16.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΟΟΣΑ: 68.000…«αγνοούμενοι» νέοι επιχειρηματίες στην Ελλάδα

Ειδήσεις Ελλάδα

Επιπλέον εννέα εκατομμύρια νέοι επιχειρηματίες θα μπορούσαν να υπάρχουν στην  Ευρωπαϊκή Ένωση– και 35 εκατομμύρια σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ – εάν  δίνονταν σε όλους ίσες ευκαιρίες, σύμφωνα με τη νέα έκθεση ΟΟΣΑ-Ευρωπαϊκή Ένωση « The Missing Entrepreneurs 2021 

 Περίπου τα τρία τέταρτα  των «αγνοουμένων» επιχειρηματιών, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ είναι γυναίκες, οι μισοί είναι άνω των 50 ετών και ένας στους οκτώ είναι κάτω των 30 ετών. ενώ αυτού του είδους οι επαγγελματικές ανισότητες προέρχονται κυρίως από τον χρηματοδοτικό αποκλεισμό, την έλλειψη  δεξιοτήτων αλλά και την έλλειψη κινήτρων.  

Έρευνες δείχνουν ότι σχεδόν το 45% των φοιτητών πανεπιστημίου σκοπεύουν να ξεκινήσουν μια επιχείρηση εντός πέντε ετών από την αποφοίτησή τους, ωστόσο μόνο το 5% των ατόμων ηλικίας 18 έως 30 ετών εργάζονται σε start-up. 

Τέτοια πτώση των ποσοστών μπορεί να εξηγηθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των κενών στις δεξιότητες

Η έκθεση εξηγεί πώς η πολιτική επιχειρηματικότητας χωρίς αποκλεισμούς μπορεί να ανοίξει ευκαιρίες στην επιχειρηματικότητα σε όλους όσους έχουν μια ιδέα για μια βιώσιμη επιχείρηση, ανεξάρτητα από το υπόβαθρο και τα χαρακτηριστικά τους. 

Η αξιοποίηση αυτού του αναξιοποίητου δυναμικού μπορεί να αποκαλύψει νέες ιδέες, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη.

Οι οδηγίες που δίνει ο ΟΟΣΑ:

Τρεις θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για τις κυβερνήσεις, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ:

1. Αντιμετώπιση των κενών στη χρηματοδότηση , όπως η αύξηση της μικροχρηματοδότησης που έχει σχεδιαστεί για άτομα που δεν έχουν πρόσβαση σε παραδοσιακά δάνεια και επενδύσεις. 

2. Ενίσχυση των δεξιοτήτων με την κατάρτιση και καθοδήγηση για την επιχειρηματικότητα προσαρμοσμένα στις ανάγκες διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων, π.χ. ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των γυναικών επιχειρηματιών 

3. Προσαρμοσμένα προγράμματα για την αντιμετώπιση συστημικών προκαταλήψεων στα συστήματα υποστήριξης της επιχειρηματικότητας   

Στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την έκθεση, η άρση των παραπάνω  ανισοτήτων, θα είχε ως αποτέλεσμα επιπλέον 68.000 επιχειρηματίες στην Ελλάδα.

Οι συνθήκες-πλαίσιο για την επιχειρηματικότητα στην χώρα βελτιώνονται, ιδίως λόγω των προσπαθειών για τον εξορθολογισμό των κανονισμών και την ενίσχυση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση για επιχειρηματίες και ΜΜΕ επισημαίνεται

Η πρόσφατη πρόοδος περιλαμβάνει  το γενικό μητρώο επιχειρήσεων μίας στάσης (2018) που οδήγησε σε μείωση κατά 70% του κόστους εγγραφής. Οι συνθήκες της εγχώριας αγοράς αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις ακόμη, αναφέρεται

Τα ποσοστά επιχειρηματικότητας σε πρώιμο στάδιο ήταν περίπου ίσα με τον μέσο όρο της ΕΕ για την περίοδο 2016-2020 (περίπου 6%).

Αυτό που τονίζεται όμως είναι ότι περισσότεροι από το ένα τέταρτο των νέων επιχειρηματιών ανέφεραν ότι ξεκίνησαν την επιχείρησή τους από ανάγκη – σημαντικά υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (28% έναντι 18%). .

Διαβάστε περισότερα για την έρευνα ΕΔΩ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό