23.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ολυμπιακός: Σλούκας, Βεζένκοβ και Παπανικολάου έφτιαξαν 75 από τους 86 πόντους

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι τρεις αριστερόχειρες, Σλούκας, Βεζένκοβ και Παπανικολάου έκαναν τα πάντα στο παρκέ για τον Ολυμπιακό απέναντι στην Άλμπα Βερολίνου και το Gazzetta με τη βοήθεια του InStat ρίχνει μία ματιά στα νούμερά τους.

Νίκη πάση θυσία. Αυτό ήταν εν πολλοίς το μότο του Ολυμπιακού όταν υποδέχθηκε την Άλμπα στο ΣΕΦ, το βράδυ της Πέμπτης. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν ανοιχτές πληγές στο σώμα τους από την ήττα κόντρα στην Μακάμπι 48 ώρες νωρίτερα και χρειαζόταν με κάθε κόστος να υπερασπιστούν την έδρα τους, απέναντι σε μία ομάδα που τρέχει, κυκλοφορεί την μπάλα και δημιουργεί όπως καμία άλλη.

Γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω δεδομένα, δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως ο Γιώργος Μπαρτζώκας πήγε σε ένα rotation που θύμιζε περισσότερο playoffs, παρά 10η αγωνιστική και μάλιστα διπλή! Ο κόουτς του Ολυμπιακού έκλεισε το rotation και η βάση της ομάδας, δηλαδή οι τρεις αριστερόχειρες (Σλούκας, Βεζένκοβ, Παπανικολάου) έσπρωξαν προς τη νίκη.

Οι δύο τελευταίοι δε βγήκαν από το παρκέ στο δεύτερο ημίχρονο μέχρι να φτάσουμε στο τελευταίο λεπτό, ενώ κάτι παρόμοιο συνέβη και με τον Σλούκα, που πάτησε παρκέ ξανά μετά τα φάουλ του ΜακΚίσικ και χρειάστηκε να παίξει σχεδόν ως το τέλος. Ο χρόνος μοιράστηκε μεταξύ 7-8 παικτών, αφού δεν ήταν ώρα για πειραματισμούς αλλά για αποτέλεσμα.

Σλούκας… μαέστρος

Η αρχή σε αυτό το τρίο του Ολυμπιακού γίνεται με τον Σλούκα. Αν κάποιος μπορεί να συγκρίνει τη δομή των Πειραιωτών με τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος, τότε ο Σλούκας είναι το μυαλό. Πάτησε νωρίς παρκέ αντί του Γουόκαπ και μοίρασε 6 ασίστ, έχοντας άλλες δύο πάσες που δεν έγιναν καλάθι (τρίποντο Πίτερς, βολές Μπολομπόι) στο ημίχρονο.

Παρά το εξουθενωτικό κυνήγι του Ντέλοου και οποιουδήποτε άλλου έπεφτε πάνω του, ο Σλούκας αναγνώρισε τη δυσκολία της βραδιάς και έπρεπε να βγει μπροστά. Πήρε τις βολές όταν έπρεπε, ηρέμησε την ομάδα και κυρίως έβαλε όλο το παιχνίδι της σε τάξη με τις 11 ασίστ του. Από αυτές τις ασίστ δημιουργήθηκαν 28 πόντοι για τον Ολυμπιακό (είχε και άλλους 2 από δευτερεύουσα ασίστ), δηλαδή μαζί με τους 12 που σκόραρε ο ίδιος, τα χέρια του δημιούργησαν τους 40 πόντους της ομάδας.

Όλα τα παραπάνω φυσικά στη συσκευασία των 0 λαθών! Ναι, ο Σλούκας σε 25’52” έχοντας διαρκώς την μπάλα στα χέρια του, δεν υπέπεσε σε ούτε ένα λάθος. Όπως έχουμε ξαναγράψει, αν σε ένα παιχνίδι του Ολυμπιακού δεν μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τον MVP, τότε αυτός είναι ο Σλούκας!

Ηγετική εμφάνιση από τον Παπανικολάου

Από το μυαλό πηγαίνουμε στην καρδιά. Οι χτύποι του Παπανικολάου στο παρκέ αφύπνισαν τον Ολυμπιακό. Ο διεθνής φόργουορντ είναι πάντοτε εκεί για να διατηρήσει την ασφάλεια στα μετόπισθεν, όμως κόντρα στους Γερμανούς χρειάστηκε να βγει μπροστά και στην άλλη πλευρά του παρκέ, κάνοντας παρά ένα ριμπάουντ double-double (19π, 9ρ.).

Οι 9 από τους 19 του πόντους προέρχονται στο τελευταίο δεκάλεπτο και είναι ο ένας πιο κρίσιμος από τον άλλον. Τέσσερις δικοί του στέλνουν τη διαφορά στους 9 (77-68) αφού πέραν των κοψιμάτων στη ρακέτα και του transition, ακολουθεί και ένα χαμένο τρίποντο του Βεζένκοβ. Η σπίθα άναψε, η καρδιά χτυπά πλέον πολύ δυνατά. Ένας ακόμα χτύπος της έρχεται από τη γωνία, με το τρίτο του τρίποντο (έγινε ο τέταρτος διαφορετικός που σκοράρει με αυτόν τον τρόπο στο τελευταίο δεκάλεπτο) στο παιχνίδι για το 80-72. Η Άλμπα πλέον δεν έχει άλλη βενζίνη στο ντεπόζιτο.

Το shot chart του Παπανικολάου

Για να τα κάνει όλα αυτά όμως ο Παπανικολάου, δεν επέτρεψε επ’ ουδενί στον εαυτό του έκπτωση στα αμυντικά καθήκοντα. Ο Μπαρτζώκας τον έριξε από νωρίς στο μαρκάρισμα αντιπάλων κοντών (ανέλαβε και τον Σμιθ τη στιγμή που ζεστάθηκε στο φινάλε) και φυσικά η παρουσία του ήταν παντού, βάζοντας διαρκώς χέρια και σώμα στην μπάλα. Με αυτόν ως primary defender οι παίκτες της Άλμπα σούταραν μόλις 4/11 εντός παιδιάς.

Βεζένκοβ… MVP

Για τον Βεζένκοβ ό,τι και να γραφτεί θα είναι λίγο, ώστε να αποτυπώσει το impact του στο παρκέ. Είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζει κάθε αντίπαλος τι να περιμένει και αυτός να το φέρνει, με τα ίδια σταθερά νούμερα, πραγματοποιώντας σεζόν… MVP.

Όταν βγήκε για πρώτη φορά από το παρκέ ο Σάσα μετρούσε τους 12 από τους 21 πόντους του Ολυμπιακού. Στο φινάλε είδε το κοντέρ να σταματάει στους 24, μαζί με 6 ριμπάουντ και 2 ασίστ. Από αυτούς οι 18 ήταν εντός παιδιάς και σε κανένας δε χρειάστηκε να ντριμπλάρει.

Σκόραρε με κοψίματα και με μακρινά σουτ δίχως να βάλει την μπάλα στο παρκέ, κάτι που κάνει φυσικά πάρα πολύ πιο δύσκολο το μαρκάρισμά του.

Οι πόντοι του Βεζένκοβ

Κοψίματα – 8 πόντοιCatch n’ shoot – 6 πόντοιDrive – 2 πόντοιΠίσω από σκριν – 2 πόντοιPick n’ roll – 2 πόντοιPost up – 2 πόντοιTransition – 2 πόντοιΤο shot chart του Βεζένκοβ

Αν αθροίσει κανείς τους πόντους και τις ασίστ των δύο, δίχως τις μεταξύ τους συνεργασίες, θα καταλήξει σε ένα μαγικό νούμερο, το 75 (16+2+2 από τις ασίστ). Τόσοι ήταν οι πόντοι που προήλθαν από τα χέρια τους με σκοράρισμα και δημιουργία.

Οι ανεξάρτητοι των τριών πόντοι παραλίγο να ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα των χεριών. Ο Ολυμπιακός πήρε μόλις 11 πόντους στους οποίους οι Σλούκας, Βεζένκοβ, Παπανικολάου δεν είχαν συμμετοχή, φτάνοντας έτσι στην 7η νίκη του στην EuroLeague. Το rotation playoffs δούλεψε, όμως σταδιακά θα χρειαστεί και η αποφόρτιση, αφού το ημερολόγιο είναι ακόμα καρφωμένο στις 25 Νοεμβρίου. Ο Μάιος δε βρίσκεται καν στον ορίζοντα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό