33.5 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Ουκρανία: Ο Μπάιντεν πιέζεται να επιτρέψει την επίθεση στη Ρωσία με αμερικανικά όπλα

Ειδήσεις Ελλάδα

Αυξάνεται η πίεση προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα απεσταλμένα από τη Δύση για να επιτεθεί σε ρωσικά εδάφη.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πολλοί από τους συμμάχους των ΗΠΑ έδειξαν ότι είναι ανοιχτοί στο ενδεχόμενο αυτό, μιας και υπάρχουν έντονες ανησυχίες για κλιμάκωση του πολέμου. Την ίδια στιγμή, Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, εξέδωσε ανησυχητική προειδοποίηση για «σοβαρές συνέπειες», ιδίως για τις «μικρές χώρες», όπως τις αποκάλεσε, στην Ευρώπη.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι η στάση της Ουάσινγκτον στο θέμα αυτό θα «προσαρμοστεί και θα προσαρμοστεί» με βάση τις μεταβαλλόμενες συνθήκες στο πεδίο της μάχης.

Ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε την Τετάρτη ότι, αν και η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Κίεβο έχει εξελιχθεί, «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επίσης καμία αλλαγή στην πολιτική μας».

Η δήλωση του κ. Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Ευρώπη, ακολούθησε πιο άμεσα σχόλια που έκανε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε ότι θα πρέπει να «επιτραπεί» στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα που προμηθεύτηκαν από τη Δύση εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο ρωσικό έδαφος – αν και αυστηρά όχι εναντίον πολιτικών στόχων.

Ποια η στάση των χωρών απέναντι στην χρήση δυτικών όπλων από την Ουκρανία

Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη προμηθεύσει την Ουκρανία με χιλιάδες αμυντικά όπλα και άρματα μάχης, ωστόσο η Ουκρανία δεν μπορεί επί του παρόντος να χρησιμοποιήσει όπλα που προέρχονται από άλλες δυτικές χώρες, οι οποίες επιβάλλουν περιορισμούς στη χρήση τους. Μέχρι τώρα, η Ουκρανία χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να επιτίθεται σε στόχους που βρίσκονται όλο και πιο μακριά στο ρωσικό έδαφος.

Μέχρι στιγμής, ορισμένοι δυτικοί ηγέτες χωρών, όπως είναι ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, έχουν ταχθεί υπέρ της χρήσης δυτικών όπλων για επίθεση σε ρωσικό έδαφος, αλλά στον αντίποδα αυτού, υπάρχουν και εκείνοι που κρατούν επιφυλακτική στάση, όπως ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, και η πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, η οποία δεν θεωρεί απαραίτητο να χτυπηθούν ρωσικές στρατιωτικές βάσεις και προέτρεψε τη Δύση να προμηθεύσει περισσότερες αεροπορικές άμυνες στην Ουκρανία αντ’ αυτού, αναφέρει το BBC.

Την ίδια ώρα, τη δυνατότητα στους Ουκρανούς να χρησιμοποιήσουν τα F-16 που τους παραχωρούν για να χτυπήσουν στόχους ακόμα και σε ρωσικό έδαφος, προσφέρουν οι Δανοί, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, ο οποίος μίλησε στο κατώφλι του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Η σύντομη απάντηση είναι ναι (όσον αφορά το ενδεχόμενο επιθέσεων των F-16 στο ρωσικό έδαφος – σ.σ.). Αυτή δεν είναι μια νέα θέση, αποτελεί μέρος της συμβολής μας στις προσπάθειες του Κιέβου. Όταν το συζητήσαμε αυτό με την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στο Κοινοβούλιο της Δανίας, το καταστήσαμε πολύ σαφές από την αρχή – ότι αυτό είναι μέρος της αυτοάμυνας, η οποία πιθανότατα θα συνεπάγεται επίσης τις επιθέσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο ρωσικό έδαφος», σημείωσε ο Δανός υπουργός.

Σημειώνεται πως η Δανία, η οποία είναι ένας από τους εμπνευστές του λεγόμενου αεροπορικού συνασπισμού για την Ουκρανία, σχεδιάζει να στείλει F-16 στο Κίεβο ήδη από το καλοκαίρι. Η Ολλανδία θα παραδώσει τέτοια αεροσκάφη στην Ουκρανία αργότερα το φθινόπωρο. Στις 16 Μαΐου, η Δανία ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ. Το πακέτο θα έχει ως στόχο την ενίσχυση των δυνατοτήτων αεράμυνας και πυροβολικού της Ουκρανίας. Η Δανία διερευνά επίσης ευκαιρίες για επενδύσεις στην ουκρανική αμυντική βιομηχανία.

Έντονες οι αντιδράσεις της Ρωσίας – Υπόνοιες για προηγούμενη χρήση όπλων από ευρωπαϊκές χώρες σε ρωσικά εδάφη

Η Ουκρανία αγωνίζεται να αντιμετωπίσει μια ρωσική επίθεση στα ανατολικά της χώρας, ενώ η πόλη του Χάρκοβο έχει υποστεί εβδομάδες θανατηφόρων επιθέσεων, που συχνά εξαπολύονται από τη Ρωσία από στρατιωτικά φυλάκια κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι είναι «άδικο» για τις δυτικές χώρες να επιβάλλουν όρια στη χρήση των όπλων τους, αναγνωρίζοντας, όμως, ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να διακινδυνεύσει την υποστήριξη των εταίρων της.

Ωστόσο, η Ρωσία αντιδρά έντονα στην προοπτική να χρησιμοποιηθούν δυτικά όπλα εναντίον στόχων στο ρωσικό έδαφος. «Στην Ευρώπη, ειδικά στις μικρές χώρες, θα πρέπει να γνωρίζουν με τι παίζουν», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σημειώνοντας ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν «μικρό έδαφος» και «πυκνό πληθυσμό». Ο Ρώσος ηγέτης πρόσθεσε ότι την ευθύνη για τυχόν πλήγματα εντός της επικράτειας της χώρας του θα φέρουν οι δυτικοί προμηθευτές όπλων, ακόμη και αν οι δυνάμεις της Ουκρανίας πραγματοποιήσουν τα πλήγματα.

Ωστόσο, πιστεύεται ότι η Ουκρανία έχει ήδη χρησιμοποιήσει ορισμένα όπλα που προμήθευσε η Δύση για επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος, αλλά χωρίς να το έχει δηλώσει.

Η υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας, Baiba Braze, δήλωσε στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ότι ορισμένες χώρες έχουν ήδη παράσχει όπλα «χωρίς όρους» στην Ουκρανία, αλλά ότι «δεν ειπώθηκαν όλα» ανοιχτά.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα αναφέρθηκε ότι ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατάφεραν να πλήξουν ένα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης κοντά στην πόλη Ορσκ, περίπου 1.500 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό