18.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ορκίζεται την Κυριακή η νέα Βουλή- Διαλύεται τη Δευτέρα

Ειδήσεις Ελλάδα

Το πρωί της Δευτέρας θα εκλεγεί το προεδρείο – Ολοταχώς για τις νέες εκλογές στις 25 Ιουνίου με υπηρεσιακή κυβέρνηση

Στις έξι το απόγευμα της Κυριακής θα ορκισθούν οι βουλευτές που εξελέγησαν στις εκλογές της 21ης Μαϊου. Το πρωί της Δευτέρας θα γίνει η εκλογή του προεδρείου ενώ έως το βράδυ της ίδιας ημέρας θα δημοσιευθεί το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και της νέας προσφυγής στις κάλπες για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. 

Αρχικά προβλεπόταν να συγκληθεί σε σώμα η νέα Βουλή την 1η Ιουνίου- πρόβλεψη που σχετιζόταν άμεσα με το μέγιστο χρόνο που θα μπορούσαν να κρατήσουν οι διερευνητικές εντολές σχηματισμού κυβέρνησης. Ωστόσο, μετά την απόφαση οι διαδικασίες να κινηθούν πιο γρήγορα επισπεύδεται και η ορκωμοσία των νέων βουλευτών, προκειμένου να είναι εντός των συνταγματικών προβλέψεων η προκήρυξη εκλογών για τις 25 Ιουνίου και όχι για τις 2 Ιουλίου, όπως αρχικά είχε ειπωθεί. 

Η προβλεπόμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα γίνει δια ζώσης, αλλά με τηλεφωνικές επικοινωνίες. Σύμφωνα με το Σύνταγμα αν η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης δεν τελεσφορήσει, τότε σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση, με πρωθυπουργό έναν εκ των προέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας (Συμβούλιο Επικρατείας, Άρειος Πάγος, Ελεγκτικό Συνέδριο) και ειδικότερα τον αρχαιότερο εκ των τριών. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα ορισθεί και θα ορκισθεί πιθανότατα την Πέμπτη, ενώ την Παρασκευή θα ακολουθήσει η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης με πρόσωπα της ευρύτερης δυνατής αποδοχής. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό