24.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ολόκληρη «Βίβλος των νεκρών» βρέθηκε στην έρημο της Σακκάρα

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο πάπυρος άνω των 2.000 ετών βρέθηκε μέσα σε μία σαρκοφάγο, σε τάφο νότια της πυραμίδας του Ζοζέρ και θεωρείται σπουδαία ανακάλυψη

Πρόσφατα, οι αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν την ανακάλυψη 4 ασύλητων και σφραγισμένων τάφων και μιας μούμιας άνω των 4.000 ετών στη νεκρόπολη της Σακκάρα, κοντά στο Κάιρο. 

Η Σακκάρα, η νεκρόπολη της Μέμφιδας, της αρχαίας πρωτεύουσας της Αιγύπτου, γνωστή για τη διάσημη πυραμίδα με βαθμίδες του φαραώ Ζοζέρ και περιλαμβάνει τις περίφημες πυραμίδες της Γκίζας. 

Ανάμεσα στα αναρίθμητης αξίας αρχαιολογικά ευρήματα ήταν και ένας πάπυρος 16 μέτρων, άθικτος, με αποσπάσματα από την «Βίβλο των Νεκρών» των αρχαίων Αιγυπτίων. 

Ο πάπυρος άνω των 2.000 ετών βρέθηκε μέσα σε μία σαρκοφάγο, σε τάφο νότια της πυραμίδας του Ζοζέρ και θεωρείται ότι πρόκειται για μία ολόκληρη «Βίβλο». 

For the first time in 100 years, a full “Book of the Dead” papyrus has been uncovered at Saqqara.https://t.co/ebq8MpxsY1

— Live Science (@LiveScience) January 29, 2023

Είναι ο πρώτος ολόκληρος πάπυρος που ανακαλύπτεται εδώ και 100 χρόνια και ήδη μεταφράζεται στα αραβικά από τους μελετητές. 

Οι επιστήμονες θεωρούν την ανακάλυψη σπουδαία καθώς τα ιερογλυφικά αναμένεται να τους αποκαλύψουν ακόμα περισσότερα στοιχεία για τα νεκρικά έθιμα του αιγυπτιακού πολιτισμού της αρχαιότητας. 

Egypt unveils a 4,300-year-old gold-laced mummy and four tombs, including of an king’s “secret keeper”, discovered in the Saqqara necropolis.

The necropolis at the ancient capital Memphis, a UNESCO World Heritage site, is home to over a dozen pyramidshttps://t.co/ldQuUG32Vr pic.twitter.com/5h4m7ATunh

— AFP News Agency (@AFP) January 27, 2023

Η νεκρόπολη της Σακάρα, λίγο παραπάνω από 15 χιλιόμετρα νότια των διάσημων πυραμίδων της Γκίζας, ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco καθώς η πυραμίδα του Ζοζέρ, που κατασκευάστηκε περίπου το 2.700 π.Χ. από τον αρχιτέκτονα Ιμχοτέπ, θεωρείται ως ένα από τα πιο αρχαία μνημεία στην επιφάνεια της γης.



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό