21.1 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Οριακή μεταβολή στον Γενικό Δείκτη, στις 876,89 μονάδες

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Οι στάσεις των κεντρικών τραπεζιτών δημιούργησαν διαφορετικές αντιδράσεις. Πτώση στην Ευρώπη και άνοδο στις ΗΠΑ

Στις διεθνείς αγορές είχαμε δύο διαφορετικές αντιδράσεις στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ που έχουν αφετηρία κυρίως την στάση των κεντρικών τραπεζών. Η αβεβαιότητα που δημιουργεί η στάση της ΕΚΤ οδήγησε σε σημαντική υποχώρηση την πλειονότητα των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών. Αντίθετα, η θαρραλέα αντιμετώπιση των ερωτημάτων από την αμερικανική FED έφερε σημαντική ανάκαμψη και άνοδο στις αμερικανικές αγορές. Τελικά τίποτε δεν είναι τυχαίο.

ΕΛΛΑΔΑ

Επιλεκτικές κινήσεις σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, πτώση σε μετοχές μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης

Διακύμανση μέσα σε εύρος 10 μονάδων και ήπιες μεταβολές μετά τα μισά της συνεδρίασης επιφύλασσε η χρηματιστηριακή συνεδρίαση της Πέμπτης. Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε πτωτικά ακολουθώντας την πτώση των ευρωπαϊκών αγορών για να σταθεροποιηθεί πάνω από τις 870 μονάδες και τελικά να κλείσει στις 876.89 μονάδες με μεταβολή (-0,04%). Η αξία συναλλαγών ήταν ιδιαίτερα χαμηλή, δείγμα της αβεβαιότητας που επικρατεί σχετικά με τις εξελίξεις της μετάλλαξης  αλλά και τους φόβους για τις οικονομικές επιπτώσεις της.

Μικρή υποχώρηση σε Γ.Δ και επιμέρους μετοχές

Οι μικρές απώλειες σε επίπεδο Γεν. Δείκτη, ‘μαζεύτηκαν’ προς το τέλος της συνεδρίασης και τελικά ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 876,89 μονάδες με οριακή υποχώρηση (-0,04%). Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε σε χαμηλά επίπεδα των 47,2 εκατ. Ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 46 έκλεισαν ανοδικά και οι 63 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά 0,03% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) μεταβλήθηκε κατά (-0,62%). Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι Τεχνολογίας (1,16%), χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (0,93%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (0,38%) και οι Τηλεπικοινωνίες (0,33%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (-1,28%),  Πρώτων Υλών (-1,24%), Κατασκευών-Υλικών (-1,18%).  

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα (σε  όγκο συναλλαγών) ήταν η Alpha Bank, η Eurobank, η MIG, η Τράπεζα Πειραιώς και η ΕΤΕ.

Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης που κινήθηκαν ανοδικά και περιόρισαν την υποχώρηση ξεχώρισαν ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, η Jumbo και η Eurobank. Η αυριανή και τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας θα δείξει εάν θα συνεχιστεί αυτή η στήριξη πάνω από τις 865 μονάδες ή θα κινηθούμε χαμηλότερα αυτών.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό