29.1 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Ολυμπιακός, η επόμενη μέρα: Παραμονές, αποχωρήσεις και καθοριστικές προσθήκες

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Ολυμπιακός έκλεισε με αρνητική αίσθηση την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο χάνοντας το πρωτάθλημα από τον Παναθηναϊκό AKTOR και αδυνατώντας να εξασφαλίσει το τρίτο συνεχόμενο νταμπλ. Ο φετινός απολογισμός τον αναγκάζει να αρκεστεί στην κατάκτηση του Σούπερ Καπ, του Κυπέλλου Ελλάδος και μιας θετικής ευρωπαϊκής πορείας που τον βρήκε έως το Final Four της EuroLeague για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αλλά για ισάριθμη φορά ολοκληρώθηκε με πικρό τρόπο ένεκα της ήττας με κάτω τα χέρια από την Ρεάλ Μαδρίτης στον ημιτελικό.

Σε μια σεζόν με ουκ ολίγα προβλήματα απουσιών και τραυματισμών από την αρχή μέχρι το τέλος της, οι Πειραιώτες έκαναν μικρές υπερβάσεις, έπαιξαν κατά διαστήματα καλό, ωραίο και αποτελεσματικό μπάσκετ, όμως στις κρίσιμες στιγμές που κρίνονταν οι μεγάλοι τίτλοι, φάνηκε να τους λείπουν ορισμένα στοιχεία.

Πλέον, κοιτώντας την επόμενη μέρα για την ερχόμενη σεζόν, ο Ολυμπιακός έχει μια ξεκάθαρη εικόνα για το παρόν ρόστερ, για τις παραμονές, τις αποχωρήσεις αλλά και τις επικείμενες προσθήκες.

EUROKINISSI
Τα κενά που χρειάζεται να καλύψει και ο «πονοκέφαλος»

Πρωτίστως από όλα, ο Ολυμπιακός χρειάζεται αναβάθμιση στη γραμμή των γκαρντ και δη στη θέση «2», όπου θα υπάρχει ένας παίκτης που θα γίνει με συνέπεια αυτό το απρόβλεπτο που ζητούσε η ομάδα του Πειραιά σε ουκ ολίγες περιπτώσεις φέτος όταν η καλοκουρδισμένη επίθεσή της «κολλούσε».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, υπάρχει ο αστερίσκος της θέσης «3» καθώς οι Κώστας Παπανικολάου και Σακίλ ΜακΚίσικ που καλύπτουν την εν λόγω θέση, μεγαλώνουν και σε λίγο καιρό θα πατήσουν τα 34 τους έτη. Όπερ και σημαίνει πως μιλάμε για δύο προσθήκες στις θέσεις περιφερειακών που θα χρειαστεί ο Ολυμπιακός για να καλύψει σε ποσότητα και ποιότητα τα κενά που φέτος αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα.

EUROKINISSI

Την ίδια στιγμή ωστόσο, ένα θέμα που «καίει» τους ημιφιναλίστ Ευρώπης είναι τα ελληνικά διαβατήρια και συγκεκριμένα οι παίκτες που δεν θα πιάνουν θέσεις ξένων στις ελληνικές διοργανώσεις και παράλληλα θα είναι έτοιμοι να συνεισφέρουν με ουσία στα κρίσιμα παιχνίδια, όπως τα ντέρμπι «αιωνίων». Για το λόγο αυτό, ο μεταγραφικός σχεδιασμός κινείται σε μεγάλο βαθμό στην ίδια σελίδα με την αναζήτηση παικτών πρώτης γραμμής που κατέχουν το ελληνικό διαβατήριο.

Το φετινό εγχείρημα με τους δέκα ξένους, ανάγκασε τον Γιώργο Μπαρτζώκα να προχωρήσει σε αλχημείες, σε αδόκιμα σχήματα και σε διαρκείς προσθαφαιρέσεις της λίστας ξένων των ελληνικών διοργανώσεων, γεγονός που οφειλόταν και στο γεγονός ότι υπήρχαν πολλά και συνεχόμενα προβλήματα τραυματισμών.

Τι μέλλει γενέσθαι με τους εν δυνάμει παίκτες του Ολυμπιακού και τα συμβόλαιά τους (σε παρένθεση η λήξη τους):

Τόμας Γουόκαπ, 31χρ., 1.95μ. (2027): Δεν τίθεται το παραμικρό θέμα με το μέλλον του Αμερικανού νατουραλιζέ γκαρντ ο οποίος θα συνεχίσει κανονικά να αποτελεί βασικό στοιχείο του κορμού της ομάδας. Προερχόμενος πλέον από δύο αδιάκοπα χρόνια δράσης (με Ολυμπιακό και Εθνική ομάδα) σκληροτράχηλος πόιντ-γκαρντ έκανε υπερβάσεις αναλαμβάνοντας ακόμα και ρόλους και αρμοδιότητες που ξεπερνούσαν τις δυνατότητές του και πάντα ήταν απαραίτητος.

Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, 30χρ., 1.92μ. (2025): Μαζί με τον προαναφερθέντα Γουόκαπ, θα συνεχίσει να απαρτίζει τη θέση «1» της ομάδας και θα εξαντλήσει το συμβόλαιό του, ενώ δεν αποκλείεται οι δύο πλευρές προχωρήσουν σε πρόωρη επέκταση συνεργασία κατά τη διάρκεια της επόμενης σεζόν. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί και από την επιρρέπεια που έχει στους τραυματισμούς, αλλά όταν έμενε υγιής έδειχνε την κλάση του και το πόσο ταιριάζει στο στυλ και τη φιλοσοφία του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Ναζ Μήτρου-Λονγκ, 31χρ., 1.93μ. (2026): Θα συνεχίσει να αποτελεί μέλος του ρόστερ δίχως αμφισβήτηση. Το ελληνικό διαβατήριο αλλά και η ποιότητά του για να ανταπεξέλθει, καταρχήν, στις απαιτήσεις των εγχώριων διοργανώσεων, τον καθιστούν χρήσιμο, ενώ όπως είναι λογικό ο ερχομός του μεσούσης της σεζόν αποτελεί ελαφρυντικό όσον αφορά την ετοιμότητα και την αφομοίωση του μπάσκετ που θέλει να παίξει ο Ολυμπιακός.

Μιχάλης Λούντζης, 26χρ., 1.98μ. (2024): Το τριετές συμβόλαιο που υπέγραψε το καλοκαίρι του 2021 ολοκληρώνεται φέτος και είναι άγνωστο τι θα αποφασίσει ο ίδιος, αφού από πλευράς της ομάδας υπάρχει διάθεση για ανανέωση. Το δίλημμα αφορά τις παραπάνω αγωνιστικές ευκαιρίες που θα βρει σε κάποια άλλη ομάδα της Ελλάδας απέναντι στις οικονομικές απολαβές σε συνδυασμό με τον περιορισμένο ρόλο και χρόνο που θα συνεχίσει να έχει στον Πειραιά, ένεκα και της… πολυκοσμίας που υπάρχει στον «άσο».

Αϊζάια Κάνααν, 33χρ., 1.83μ. (2024): Ο Αμερικανός σουτέρ δικαίωσε εν μέρει την απόφαση της ομάδας να ενεργοποιήσει την οψιόν ανανέωσης το περασμένο καλοκαίρι. Ωστόσο, το πολύ θετικό πρώτο μισό της σεζόν δεν συνεχίστηκε με συνέπεια και στην τελική ευθεία των αγωνιστικών υποχρεώσεων, μένοντας στην αστάθεια, με το ύψος και την ηλικία του να αναγκάζουν τον Ολυμπιακό να ψάξει μια αναβάθμιση στη θέση «2», ενώ το γεγονός ότι πιάνει θέση ξένου είναι εις βάρος του. Δεδομένα δε θα συνεχίσει στην ομάδα και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα φοράει τα «ερυθρόλευκα» του Ερυθρού Αστέρα.

Γιαννούλης Λαρεντζάκης, 31χρ., 1.96μ. (2026): Αποτελεί περίπτωση ποιοτικού παίκτη με ελληνικό διαβατήριο και μάλιστα σε θέση περιφερειακού, επομένως δεν τίθεται θέμα παραμονής του και εξάντλησης συμβολαίου του. Θα συνεχίσει να αποτελεί παίκτη του Γιώργου Μπαρτζώκα με τον ρόλο ειδικών αποστολών όπως έχει αναλάβει εδώ και πολύ καιρό.

Σακίλ ΜακΚίσικ, 34χρ., 1.96μ. (2025): Ακόμα μια περίπτωση παίκτη που ξέρει το μπάσκετ του προπονητή του, αποτελεί εδώ και χρόνια σημαντικό μέρος του κορμού που έχει «χτιστεί» και προσφέρει συγκεκριμένα αθλητικά και καθέτου παιχνιδιού στοιχεία τα οποία τα κατέχει σε εξαιρετικό βαθμό δεδομένης και της ηλικίας του. Εκτός των άλλων δικαίωσε περίτρανα την στήριξη που του έδειξε ο Μπαρτζώκας, εκτοξεύοντας την απόδοσή του στο δεύτερο και πιο κρίσιμο σημείο της σεζόν.

Κώστας Παπανικολάου, 34χρ., 20.4μ. (2026): Μπορεί τα καλύτερα χρόνια του να βρίσκονται πλέον πίσω του, όμως αποτελεί αρχηγό εντός παρκέ με την οξυδέρκεια, την εμπειρία και την κλάση του αλλά και εκτός παρκέ με την μακρά θητεία του στο σύλλογο και την δυνατότητα να διατηρεί ισορροπίες, ενώ αποτελεί τον συνδετικό κρίκο αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά. Δεν τίθεται καν θέμα αν θα… κλείσει την καριέρα του στην ομάδα του Πειραιά.

Ίγκνας Μπραζντέικις, 24χρ., 2.01μ. (2026): Ομάδα και παίκτης αναμένεται να κάτσουν στο τραπέζι για να λύσουν τη συνεργασία τους με ομαλό τρόπο, όπως ομαλή ήταν και η σεζόν για τον Λιθουανό. Αυτό όσον αφορά την συμπεριφορά του, γιατί αγωνιστικά ουδέποτε δικαίωσε τις προσδοκίες αλλά και το βαρύ συμβόλαιό του. Το τριετές που υπέγραψε το περασμένο καλοκαίρι αναμένεται να «σπάσει» και να αποτελέσει παρελθόν από τον Πειραιά.

Άλεκ Πίτερς, 29χρ., 2.06μ. (2026): Το τεράστιο φετινό step up και η πλήρης δικαίωση στην εμπιστοσύνη της ομάδα του, τον καθιστούν ως ένα από τα βασικά γρανάζια του Ολυμπιακού. Είναι από τους πιο ακριβοπληρωμένους του ρόστερ και όχι άδικα αφού θα αποτελεί σημείο αναφοράς της ομάδας τουλάχιστον μέχρι το 2026.

Φίλιπ Πετρούσεβ., 24χρ., 2.11μ. (2026): Το πρότζεκτ του ταλαντούχου Σέρβου είναι κάτι στο οποίο πιστεύουν και θέλουν να επενδύσουν στον Πειραιά και δεν τίθεται σε καμία περίπτωση θέμα φυγής του, με τον ίδιο να δείχνει την κλάση του παρά το γεγονός ότι ήρθε όχι υπό τις καλύτερες συνθήκες (μεσούσης της σεζόν, με τραυματισμό και από απραξία ως «παρκαρισμένος» στο NBA). Φυσικά, έχει NBA out για κάθε καλοκαίρι μέχρι τη λήξη του συμβολαίου του, αλλά ρεαλιστικά η προοπτική αυτή δεν υπάρχει για φέτος.

Λουκ Σίκμα, 35χρ., 2.03μ. (2025): Η ενεργοποίηση της οψιόν ανανέωσης από πλευράς της ομάδας δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί καθώς ο Αμερικανός φόργουορντ παρά τον εξαιρετικό χαρακτήρα του και τις προσπάθειες να βοηθήσει, φαινόταν ότι απείχε κατά πολύ από το επίπεδο των απαιτήσεων ενός οργανισμού που κάνει ευρωπαϊκό πρωταθλητισμό όπως ο Ολυμπιακός.

Μουσταφά Φαλ, 32χρ., 2.18μ. (2027): Αποτελώντας και φέτος βασικό σημείο αναφοράς στην συλλογική λειτουργία άμυνας και επίθεσης, ο Γάλλος σέντερ θα συνεχίσει να φορά τα ερυθρόλευκα για αρκετά χρόνια ακόμα με τις σχέσεις ομάδας και παίκτη να είναι άριστες και αμοιβαίες εντός και εκτός παρκέ, ενώ η απουσία του λόγω τραυματισμών επηρέαζε την εικόνα της ομάδας.

Νίκολα Μιλουτίνοβ, 29χρ., 2.13μ. (2025): Η μεγάλη επιστροφή σε γνώριμα λημέρια επισφραγίστηκε με την ποιότητα που υπενθύμισε πως έχει (καθώς έπαιζε στη Ρωσία με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας μακριά από την EuroLeague), ανήκοντας στην ελίτ των ψηλών της Ευρώπης. Ο Σέρβος θα εξαντλήσει το συμβόλαιό του και στον Πειραιά «χτίζουν» γύρω από ένα δικό τους παιδί αλλά και έναν κυρίαρχο σέντερ.

Μόουζες Ράιτ. 25χρ., 2.07μ. (2025): Η πρώτη του γνωριμία με το κορυφαίο επίπεδο της «Γηραιάς ηπείρου» ήταν άκρως ελπιδοφόρα και κάτι παραπάνω από θετική, δεδομένων και των απαιτήσεων για τις οποίες ήρθε, προκειμένου να καλύψει τη λειψανδρία που προέκυψε λόγω συνεχών τραυματισμών στη γραμμή ψηλών. Προφανώς και η επόμενη σεζόν θα τον βρει με την «ερυθρόλευκη» έχοντας μεγάλες προοπτικές βελτίωσης κι ας έχει δυνατό εγχώριο ανταγωνισμό με Φαλ και Μιλουτίνοβ.

Γιώργος Τανούλης, 22χρ., 2.10μ. (2027): Ένα από τα πλέον ελπιδοφόρα ελληνόπουλα της γενιάς του που δούλεψε αρκετά στην πρώτη του χρονιά παρά το ότι δεν αγωνίστηκε πολύ. Ο νεαρός ψηλός θα συνεχίσει φυσικά να αποτελεί πρότζεκτ της ομάδα του Πειραιά.

Τα ονόματα που μέχρι στιγμής απασχολούν ή που έχουν απασχολήσει τον Μπαρτζώκα

Επιστρέφοντας στο θέμα της ενίσχυσης, όπως προαναφέρθηκε ο Ολυμπιακός θα ψάξει πρωτίστως για τον αντικαταστάτη του Κάνααν επί της ουσίας και δευτερευόντως για έναν παίκτη που θα ακουμπά και στο «2» και στο «3» όπως θα έκανε ο ύψους 2.01μ. Μπραζντέικις υπό άλλες συνθήκες προφανώς.

Ωστόσο, με τα διαβατήρια να είναι πλέον περιζήτητα, στα ραντάρ του Ολυμπιακού είναι πάντα και ο Σάσα Βεζένκοφ του οποίου η θητεία στο ΝΒΑ δεν έχει πάει καθόλου όπως τα υπολόγιζε. Αν και εφόσον αποφασίσει να επιστρέψει στην Ευρώπη, τότε ο Ολυμπιακός έχει σαφώς τον πρώτο λόγο για τον EuroLeague MVP του 2023. Προφανής η αγωνιστική εκτόξευση που θα προσδώσει στον Ολυμπιακό μέσω της θέσης «4» (σε αυτό το σενάριο ο Πίτερς θα μπορούσε να κατέβει στο «3»), ενώ θα έλυνε και τα προβλήματα με το διαβατήριο που διαθέτει.

Ωστόσο, έχουμε πάρα πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι αυτή η εξέλιξη να πάρει σάρκα και οστά, καθώς το συμβόλαιό του με το Σακραμέντο είναι μεγάλο, ενώ η trade deadline στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου (μαζί με το επερχόμενο Draft 26-27/06) θα κρίνει πολλά στο ενδεχόμενο ανταλλαγής του.

Για παρόμοιους λόγους, οι Πειραιώτες εξετάζουν πολύ σοβαρά την περίπτωση επιστροφής του Τάιλερ Ντόρσεϊ. Ο ίδιος θα μείνει ελεύθερος από την Φενέρμπαχτσε και σίγουρα μπορεί να καλοβλέπει την προοπτική να επιστρέψει στην ομάδα όπου θα έχει σαφώς υψηλές αρμόδιες, χρόνο και ρόλο και υπό τις οδηγίες ενός προπονητή που του έβγαλε τον καλύτερο αγωνιστικό εαυτό.

Την ίδια στιγμή όμως, υπάρχουν αξιόλογες περιπτώσεις παικτών που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των Κυπελλούχων Ελλάδος κι ας είναι περιορισμένη η δεξαμενή από καταξιωμένα «2άρια» και «3άρια». Ο Κίναν Έβανς (28χρ., 1.91μ.) που μένει ελεύθερος από την Ζαλγκίρις, δεν ήταν άγνωστο ότι είχε συμφωνήσει σε όλα με τον Ολυμπιακό μέχρι πουη σοβαρή ρήξη επιγονατίδας που υπέστη, πάγωσε το «deal» αφήνοντάς τον εκτός δράσης για 8 μήνες.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, οι «ερυθρόλευκοι» εξέταζαν το ενδεχόμενο απόκτησής του αναπροσαρμόζοντας τους οικονομικούς όρους της πρώτης του χρονιάς αφού αυτή θα πάει χαμένη στην αποθεραπεία του, τουλάχιστον μέχρι να μπει το 2025. Ωστόσο, αυτό το σενάριο δύσκολα θα πραγματοποιηθεί και ο Ολυμπιακός μάλλον θα ψάξεις για πιο άμεσες λύσεις.

Ελεύθερος από την Αναντόλου Εφές μένει ο Γουίλ Κλάιμπερν (34χρ., 2.01μ.) ο οποίος, έχοντας απασχολήσει τους Πειραιώτες και το περασμένο καλοκαίρι, θα μπορούσε κάλλιστα να καλύψει τις ανάγκες της ομάδας όσον αφορά τη θέση «3». Μια ακόμα περίπτωση που αξίζει να αναφερθεί, έρχεται από το ΝΒΑ και αφορά τον Εβάν Φουρνιέ (32χρ., 2.01μ.) ο οποίος αναμένεται να μείνει ελεύθερος από τους Ντιτρόιτ Πίστονς ψάχνοντας να ξεφορτωθούν το τρομερά βαρύ του συμβόλαιο (19 εκ. δολάρια).

Ο ίδιος είναι σε καλή ηλικία, σκέφτεται πιο σοβαρά από ποτέ την επιστροφή του στην Ευρώπη μετά από 12 χρόνια «αμερικανικής» θητείας (μέσω της οποίας έχει αποκομίσει κέρδη… ζωής που αγγίζουν τα 150 εκ. δολάρια) και δεν έχει κρύψει την συμπάθειά του στον Ολυμπιακό κατά το πρόσφατο παρελθόν, ενώ η κλάση του με σκόνη… σταρ, για τα δεδομένα της Ευρώπης, είναι αδιαμφισβήτητη.

Συνοψίζοντας, ο Ολυμπιακός θα κάνει ένα είδους ξεσκαρτάρισμα προκειμένου να ελαφρύνει ποσοτικά τις θέσεις των ξένων και να ψάξει βελτιωμένους αντικαταστάτες αυτών που αποχωρούν, κινούμενος πάντα με γνώμονα αν θα καταφέρει να βρει τα σημαντικά ελληνικά διαβατήρια.

Οι πινελιές που θα βάλει στο ρόστερ της επόμενης σεζόν είναι ελάχιστες, πλην όμως καθοριστικές προκειμένου να καλυφθούν τα κενά (που επιβεβαιώθηκαν από τον φετινό απολογισμό) και να παρουσιάσουν το σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα ακόμα πιο πλήρες, έτοιμο και ικανό να προσπαθήσει για το τέλος του δρόμου σε κάθε διοργάνωση.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό