33.5 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Ουκρανία: Γιατί είναι στάσιμες οι δύο πλευρές στο μέτωπο

Ειδήσεις Ελλάδα

Την ώρα που στην Ελβετία το Σάββατο (15/6) πραγματοποιείται μια ειρηνευτική διάσκεψη κορυφής για την Ουκρανία, η οποία δεν αναμένεται να φέρει αποτέλεσμα καθώς η Ρωσία δεν προσκλήθηκε και η Κίνα δηλωσε ότι θα συμμετάσχει χωρίς τη Ρωσία, ενώ η σύνοδος κορυφής του G-7, που ολοκληρώνεται την ίδια μέρα (15/6) στην Ιταλία, αποφάσισε να χρησιμοποιηθούν οι τόκοι από τα δεσμευμένα στη Δύση περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων για την στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας, το οποίο όμως δεν αναμένεται να φέρει πρακτικά αποτέλεσμα πριν το τέλος του χρόνου, το Βήμα απευθύνθηκε στο Αντώνη Καμάρα, ερευνητικό συνεργάτη του ΕΛΙΑΜΕΠ, ειδικό σε ζητήματα Άμυνας, για μια αξιόλογηση της προηγούμενης στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη προς την Ουκρανία.

Δεν αναμένεται να επέλθει ανατροπή στην έκβαση του ουκρανικού μετώπου υπέρ του Κιέβου, λέει στο Βήμα ο κ. Καμάρας, παρόλο που περιλαμβάνεται η αποστολή πυροβολικού, πυρομαχικών για τα αντιαεροπορικά συστήματα NASAMS, αντιαρματικά όπλα, τεθωρακισμένα οχήματα και φορητά οπλικά συστήματα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα στο πεδίο της μάχης.

«Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι αν αθροίσει κανείς τα μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα των δύο πλευρών θα καταλήξει σε μια ουσιαστική ισοπαλία, δηλαδή στη στασιμότητα στο πεδίο της μάχης», προσθέτει. Για να ξεπεραστεί η καθήλωση θα έπρεπε ένα από τα δύο μέρη «να αυξήσει κατά πολύ την δυνατότητά του στην παραγωγή πολεμικού υλικού. Κάτι που δεν μπορεί να γίνει ούτε από τη Ρωσία, καθώς το ρωσικό σύστημα δεν ήταν προετοιμασμένο για έναν μεγάλο πόλεμο ώστε να προνοήσει να αναπτύξει γραμμές παραγωγής, ούτε βεβαίως υπάρχουν οι άνθρωποι με τη γνώση και την εμπειρία να χειριστούν το πολεμικό υλικό – η έλλειψη στρατιωτικού προσωπικού συνιστά πρόβλημα και για τους επιτιθέμενους και για τους αμυνόμενους».

Οι πύραυλοι κρουζ Storm Shadow και Scalp

Ως προς την αναλογία δυνάμεων που διαμορφώνεται στην παρούσα φάση, η Ρωσική Ομοσπονδία «μπορεί να παράγει πολύ περισσότερα βλήματα πυροβολικού των 155 mm, μέχρι πρόσφατα τρεις φορές περισσότερα από όσα οι ΗΠΑ και η ΕΕ μαζί. Από την άλλη μεριά, το ουκρανικό στράτευμα έχει αποδειχθεί πιο καινοτόμο στην ανάπτυξη των drones, που εν μέρει υποκαθιστά το πυροβολικό του ή το βοηθάει να έχει πιο επακριβή στόχευση. Γενικότερα, η Ουκρανία έχει αποκτήσει, από τους δυτικούς συμμάχους της, πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων και πυροβολικό μεγαλύτερης ακρίβειας από το ρωσικό». Η Δανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία και το Βέλγιο έχουν μάλιστα δεσμευτεί να αποστείλουν το προσεχές διάστημα F-16 στο Κίεβο.

Η νέα πάντως αμερικανική οπλική βοήθεια «εκτιμάται ότι θα καλύψει ένα ευρύ φάσμα αναγκών του ουκρανικού στρατεύματος – βλήματα πυροβολικού, τεθωρακισμένα οχήματα, πυρομαχικά αεράμυνας, αντιαρματικά όπλα και πυρομαχικά, ανταλλακτικά πάσης φύσεως – για τους επόμενους 12 μήνες», κάτι που σύμφωνα με τον κ. Καμάρα, «θα ενισχύσει συνολικά την ουκρανική πολεμική προσπάθεια, σε συνδυασμό βέβαια και με την παρασχεθείσα βοήθεια από ευρωπαϊκές και άλλες σύμμαχες χώρες».

Ήδη οι πύραυλοι κρουζ Storm Shadow και Scalp, που προμηθεύεται η Ουκρανία από τη Βρετανία και τη Γαλλία, «έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στα πλήγματα που κατάφεραν οι ουκρανικές δυνάμεις στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας και στον ρόλο της Κριμαίας ως κέντρο επιχειρήσεων του Στόλου, καταστρέφοντας κρίσιμες υποδομές.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό