20.7 C
Athens
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024

Ουκρανία: Ρωσικές βόμβες ισοπέδωσαν ουκρανικές δυνάμεις στο Κουρσκ

Ειδήσεις Ελλάδα

Ρωσικές βόμβες μακρού πλήγματος έπληξαν μία περιοχή συγκέντρωσης ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της περιοχής του Κουρσκ στα δυτικά της Ρωσίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο μία ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Δεν υπάρχουν άμεσες πληροφορίες για τα αποτελέσματα της αεροπορικής επιδρομής.

Η Ρωσία προσπαθεί κατά τους τελευταίους δύο και πλέον μήνες ν’ απωθήσει τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις που κατέλαβαν ένα τμήμα της περιοχής του Κουρσκ, με μία αιφνιδιαστική εισβολή στις 6 Αυγούστου.

Σενάρια για επικοινωνία Σολτς – Πούτιν για λύση στον πόλεμο της Ουκρανίας

Το ενδεχόμενο να επικοινωνήσει απευθείας με τον ομόλογό του Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν εξετάζει ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς για πρώτη φορά μετά από δυο χρόνια.

Την είδηση έκανε γνωστή η Γερμανική εφημερίδα Die Zeit η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές ενώ παράλληλα επιβεβαιώνεται ότι αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία των δυο ηγετών ενόψει της επικείμενης συνάντησης του G20 στη Βραζιλία τον Νοέμβριο.

Σημειώνεται ότι ο Όλαφ Σολτς υπήρξε ένας εκ των πιο ένθερμων υποστηρικτών της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας τον φεβρου’αριο του 2021 επομένως μια επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο σηματοδοτεί μια σημαντική κίνηση για την ε’ύρεση λύσης στον πόλεμο μεταξύ των δυο χωρών. Άλλωστε το τελευταίο τηλεφώνημα μεταξύ Σόλτς και Πούτιν πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2022. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον συνομίλησαν επίσης για τελευταία φορά απευθείας με τον Πούτιν το 2022.

Όπως αναφέρει η Γερμανική ιστοσελίδα Zeit.de, η κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει τεταμένη. Η Ρωσία επιτίθεται στον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας εδώ και μήνες και ο χειμώνας πλησιάζει. Οι διαπραγματεύσεις για περαιτέρω υποστήριξη προς την Ουκρανία έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στη Γερμανία στα μέσα Οκτωβρίου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν να είναι εκείνος που συγκάλεσε τη συνάντηση.  Άλλωστε, ΗΠΑ και Γερμανία είναι οι μεγαλύτεροι προμηθευτές όπλων της Ουκρανίας.

Την περασμένη εβδομάδα πάντως, ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει τα κριτήρια για την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων. Η ανακοίνωση θεωρήθηκε από τους παρατηρητές ως απειλή – μεταξύ άλλων και κατά των δυτικών υποστηρικτών της Ουκρανίας. Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης ότι θέλει να αυξήσει περαιτέρω τις στρατιωτικές της δαπάνες: περίπου 130 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν προγραμματιστεί στον προϋπολογισμό για το 2025, περίπου 30 τοις εκατό περισσότερα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό