27.5 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Ολυμπιακοί Αγώνες: Αντίστροφη μέτρηση για την τελετή έναρξης – Το χάος στα τρένα και η… καταιγίδα

Ειδήσεις Ελλάδα

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα πραγματοποιηθεί απόψε, στις 20:30 ώρα Ελλάδας, η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024». Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ αναμένεται να παραστούν πάνω από 100 ηγέτες από όλο τον κόσμο στη φαντασμαγορική εκδήλωση της γαλλικής πρωτεύουσας, η οποία έχει σχεδιαστεί με τη μεγαλύτερη μυστικότητα, όμως οι διαρροές αφθονούν, με αναφορές στα ονόματα της Άγια Νακαμούρα, της Lady Gaga και της Σελίν Ντιόν, όπως αναφορά γίνεται και στο ρεπερτόριο της Έντιθ Πιαφ και του Σαρλ Αζναβούρ.

Την ίδια ώρα, όμως, σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι γαλλικές αρχές μετά το σαμποτάζ που σημειώθηκε στο γαλλικό σιδηροδρομικό δίκτυο λίγες ώρες πριν την τελετή έναρξης, από το οποίο επηρεάζονται 800.000 επιβάτες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων SNCF σημειώθηκε «μαζική επίθεση» με στόχο την «παράλυση» του δικτύου της τρένων υψηλής ταχύτητας (TGV), διαταράσσοντας πολύ και «για όλο το Σαββατοκύριακο» την κυκλοφορία των τρένων.

Φωτ.: Reuters
Το σαμποτάζ επηρέασε και το ταξίδι του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ

Μάλιστα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ αναγκάστηκε να αλλάξει τον τρόπο μετάβασής του στο Παρίσι για να παραστεί στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω της δολιοφθοράς που έπληξε το γαλλικό σιδηροδρομικό δίκτυο, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Στάρμερ είχε σχεδιάσει να ταξιδέψει στη γαλλική πρωτεύουσα με την Eurostar, αλλά τελικά μεταβαίνει εκεί με αεροπορική πτήση, γνωστοποίησε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Σύμφωνα με την Eurostar, περίπου το 25% των δρομολογίων των τρένων που συνδέουν το Παρίσι με το Λονδίνο θα ακυρωθούν σήμερα, αλλά και αύριο Σάββατο και την Κυριακή, μετά τις δολιοφθορές στο δίκτυο των τρένων υψηλής ταχύτητας TGV, που προκαλούν σοβαρά προβλήματα στο σύνολο του γαλλικού σιδηροδρομικού δικτύου, ανέφερε η εταιρία.

«Μαζικοί εμπρησμοί» στις σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις

Η SNCF «υπέστη πολλές ταυτόχρονες κακόβουλες ενέργειες που αφορούσαν τις LGV (γραμμές τρένων υψηλής ταχύτητας) Atlantique, Nord και Est», επισήμανε η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων σε ανακοίνωσή της. Κυρίως έγιναν «εμπρησμοί» για να καταστρέψουν τις εγκαταστάσεις τους, διευκρίνισε.

Κατά συνέπεια, η κυκλοφορία των TGV (τρένων υψηλής ταχύτητας) σε αυτούς τους τρεις σιδηροδρομικούς άξονες έχει «διαταραχθεί πολύ». «Εκτρέπουμε ορισμένα τρένα σε κλασικές γραμμές, αλλά θα χρειαστεί να ακυρώσουμε μεγάλο αριθμό δρομολογίων», πρόσθεσε η SNCF. Ωστόσο η γραμμή των TGV Sud-Est «δεν επλήγη», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ομάδες του SNCF Réseau «βρίσκονται ήδη στο σημείο για να κάνουν αποτίμηση και να αρχίσουν τις επισκευές», αλλά «η κατάσταση αυτή αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον όλο το Σαββατοκύριακο, όσο γίνονται επισκευές», τόνισε η ίδια.

Αυτό θα επηρεάσει 800.000 επιβάτες, διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλος της SNCF Ζαν-Πιερ Φαραντού σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Φωτ.: Reuters
«Σκανδαλώδης εγκληματική ενέργεια»

Η επίθεση αυτή σημειώνεται μόνον μερικές ώρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 του Παρισιού, αλλά και πριν από ένα Σαββατοκύριακο που προβλέπεται ότι θα μετακινηθεί μεγάλος αριθμός παραθεριστών, καθώς πολλοί επιστρέφουν από άδειες του Ιουλίου και πολλοί φεύγουν για τις άδειες του Αυγούστου.

Καταγγέλλοντας μια «σκανδαλώδη εγκληματική ενέργεια», ο υπουργός Μεταφορών Πατρίς Βεργκριέτ «καταδίκασε σθεναρά αυτές τις εγκληματικές ενέργειες που θα υπονομεύσουν την αναχώρηση για διακοπές πολλών Γάλλων».

«Είναι οι Αγώνες των αθλητών, που τους ονειρεύονται χρόνια και αγωνίζονται για το Άγιο Δισκοπότηρο, για να ανέβουν στο βάθρο, και αυτό πάνε να τους το σαμποτάρουνε», δήλωσε η υπουργός Αθλητισμού Αμελί Ουντέα-Καστερά στο δίκτυο BFMTV.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, όπως μεταδίδουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης:

Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων πολλά καλώδια που σχετίζονται με την ασφάλεια πήραν φωτιά Στόχος των δραστών ήταν το δίκτυο των γραμμών όπου κινούνται τα τρένα υψηλής ταχύτητας Τουλάχιστον 800.000 άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από την επίθεση Κανείς δεν έχει αναλάβει έως τώρα την ευθύνη για την επίθεση

Πηγή προσκείμενη στην έρευνα αναφέρθηκε σε «δολιοφθορά», ενώ πηγή των σωμάτων ασφαλείας δήλωσε ότι έχουν κινητοποιηθεί στο σύνολό τους οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Φωτ.: Reuters
«Παρέλυσαν» τα τρένα

Στον ανατολικό άξονα, η κυκλοφορία διεκόπη από τις 05:15 στη γραμμή τρένων υψηλής ταχύτητας, επίσης εξαιτίας «κακόβουλης ενέργειας» κοντά στο Πανί-σιρ-Μοζελ, στην ανατολική Γαλλία. «Η επάνοδος της κυκλοφορίας στα φυσιολογικά επίπεδα προβλέπεται για τις 27 Ιουλίου», σύμφωνα με τη γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων.

Στον βόρειο άξονα, «η κακόβουλη ενέργεια» διαπράχθηκε την ίδια ώρα «στον τομέα του Αράς» στη βόρεια Γαλλία, έχοντας τις ίδιες συνέπειες, πρόσθεσε η SNSF. Η επάνοδος εκεί της κυκλοφορίας στα φυσιολογικά επίπεδα προβλέπεται για τις 29 Ιουλίου.

Τα τρένα Eurostar που συνδέουν το Παρίσι με το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες έχουν επίσης επηρεαστεί, σύμφωνα με τον πίνακα ελέγχου της εταιρείας στο διαδίκτυο.

«Όλοι οι πελάτες θα ενημερωθούν με SMS για την κυκλοφορία των τρένων τους», διευκρίνισε η εταιρεία στο AFP. Η SNCF συνιστά σε «όλους τους ταξιδιώτες να αναβάλουν το ταξίδι τους και να μην πάνε στον σταθμό».

Όσον αφορά τις αεροπορικές μετακινήσεις, δεν προβλέπεται κανένα πρόβλημα, ανακοίνωσε παράλληλα η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC).

Φωτ.: Reuters
Ανησυχούν οι Παριζιάνοι για καταιγίδα την ώρα της τελετής έναρξης

Την ίδια ώρα συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ώρες στο Παρίσι, καθώς υπάρχει 70-80% πιθανότητα «μέτριας έως δυνατής» βροχής στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα αρχίσει στις 20:24 ώρα Ελλάδας.

«Υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα σχετικά με την επερχόμενη καταιγίδα», δήλωσε στο γαλλικό κανάλι La Chaîne Météo ο μετεωρολόγος, Σιρίλ Ντουσέν.

«Μερικά μοντέλα πρόβλεψης έχου περιλάβει το Παρίσι στα όρια αυτής της δυνατής βροχής, ενώ άλλα βλέπουν βροχοπτώσεις 15-20 χιλιοστών, που ισοδυναμεί με 10 ημέρες βροχής που θα πέσει σε δύο ή τρεις ώρες», συμπλήρωσε.

Φωτ.: Reuters
Πλήθος κόσμου στο Παρίσι

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να παρακολουθήσουν τους 10.500 Ολυμπιονίκες που θα παρελάσουν στον ποταμό Σηκουάνα με βάρκες, σε μια εκδήλωση που παρακολούθησαν εκατοντάδες εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο στην τηλεόραση.

«Ο ζεστός και ηλιόλουστος καιρός που θα μπορούσαμε να ελπίζουμε αυτή την εποχή του χρόνου δεν θα κάνει την εμφάνισή του», είπε ο Ντουσέν.

Η πρόβλεψη της κρατικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, Météo-France ήταν ελαφρώς διαφορετική.

Σύμφωνα με το Météo-France αναμένεται «από ήπια έως μέτρια βροχή σήμερα το απόγευμα στο Παρίσι».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό