15.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οκταετή αποκλεισμό στην Σομπόλεβα επέβαλλε το CAS

Ειδήσεις Ελλάδα

Ποινή αποκλεισμού 8 ετών επέβαλλε το CAS στην πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια κλειστού στίβου των 1.500 μέτρων, Γέλενα Σομπόλεβα, για παράβαση των κανονισμών του ντόπινγκ, όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του το Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο της Λοζάνης.

Η πρώην κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ του αγωνίσματος (2008), είχε τιμωρηθεί αρχικά με διετή αποκλεισμό, με άλλες 6 ακόμη κορυφαίες Ρωσίδες αθλήτριες, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, μετά από παραποίηση των ελέγχων ντόπινγκ που υποβλήθηκαν. Αποχώρησε από την ενεργό δράση αποχώρησε το 2013.

«Η Γελένα Σομπόλεβα κρίθηκε ένοχη για παράβαση του κανονισμού ντόπινγκ… και της επιβλήθηκε τιμωρία οκτώ ετών η οποία έχει ισχύ από τις 7 Απριλίου 2021. Όλα τα αποτελέσματα των αγώνων που συμμετείχε και επιτεύχθηκαν από την 1η Μαΐου 2011 έως την έναρξη της προσωρινής τιμωρίας της στις 15 Δεκεμβρίου 2016 ακυρώνονται, με όλες τις προκύπτουσες συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας όλων των μεταλλίων, τίτλων, βαθμών στο ranking, βραβείων και χρηματικών απολαβών», ανακοίνωσε το CAS

Το Δικαστήριο δικαίωσε εν μέρει τον «χρυσό» Ολυμπιονίκη του άλματος σε ύψος στους Αγώνες του Λονδίνου το 2012, Ιβάν Ούκοφ και την παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2013 στο ίδιο αγώνισμα, Σβετλάνα Σκόλινα, που είχαν ασκήσει προσφυγές κατά της τιμωρίας τους με αποκλεισμό τεσσάρων χρόνων.

Οι δύο προαναφερθέντες ήταν μεταξύ των 12 αθλητών που τιμωρήθηκαν το 2019 αφού διαπιστώθηκε ότι «συμμετείχαν ή / και επωφελήθηκαν από προγράμματα αναβολικών στεροειδών ντόπινγκ και επωφελήθηκαν από συγκεκριμένες προστατευτικές μεθόδους».

Η ποινή τους έπεσε στα δύο χρόνια και 9 μήνες με έναρξη την 1η Φεβρουαρίου 2019, που τους αφήνει όμως εκτός Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό