29.1 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Ο Άγιαξ, η Αταλάντα, η Ελλάς Βερόνα, «ελληνικές» ονομασίες σε ξένα κλαμπ

Ειδήσεις Ελλάδα

Από την αρχαιότητα, η Ελλάδα έχει προσφέρει πολλά πράγματα στην ανθρωπότητα. Μαθηματικά, θετικές επιστήμες, τέχνες και φιλοσοφία. Ακόμα, επηρέασε τη δυτική κουλτούρα γενικότερα. Η αλήθεια είναι όμως ότι ενέπνευσαν αρκετά περισσότερους ανθρώπους από ότι και εμείς οι ίδιοι πιστεύουμε.

Ονόματα από την ελληνική μυθολογία, έχουν ταξιδέψει σε αρκετά ποδοσφαιρικά σωματεία ανά την υφήλιο. Άλλες ομάδες έχουν δημιουργηθεί από ομογενείς του εξωτερικού και άλλες απλά ενθουσιάστηκαν με το όνομα και την ιστορία που κουβαλούσε.

Η «αγάπη» της Ολλανδίας για τη μυθολογία

Η Ολλανδία έχει δείξει μια ιδιαίτερη αδυναμία στην αρχαία ελληνική μυθολογία, αφού τέσσερις ομάδες της χώρας έχουν ονόματα επηρεασμένα από αυτή. Στην κατηγορία αυτή ανήκει ο Άγιαξ ή διαφορετικά Αίαντας. Η ομάδα που ιδρύθηκε το 1900 και πήρε το όνομα της από τον γιο του βασιλιά της Σαλαμίνας, ο οποίος έγινε γνωστός και σε όλο τον κόσμο μέσα από τις πολλές επιτυχίες της ομάδας από το Άμστερνταμ.

Twitter//AFCAjax

Ξάδερφος του Αία ήταν και ο Αχιλλέας και φυσικά δεν μπορούσε να λείπει. Ο λόγος για την Αχίλλες ’29, που εδρεύει στο Χρόσμπεκ. Ακόμα, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ολλανδίας, υπάρχει και η Σπάρτα Ρότερνταμ, ιδρυθείσα το 1888, που έχει πάρει το όνομα της από την αρχαία Σπάρτη. Το παράδειγμα της έχουν ακολουθήσει και άλλοι σύλλογοι στην Ευρώπη, όπως η Σπάρτα Πράγας. Επιπλέον, είναι και η Χέρακλες Αλμέλο, όπου έχει δανειστεί την ονομασία από τον ομώνυμο ελληνικό ήρωα, τον Ηρακλή. Μία ομάδα ακόμα που έκανε κάτι αντίστοιχο είναι και η Έρκουλες Αλικάντε.

Twitter//SpartaRotterdam
Ευρωπαϊκοί σύλλογοι με ελληνικά ονόματα

Πέραν της αγάπης της Ολλανδίας για τις ελληνικές ονομασίες, αρκετοί είναι οι Ευρωπαϊκοί σύλλογοι στην που έχουν εμπνευστεί από τη χώρα μας. Ταξιδεύοντας στη Νότια Ευρώπη, κάνοντας μια στάση στην Ιταλία. Δύο από αυτές τις ομάδες είναι η Ελλάς Βερόνα και η Αταλάντα.

Twitter//Hellas VeronaFC

Η πρώτη ιδρύθηκε το 1903 από μαθητές και ένα καθηγητή γυμνασίου, ο οποίος λάτρευε την Ελλάδα και έτσι επέλεξε το όνομα αυτό. Ενώ από την άλλη ο σύλλογος από το Μπέργκαμο δημιουργήθηκε το 1907 και πήρε το όνομα της από την Αταλάντη, πρόσωπο της ελληνικής μυθολογίας.

Twitter//Atalanta_BC

Παραμένοντας στην Ιταλική χερσόνησο και συγκεκριμένα στο Σαν Μαρίνο, παρατηρούμε ακόμα ένα σύλλογο με ελληνικό στοιχείο. Τον σύλλογο ΣΣ Κόσμος που ιδρύθηκε το 1979. Ακόμα, στη Μάλτα υπάρχει άλλη μια ομάδα που επηρεάστηκε από την Αρχαία Σπάρτη και τους πολεμιστές της, η Χάμρουν Σπάρτανς.

Ακόμα και στη Σουηδία…

Πηγαίνοντας στη Στοκχόλμη, στη Σουηδία θα παρατηρούσε κανείς μια ομάδα με το όνομα Ακρόπολις ΙΦ. Η ομάδα αυτή ιδρύθηκε το 1969 από Έλληνες μετανάστες, έχοντας πάρει το όνομα του από την Ακρόπολη Αθηνών και έχοντας ως σήμα το Παρθενώνα. Ωστόσο, η ομάδα διαλύθηκε φέτος λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Άξια αναφοράς είναι και δύο ονομασίες, δύο εκ των μεγαλύτερων συλλόγων στη Γαλλία. Ο λόγος για τις Ολιμπίκ Λυών και Ολιμπίκ Μαρσέιγ, οι οποίες έχουν δανειστεί το όνομα τους από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας, προσπαθώντας να αφυπνίσουν τον κόσμο σχετικά με τα διαχρονικά ιδεώδη του αθλητισμού.

Twitter//OL

Χάρης Δάβος

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό