16.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ουρές από τη μεγάλη προσέλευση στις κάλπες – Παράταση ζητά ο Παπανδρέου

Ειδήσεις Ελλάδα

Πού κυμαίνεται η συμμετοχή στις εκλογές

Μαζική είναι η προσέλευση πολιτών στις κάλπες για τις εκλογές ανάδειξης του επόμενου προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, ενώ σε αρκετά εκλογικά τμήματα έχουν σχηματιστεί μεγάλες ουρές, γεγονός που τροφοδοτεί περαιτέρω τη συζήτηση για παράταση της ψηφοφορίας και μετά τις 19:00, οπότε έχει οριστεί η ώρα λήξης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής έχουν ψηφίσει πάνω από 150.000 φίλοι και μέλη του κόμματος στα εκλογικά τμήματα στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα στη μακρινή Αυστραλία η ψηφοφορία έχει ολοκληρωθεί λόγω της διαφοράς ώρας.

Στη Χαριλάου Τρικούπη επικρατεί ικανοποίηση για την προσέλευση του κόσμου και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τις 250.000, δηλαδή και τη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του 2017.

Την ίδια ώρα, λόγω της αυξημένης πέραν του αναμενομένου προσέλευσης, ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε να δοθεί παράταση στην ψηφοφορία από την αρμόδια Επιτροπή ( ΕΔΕΚΑΠ).

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου

Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι ήδη μέλη του ΚΙΝΑΛ καθώς κι όσοι επιθυμούν να εγγραφούν ως μέλη ή φίλοι του κόμματος προσερχόμενοι στα εκλογικά κέντρα. Θα πρέπει να συμπληρώσουν την σχετική αίτηση και να ψηφίσουν καταβάλλοντας ως εισφορά 3 ευρώ (μόνο στον πρώτο γύρο). Οι ψηφοφόροι μπορούν να επιλέξουν οποιοδήποτε από τα 840 εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα. Δικαίωμα ψήφου στον δεύτερο γύρο, εφόσον χρειαστεί, θα έχουν μόνον όσοι ψήφισαν την πρώτη Κυριακή.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι έχουν γεννηθεί έως 31/12/2004, είναι εγγεγραμμένοι στους εθνικούς εκλογικούς καταλόγους και ο χειριστής του τάμπλετ, πληκτρολογώντας τα στοιχεία ταυτοποίησης που απαιτεί το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εσωτερικών, αναζητά κατευθείαν τον εκλογικό αριθμό με τον οποίο και πιστοποιείται ο ψηφοφόρος. Για την ταυτοποίησή του, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης.

Επιτρέπεται να ψηφίσουν και νεότεροι σε ηλικία όπως για παράδειγμα οι 16άρηδες αφού πέραν των άλλων προσκομίσουν εκτυπωμένο από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ πιστοποιημένο ΑΜΚΑ.

Όπως έχει ανακοινώσει η ΕΔΕΚΑΠ «οι πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, εκτός από το έντυπο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα ή διαβατήριο) θα πρέπει απαραίτητα εκτός από τη αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου να καταθέσουν και πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ. Οι αλλοδαποί που μένουν στη χώρα μας υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν διαβατήριο, άδεια παραμονής σε ισχύ στη χώρα μας, πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ και απαραίτητα εάν δεν είναι μέλη του Κινήματος να καταθέσουν αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου του Κινήματος».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό