25.9 C
Athens
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

Ουρές εκατοντάδων μέτρων στην Ακρόπολη

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Ακρόπολη των Αθηνών είναι το «στολίδι» της χώρας και το απόλυτο σύμβολο του δυτικού πολιτισμού, για αυτό και προσελκύει εκατομμύρια τουριστών κάθε χρόνο.

Η ραγδαία αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα οδηγεί και την επισκεψιμότητα της Ακρόπολης από ρεκόρ σε ρεκόρ. Ωστόσο, η μορφολογία του μνημείου και η μια και μόνη πρόσβαση από τα Προπύλαια, δεν διευκολύνει την είσοδο και την έξοδο από τον αρχαιολογικό χώρο προκαλώντας, όπως είναι εύλογο, ουρές.

Έτσι, ο φωτογραφικός φακός για μια ακόμη φορά το πρωί της Τρίτης κατέγραψε μεγάλες ουρές από τουρίστες στα εκδοτήρια εισιτηρίων και στην είσοδο προς τον αρχαιολογικό χώρο του ιερού βράχου.

Η αυξημένη επισκεψιμότητα και οι τεχνικές δυσκολίες στην πρόσβαση προκάλεσαν πονοκέφαλο στο υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και δεκάδες αρνητικά δημοσιεύματα.

Μελέτη του υπουργείου Πολιτισμού από το 2023 κατέδειξε ότι η Ακρόπολη κατέγραψε ημερήσιο ρεκόρ της τάξης των 23.000 επισκεπτών. Ωστόσο, ο ιδανικός αριθμός ημερησίως αναφέρεται οι 21.000 επισκέπτες, προκειμένου να εφαρμοστεί μια πολιτική προστατευτικού χαρακτήρα στο μνημείο.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής οδήγησαν το υπουργείο Πολιτισμού και τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάδειξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) στη θεσμοθέτηση ωριαίων ζωνών επισκεψιμότητας.

Ειδικότερα, Από το Σεπτέμβριο του 2023 υπάρχουν τέσσερις ωριαίες ζώνες, από τις 8.00 έως τις 12.00 με δυνατότητα επίσκεψης συνολικά 8.000 ατόμων. Περίπου το 50% των επισκεπτών επιλέγει τις πρωινές ώρες, 8.00-12.00. επιπλέον δημιουργήθηκαν και οκτώ ωριαίες ζώνες από τις 12.00 έως τις 20.00 με 13.000 επισκέπτες. Στον αριθμό των επισκεπτών υπάρχουν ποσοστώσεις σε κατηγορίες, όπως των ομαδικών επισκέψεων ή των μεμονωμένων, ενώ δεν ισχύουν ζώνες για τα ΑμεΑ, τα οποία μπορούν να επισκέπτονται το μνημείο σύμφωνα με τον δικό τους προγραμματισμό.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό