21.1 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για όλα

Ειδήσεις Ελλάδα

«Δεν εφησυχάζουμε. Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για όλα. Οφείλουμε να παρατηρούμε αυτά που γίνονται και την κλιμάκωση από την απέναντι πλευρά», ήταν το μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου αναφερόμενος στο θερμό κλίμα που έχει καλλιεργήσει η Τουρκία τις τελευταίες μέρες. 

«Προφανώς και θα πρέπει να έχουμε το νου μας και να καταγράφουμε αυτήν την κλιμάκωση, ενόψει, μάλιστα, και της προεκλογικής τροχιάς στην οποία έχει μπει η Τουρκία και της εργαλειοποίησης των σχέσεων με την Ελλάδα στο εσωτερικό της. Αυτό που χρειάζεται είναι νηφαλιότητα, αποφασιστικότητα, ψυχραιμία. Εδώ είμαστε. Όλοι ξέρουν ότι η χώρα έχει δίκιο», δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. 

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, το ισχυρό προνόμιο της χώρας μας είναι «όσα έχουμε χτίσει με συνέπεια το προηγούμενο διάστημα στις σχέσεις μας με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, στην ενίσχυση της αποτρεπτικής μας δύναμης, στη δημιουργία του αραγούς μετώπου στο εσωτερικό».«Υπάρχει μία ομόθυμη καταδίκη της Διεθνούς Κοινότητας απέναντι και στον δεσποτισμό και στον αναθεωρητισμό», πρόσθεσε.

Διαβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να υπερασπιστεί απόλυτα κάθε πρόκληση έναντι της εθνικής της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε πως η χώρα μας έχεο κάθε όφελος και κάθε συμφέρον να μην παρασυρθεί σε αυτήν την κλιμακούμενη ένταση.

«Όχι να αδιαφορήσουμε, όχι να μην την καταγράψουμε, όχι να μην είμαστε σε εγρήγορση με τα αντανακλαστικά μας ενεργοποιημένα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που ούτε πανικοβάλλεται, ούτε ετεροπροσδιορίζεται. Έχουμε φροντίσει και στη διπλωματία και στην ενίσχυση της αποτρεπτικής μας στρατηγικής, να είμαστε πολύ πιο αναβαθμισμένοι σε σχέση με το παρελθόν, έτσι ώστε να μπορούμε να υπερασπιστούμε όχι μόνο τα εθνικά μας δίκαια, αλλά και ευρύτερα τη σταθερότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», είπε. 

Επιχειρώντας να ερμηνεύσει τη στάση του Τούρκου προέδρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι υπάρχουν πολλές ερμηνείες. «Πρώτα απ’ όλα, διαχρονικά η Τουρκία διακατέχεται από τέτοιου είδους αντιλήψεις, σε ό,τι αφορά στο Διεθνές Δίκαιο και τον αναθεωρητισμό. Δεύτερον, είναι η άθλια οικονομική κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της Τουρκίας. Άρα, ο  κ. Ερντογάν έχει όφελος να μετατοπίζει τη συζήτηση και το προσκήνιο του ενδιαφέροντος από τα οικονομικά στη χώρα του, σε ζητήματα άλλου τύπου. Τρίτον, είναι ενόψει μιας προεκλογικής περιόδου, που καταγράφεται ότι για πρώτη φορά απειλείται σοβαρά να μην επανεκλεγεί. Τέταρτον, η Τουρκία  αυτήν την ώρα βιώνει μια σειρά από απορρίψεις, σε ό,τι αφορά τη διεθνή της εκπροσώπηση. Είδαμε την ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου ότι δεν πρόκειται να ξεπαγώσουν οι ενταξιακές της διαπραγματεύσεις. Επιδιώκει συναντήσεις στις Η.Π.Α., όχι ανάλογες, αλλά κάπως να πλησιάσουν το επίπεδο της παρουσίας του Πρωθυπουργού εκεί. Σε ό,τι αφορά στο ξεπάγωμα της ενίσχυσης στο εξοπλιστικό της, μόνο λόγια ακούμε», εξήγησε. 

Πάντως σε αυτό το σκηνικό, σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναδεικνύεται η ανάγκη μιας σοβαρής και σταθερής διακυβέρνησης, επομένως η ΝΔ αποσκοπεί στην αυτοδυναμία. «Απαιτείται αυτός που θα έχει το τιμόνι, να έχει την απόλυτη ευθύνη, για να μας οδηγεί με σταθερότητα σε έναν κόσμο που οι απειλές και οι προκλήσεις, δυστυχώς, πολλαπλασιάζονται και πολλές από αυτές εμφανίζονται με καινούργια διάσταση. Η αυτοδυναμία δεν έχει να κάνει με στοιχεία ναρκισσιστικής διάστασης. Έχει αποδείξει ο Πρωθυπουργός ότι αξιοποιεί φωνές, ιδέες, αντιλήψεις, που ανήκουν και πέρα του χώρου της Νέας Δημοκρατίας, διευρύνοντας με αυτό τον τρόπο και μεγαλώνοντας και την Παράταξή μας», είπε. 

naftemporiki.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό