21.2 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Ομαδική αγωγή λόγω συλλογής δεδομένων από τον Chrome browser

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Google θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια ομαδική αγωγή που την κατηγορεί ότι συλλέγει δεδομένα χρηστών μέσω του Chrome χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Με απόφασή του την Τρίτη, ομοσπονδιακό εφετείο ανέτρεψε απόφαση του Δεκεμβρίου 2022 που απέρριπτε την υπόθεση, λέγοντας ότι το κατώτερο δικαστήριο θα έπρεπε να είχε εξετάσει τις γνωστοποιήσεις της Google και να καθορίσει «αν ένας λογικός χρήστης που τις διαβάζει θα πίστευε ότι συναινεί στη συλλογή δεδομένων».

Η ομαδική αγωγή, που κατατέθηκε για πρώτη φορά το 2020, ισχυριζόταν ότι η Google συνέλεγε δεδομένα από τους χρήστες του Chrome ανεξάρτητα από το αν ενεργοποιούσαν τον συγχρονισμό του browser. Αυτή η λειτουργία αποθηκεύει bookmarks, passwords, ανοιχτές καρτέλες και άλλα δεδομένα στο λογαριασμό σας στη Google, δίνοντάς σας εύκολη πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες όταν είστε συνδεδεμένοι στο Chrome σε πολλές συσκευές.

Οι ενάγοντες ισχυρίστηκαν ότι το Chrome «σκόπιμα και παράνομα» έστειλε στην Google ιστορικό περιήγησης, διευθύνσεις IP, μόνιμα αναγνωριστικά cookie και μοναδικά αναγνωριστικά του browser χωρίς τη ρητή άδειά τους. Τότε, η Google υποστήριξε ότι οι χρήστες συναινούσαν σε αυτό αποδεχόμενοι την πολιτική απορρήτου της εταιρείας. Η δικαστής Yvonne Gonzalez Rogers συμφώνησε, αναφέροντας στη διαταγή της για την απόρριψη της αγωγής ότι «η Google γνωστοποίησε επαρκώς και οι ενάγοντες συναίνεσαν στη συλλογή των επίμαχων δεδομένων».

Ωστόσο, ο δικαστής Milan D. Smith Jr. γράφει στη σημερινή του απόφαση ότι η δικαστής Gonzalez Rogers δεν έλαβε υπόψη της κατά πόσον οι χρήστες πράγματι κατανόησαν αυτή τη συμφωνία. «Η Google είχε μια γενική αποκάλυψη απορρήτου, ωστόσο προώθησε το Chrome προτείνοντας ότι ορισμένες πληροφορίες δεν θα αποστέλλονταν στη Google εκτός εάν ο χρήστης ενεργοποιούσε τον συγχρονισμό», γράφει ο Smith. Η υπόθεση θα επιστρέψει στα κατώτερα δικαστήρια για επανεξέταση.

«Διαφωνούμε με αυτή την απόφαση και είμαστε βέβαιοι ότι τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης είναι με το μέρος μας. Το Chrome Sync βοηθά τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν το Chrome απρόσκοπτα στις διάφορες συσκευές τους και διαθέτει σαφείς ελέγχους απορρήτου», αναφέρει ο εκπρόσωπος της Google, José Castañeda. Και ενώ η Google σύντομα δεν θα απαιτεί πλέον από τους χρήστες να ενεργοποιούν το Chrome sync για να έχουν πρόσβαση στις αποθηκευμένες πληροφορίες, ο Castañeda λέει: «Αυτή η ανακοίνωση δεν σχετίζεται με τη δικαστική διαμάχη».

[via]

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό