έχει δραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτή η υποψία παράλληλα με μια σειρά από δημόσιες εμφανίσεις και συναντήσεις του Πούτιν με απλούς πολίτες, που ακυρώθηκαν, δείχνουν ότι πιθανώς ο Ρώσος πρόεδρος είναι απόμακρος και έχει χάσει την επαφή με τον κόσμο, σημειώνουν οι αναλυτές του αμερικανικού think tank.

Την ώρα όμως που η ρωσική φιλοπολεμική κοινότητα επικρίνει τον Πούτιν και τους ηθοποιούς του, αρκετές ρωσικές πηγές επαίνεσαν τον Πριγκόζιν για μια σειρά εμφανίσεων με πραγματικούς Ρώσους στρατιώτες στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και ενήμερα την Πρωτοχρονιά.

Στις δηλώσεις του ο Πριγκόζιν αναφέρθηκε στους νεκρούς μισθοφόρους της ομάδας Wagner και υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει να πιέζει για νομική αναγνώριση της παραστρατιωτικής ομάδας επικρίνοντας τους γραφειοκράτες που δεν την ευνοούν.

Ο Πριγκόζιν συνεχίζει να επιδιώκει νομιμοποίηση και κρατικά οφέλη για τις δυνάμεις της ομάδας Wagner, αν και οι ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες είναι παράνομες στη Ρωσία.

Στις δηλώσεις του υποστήριξε επίσης ότι οι δυνάμεις της ομάδας Wagner φροντίζουν τους νεκρούς τους, ακόμη και την Πρωτοχρονιά, ενώ η ρωσική κυβέρνηση, η οποία υποτίθεται ότι θα παράσχει πιστοποιητικά θανάτου, «[αναπαύθηκε] από την αρχή του πολέμου». Κατηγόρησε επίσης τους γραφειοκράτες ότι βεβήλωσαν τη μνήμη των νεκρών αντιμετωπίζοντας τους νεκρούς στρατιωτικούς ως αντικείμενα σε πλαστικές σακούλες.

Επισκέφθηκε επίσης ένα νεκροταφείο και μνημείο ειδικά για την ομάδα Wagner και την κύρια βάση της στο Κράι Κρασνοντάρ την 1η Ιανουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προηγουμένως παραπονεθεί ότι οι ρωσικές αρχές αρνούνται να επιτρέψουν την ταφή μισθοφόρων της Wagner σε ρωσικά στρατιωτικά νεκροταφεία.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό